„În esență...” | 13.000 de vieți și pagube de miliarde – costul total al accidentelor rutiere din R. Moldova

Potrivit expertului în siguranță rutieră, Ilie Bricicaru, statul ar trebui să proiecteze drumuri care „gestionează viteza”, dar nu pe care să fie controlată viteza.

„Costul social” al unui deces sau răniri într-un accident rutier se ridică, în R. Moldova, la aproape 225 de mii de dolari, spune expertul Ilie Bricicaru la Europa Liberă. Astfel, pierderile provocate țării de decese și vătămări în accidente rutiere se estimează, anual, la 1,6% din PIB.

Your browser doesn’t support HTML5

13.000 de vieți și pierderi de miliarde – prețul totalului accidentelor rutiere din R. Moldova

Director al Observatorului de siguranță rutieră de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Ilie Bricicaru vorbește în podcastul „În esență...” despre starea de fapt în această privință, despre factorii care generează accidentele rutiere: viteza excesivă; conducerea în stare de ebrietate; necuplarea centurii de siguranță; telefonul mobil și căștile cu sau fără fir – factori ce alcătuiesc, potrivit expertului, „fenomenul erorii umane.”

În ultimele mai bine de trei decenii, în peste 83 de mii de accidente rutiere produse în R. Moldova, și-au pierdut viața aproximativ 13 mii de persoane – un număr egal cu populația orașului Drochia. Alte în jur de 99 de mii de persoane au fost rănite – cam cât populația actuală a orașului Bălți, potrivit unui raport al Avocatului Poporului.

Costuri sociale „enorme”

Invitatul podcastului califică drept „enorme” costurile sociale provocate de accidentele rutiere produse pe drumurile locale și naționale. Decesul unei persoane într-un accident generează țării pierderi de 225 de mii de dolari. Estimările arată că, per total, pagubele s-ar ridica anual la aproape un sfert de miliard de dolari.

Chiar dacă în ultimii zece ani, rata accidentelor și a deceselor a scăzut, totuși, Republica Moldova înregistrează unul din cei mai înalți indicatori de mortalitate în accidente rutiere în raport cu țările-membre ale UE. Severitatea accidentelor în Moldova este de 2,5 ori mai mare față de cea din țări precum Țările de Jos sau Germania și de patru ori mai mare ca în Suedia. Media europeană este 4,6, în timp ce a R. Moldova e de 8,3 accidente fatale la o populație de 100.000.

Atenție în „localități lineare”

Referindu-se la infrastructura rutieră din R. Moldova, Ilie Bricicaru a spus că statul ar trebui să proiecteze drumuri care „gestionează viteza”, dar nu pe care să fie controlată viteza.

Așa cum explică invitatul podcastului, pe trasee trebuie să existe „elemente de calmare a traficului” și sugerează revizuirea situației sub aspect de siguranță rutieră „în localități lineare” [de ex. Peresecina], unde „severitatea accidentelor” este dublă față de zonele urbane.

Abordări sovietice și carențe la capitolul „politici”

Trebuie pus accentul pe prevenția factorilor de risc, dar nu pe cea polițienească
Ilie Bricicaru, expert în siguranță rutieră

Ilie Bricicaru spune în podcast că autoritățile moldovene, în special poliția, trebuie să-și schimbe abordările atunci când e vorba de probleme de siguranță rutieră. Sistemul, consideră expertul, este influențat încă de reminiscențe sovietice – când e vorba de accidentele rutiere noi nu investigăm eroarea, ci persoana. „Noi trebuie să schimbăm paradigma [...] Să nu facem prevenție polițienească, dar prevenție pe factorii de risc, să analizăm de ce omul greșește atunci când se întâmplă accidentul”, mai spune invitatul podcastului.

Vorbind despre cadrul legal în domeniul siguranței rutiere, Ilie Bricicaru spune că are „foarte mari pretenții față de politici”. În discuția din podcast, expertul observă că autoritățile moldovene încă nu au reușit să adopte o Strategie națională pentru siguranța rutieră. Republica Moldova nu are un asemenea document de patru ani, ultimul vizând perioada 2011-2020. Există doar, adoptată, o Strategie de mobilitate, care conține o serie de prevederi ce țin și de siguranța rutieră.

Cu referire la biroul de analiză a accidentelor, creat de autorități, invitatul apreciază drept „stranie” decizia de a nu include și accidentele rutiere în nomenclatorul de accidente.

Eugen Urusciuc (stânga), autorul podcastului „În esență”, și Ilie Bricicaru, director al Observatorului de siguranță rutieră de la UTM, în studioul Europei Libere.

Alte chestiuni discutate în podcast

  • Care sunt principalii factori în producerea accidentelor rutiere? Cât de conforme sunt traseele din țară cu standardele și normele siguranței rutiere?
  • „Geografia accidentelor” – care sunt cele mai periculoase drumuri din R. Moldova?
  • Ca factor al siguranței în trafic, cât de calitative și sigure sunt mașinile cu care circulă moldovenii?
  • Care e calitatea conducătorilor auto pregătiți de cele circa 70 de școli auto? Cum poate fi explicată corupția din unele școli?
  • Înăsprirea pedepselor pentru șofat în stare de ebrietate contribuie, oare, la o mai mare siguranță rutieră?
  • Care sunt factorii determinanți în producerea accidentelor cumplite? În ce perioade, zile și ore se produc cele mai multe accidente în Moldova? Care sunt categoriile de vârste cele mai expuse accidentelor?
  • Cum e să fii șofer și pieton în Chișinău? Poate fi considerată capitala cea mai periculoasă localitate pentru pietoni?
  • Cât de preocupate sunt autoritățile moldovene de problemele ce țin de siguranța rutieră?
  • La câți ani distanță e R. Moldova de standardele internaționale de siguranță rutieră?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.