Linkuri accesibilitate

Unul dintre puținele canale private de televiziune afgane simte suflarea rece a talibanilor


Mohammad Ismael Yoon, proprietar al canalului TV Zhwandoon, spune că talibanii îl obligă să semneze un nou contract de închiriere care ar crește dramatic chiria. (foto arhivă)
Mohammad Ismael Yoon, proprietar al canalului TV Zhwandoon, spune că talibanii îl obligă să semneze un nou contract de închiriere care ar crește dramatic chiria. (foto arhivă)

Zhwandoon TV este cea mai recentă instituție media independentă care a fost supusă la presiuni în Afganistan, unde talibanii au încercat să elimine orice formă de disidență.

Zhwandoon TV este una dintre puținele instituții media independente care încă mai funcționează sub regimul taliban din Afganistan.

Acest post de televiziune privat care transmite în limba pashto a fost obligat să se conformeze restricțiilor severe impuse presei, inclusiv interdicția de a difuza muzică și programe de divertisment străine, precum și ordinul ca prezentatoarele de televiziune să își acopere fața.

Acum, proprietarul Zhwandoon TV a acuzat talibanii că încearcă să închidă postul de televiziune din Kabul. „Vor să ne desființeze postul”, a declarat Mohammad Ismael Yoon la o conferință de presă la Kabul, pe 5 iunie.

Birourile televiziunii Zhwandoon TV sunt situate pe un teren guvernamental. Președintele de atunci, Hamid Karzai, i-a acordat lui Yoon un contract de închiriere pe 30 de ani pentru o taxă anuală simbolică, permițându-i să lanseze postul în 2008.

Însă Yoon a declarat că talibanii au cerut ca Zhwandoon TV fie să elibereze terenul de un hectar, fie să semneze un nou contract de închiriere care ar crește dramatic chiria.

Yoon, care este profesor universitar și autor, a declarat că talibanii și-au intensificat eforturile de a închide postul de televiziune de când acesta i-a criticat public pe militanți luna trecută.

Yoon a declarat unui grup de lideri talibani, la 26 mai, că restricțiile severe impuse de aceștia asupra educației feminine sunt nedrepte. „Nicio țară islamică nu a interzis complet educația femeilor din cauza modului în care interpretează ei legea islamică”, a spus el.

Jurnaliști afgani participă la un eveniment pentru a marca Ziua Mondială a Libertății Presei la biroul Asociației Jurnaliștilor Independenți Afgani din Kabul, pe 3 mai.
Jurnaliști afgani participă la un eveniment pentru a marca Ziua Mondială a Libertății Presei la biroul Asociației Jurnaliștilor Independenți Afgani din Kabul, pe 3 mai.

La scurt timp după ce au preluat puterea în 2021, talibanii au interzis școlarizarea fetelor de peste clasa a șasea. În decembrie, gruparea islamistă de linie dură a interzis femeilor să meargă la universitate. Deciziile au declanșat condamnări internaționale.

În conferința sa de presă din 5 iunie, Yoon și-a dublat criticile la adresa talibanilor, afirmând că politicile draconice ale acestora au forțat mii de afgani educați să părăsească țara. „Ei cred că au cucerit și înrobit poporul afgan și că le pot ordona să facă orice”, a spus el.

Yoon a declarat că Najibullah Haqqani, ministrul taliban al telecomunicațiilor și tehnologiei informației, i-a cerut să plătească 16 mii de dolari pe lună drept chirie, o sumă exorbitantă pentru un post care și-a pierdut o mare parte din veniturile din publicitate. Yoon a declarat că Haqqani i-a ordonat, de asemenea, să plătească o sumă forfetară de câteva milioane de dolari.

„I-am spus ministrului telecomunicațiilor că poate anula contractul în lumina principiilor legale recunoscute, dar nu prin forță”, a afirmat Yoon în timpul conferinței sale de presă.

Talibanii au declarat, la rândul lor că acordul de închiriere încheiat de Yoon cu guvernul anterior a fost ilegal. De asemenea, au afirmat că Yoon „a contestat politicile Emiratului Islamic al Afganistanului, ceea ce a fost deplasat și nepotrivit”, folosind numele oficial al guvernului nerecunoscut al talibanilor.

Yoon este un autoproclamat naționalist pashtun, acuzat în trecut că a provocat tensiuni etnice în Afganistan. Criticii săi au spus despre el că este simpatizant al talibanilor.

Yoon a declarat că talibanii, un grup predominant pashtun, încearcă să reducă la tăcere personalități seculare ca el, deoarece consideră că îi concurează ideologic. Yoon a făcut din Zhwandoon TV o platformă de exprimare pentru personalitățile literare pashtun și a publicat și promovat lucrările acestora.

„În cadrul deliberărilor interne ale talibanilor, unii au susținut că, fără a închide postul nostru, nu pot învinge ideologia naționalistă”, a spus el.

Deși nu este un post de top în Afganistan, buletinele de știri, talk-show-urile de actualitate și documentarele difuzate de Zhwandoon și-au creat o audiență loială în rândul comunităților pashtun din interiorul țării și din diaspora.

Amploarea represiunii

Organizațiile independente de monitorizare a presei au declarat că presiunile talibanilor asupra Zhwandoon TV fac parte din încercarea de a elimina orice formă de disidență.

„Dacă postul Zhwandoon TV este închis, pot fi inventate scuze similare pentru a închide și alte televiziuni", a declarat Zia Bumia, șeful Asociației Presei Libere din Asia de Sud din Afganistan. „Jurnaliștii afgani și organizațiile media vor fi forțate astfel să adopte autocenzura ca pe o nouă normalitate.”

Talibanii și-au intensificat represiunile împotriva reporterilor independenți și a instituțiilor media, potrivit organizațiilor afgane de monitorizare a presei.

În raportul anual publicat la 3 mai, Centrul pentru Jurnaliști din Afganistan a consemnat că cazurile de arestări și detenție arbitrare, amenințări și intimidări ale jurnaliștilor au crescut cu aproximativ 60% în ultimul an. În acest timp, un jurnalist a fost ucis și 21 au fost răniți în atacuri care au vizat lucrătorii din presă.

Grupul afgan de apărare a presei NAI spune că aproximativ jumătate din cele aproximativ 600 de instituții media din Afganistan au fost închise de când talibanii au preluat puterea. În jur de două treimi dintre reporteri și-au pierdut locurile de muncă în acest timp, potrivit NAI.

Femeile care lucrează în mass-media au fost afectate în mod disproporționat. Restricțiile impuse de talibani asupra dreptului femeilor de a munci au făcut ca multe jurnaliste să nu-și mai poată desfășura activitatea.

XS
SM
MD
LG