„În esență...” | Adrian Glijin, mărturiile unui „spion” despre „justiția” și închisorile transnistrene

Un portret al lui Adrian Glijin.

Au tăbărât asupra mea, mi-au pus cătușe pe mâini, un sac în cap și m-au aruncat într-un microbuz. Nu am știut două zile unde mă aflu, își amintește Adrian Glijin, din satul Kuzmin, raionul Camenca, despre 7 octombrie 2020, ziua în care a fost răpit de cinci mascați ai mgb-ului transnistrean.

Adrian Glijin, acuzat de „spionaj în favoarea Chișinăului”, condamnat de o instanță ilegală de la Tiraspol la 13 ani și jumătate pentru „trădare de patrie”, și eliberat după ce a ispășit aproape doi și jumătate din termen, a vorbit, în premieră, despre drama sa, despre condamnarea fără temei și despre ceea ce a trăit în închisorile transnistrene.

Your browser doesn’t support HTML5

Adrian Glijin, mărturiile unui „spion” despre „justiția” și închisorile transnistrene

Într-un interviu pentru podcastul Europei Libere „În esență...”, Adrian Glijin a relatat despre cum i-a fost fabricat dosarul, cum a fost „judecat” și întemnițat. Adrian povestește în podcast că, în cele aproape o mie de zile de detenție, s-a confruntat cu o atitudine ostilă a administrațiilor închisorilor și a gardienilor.

În penitenciarul nr.3 din Tiraspol, unde a fost ținut singur într-o celulă mai bine de un an, era bătut fără vreun motiv.

„[Loveau] la picioare mai mult, la tălpi. Băteau ca să nu lase vânătăi, urme”, își amintește Adrian Glijin despre ce a avut de îndurat.

În clipele de disperare s-a gândit chiar să-și pună capăt zilelor.

„Într-o vreme am vrut chiar – să vă spun drept – să mă spânzur. Nu mai puteam... Își băteau joc cum voiau ei”, povestește Adrian. Citirea Bibliei însă, mărturisește el, l-a ajutat să treacă peste această stare și i-a dat forțe să reziste.

Abuzurile și impunitatea sunt la ordinea zilei în stânga Nistrului: „Regiunea transnistreană... asta este, cum să vă lămuresc, ca un «концлагерь» [lagăr de concentrare]. În Transnistria nu este nici o lege”, a spus în podcast Adrian Glijin.

Despre eliberarea sa, Adrian Glijin a afirmat că a fost schimbat pe Andrei Samonii, un fost milițian transnistrean condamnat pe malul drept la 15 ani pentru răpire de persoane. Adrian s-a arătat convins că a fost folosit ca monedă de schimb. Totuși, el crede că eliberarea sa se datorează eforturilor și insistențelor mamei sale, Vera Glijin, vicepremierului Oleg Serebrian, Asociației Promo-LEX și unor jurnaliști de la Chișinău.

Your browser doesn’t support HTML5

„Prin desenele acelea îmi vedeam feciorul”: Cum comunica Vera Glijin cu fiul său întemnițat la Tiraspol

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Modul în care s-a produs răpirea;
  • Fabricarea dosarului și cum „justiția” transnistreană folosește martori care îi convin;
  • Cum a avut loc „ședința de judecată” și cum e să fii „condamnat” fără un avocat;
  • De ce Adrian Glijin nu și-a văzut niciodată dosarul?
  • Atmosfera din închisorile transnistrene și violența; Relațiile dintre deținuți; Cum sunt hrăniți deținuții și în ce măsură (nu) li se garantează dreptul la asistență medicală.
  • Cum a fost să reziste psihologic în detenție?
  • Cum s-a produs eliberarea și de ce Adrian Glijin a decis să părăsească regiunea transnistreană la scurt timp după punerea lui în libertate.
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
### Vezi și... ### Regimul de la Tiraspolul răspunde la legea separatismului înăsprind „lupta cu extremismul”