Linkuri accesibilitate

Regimul de la Tiraspolul răspunde la legea separatismului înăsprind „lupta cu extremismul” 


La Tiraspol, extremismul este definit drept „infracțiuni comise pe motive de ură sau dușmănie politică, ideologică, rasială, națională, religioasă sau împotriva unui grup social” și se pedepsește cu închisoare, de la 6  la 10 ani
La Tiraspol, extremismul este definit drept „infracțiuni comise pe motive de ură sau dușmănie politică, ideologică, rasială, națională, religioasă sau împotriva unui grup social” și se pedepsește cu închisoare, de la 6  la 10 ani

Sovietul suprem de la Tiraspol, legislativul regiunii transnistrene, a votat, în prima lectură, lista de infracțiuni cu care va fi completată pretinsa lege cu privire la extremism, ceea ce ar putea fi catalogat drept răspuns la legea separatismului, adoptată anterior de Parlamentul de la Chișinău.  

Dacă în prezent în așa-numita lege „cu privire la contracararea activităților extremiste” sunt opt pretinse infracțiuni cu caracter extremist, după votul în lectură finală a modificărilor propuse, numărul lor se va ridica până la aproape 30, scrie portalul Zona de Securitate.

Printre acestea se vor regăsi denigrarea simbolurilor „de stat”; chemări la schimbarea violentă a regimului; terorism; uzurparea calităților oficiale; insulta pretinselor autorități ș.a.

Extremismul este definit drept „infracțiuni comise pe motive de ură sau dușmănie politică, ideologică, rasială, națională, religioasă sau împotriva unui grup social” și se pedepsește cu închisoare, de la 6 la 10 ani.

Autorul inițiativei de completare a legii este procurorul general al regiunii nerecunoscute, Anatoli Gurețki. El și-a motivat decizia prin dorința de a proteja existenţa republicii nerecunoscute.

„Orice acțiuni care vor avea drept scop destabilizarea situației ar trebui să primească un răspuns adecvat”, a declarat Gurețki.

Tot Gurețki este cel care a anunțat, în martie, că așa-numitul minister al securității de stat (MGB) ar fi dejucat un atac terorist.

Potrivit primei versiuni a procuraturii locale, atentatul ar fi fost pregătit de serviciile de securitate ucrainene împotriva oficialilor din Transnistria. Ulterior, s-a vorbit și despre pregătirea unui atac asupra reprezentanților misiunii OSCE, care vin în mod regulat în regiune.

Ucraina a respins acuzațiile, iar Chișinăul a cerut Tiraspolului să predea persoanele reținute. Biroul de Reintegrare a declarat că evenimentele ar putea face parte din planul Rusiei de a destabiliza situația în R. Moldova și de a limita accesul oficialilor străini în regiune.

După ce Chișinăul a anunțat că separatismul va fi pedepsit prin lege, Tiraspolul a promis să vină cu un răspuns și a declarat că legea separatismului ar putea „crea o situație dificilă” în procesul de negocieri în problema transnistreană. Biroul de Reintegrare a negat acest fapt, iar unii deputați din partea guvernării au spus că, dimpotrivă, legea ar putea să faciliteze acest proces.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG