Linkuri accesibilitate

Ambasadorul britanic i-a cerut lui Krasnoselski probe legate de presupusul atentat terorist


Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău (d), Steven Fisher, și liderul republicii nerecunoscute transnistrene (s), Vadim Krasnoselski, 2022
Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău (d), Steven Fisher, și liderul republicii nerecunoscute transnistrene (s), Vadim Krasnoselski, 2022

Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher, a discutat cu liderul republicii nerecunoscute transnistrene, Vadim Krasnoselski, despre investigarea presupuselor atentate teroriste prevenite și a cerut probe legate de acestea.

„Dorim să aflăm rezultatele investigației”, a declarat Fisher într-un videoclip publicat de administrația lui Krasnoselski. Marea Britanie nu face parte din formatul „5+2”, dar poate furniza altor participanți „probe obținute în timpul anchetei”, spune ambasadorul.

În imaginile publicate, Krasnoselski nu a spus dacă administrația din regiune va furniza aceste probe sau alte detalii despre investigație. Anterior, în timpul unei întâlniri cu ambasadorul SUA Kent Logsdon, Krasnoselski a propus implicarea FBI în investigarea a ceea ce a fost numit în regiune „atentat terorist”.

Potrivit primei versiuni a procuraturii locale, atacul ar fi fost pregătit de serviciile de securitate ucrainene împotriva oficialilor din Transnistria.

Ulterior, în structurile locale s-a vorbit despre pregătirea unui atac și asupra reprezentanților OSCE, care vin în mod regulat în regiune.

Ucraina a respins acuzațiile, iar Chișinăul a cerut Tiraspolului să predea persoanele reținute. Biroul de Reintegrare a declarat că evenimentele ar putea face parte din planul Rusiei de a destabiliza situația în R. Moldova și de a limita accesul oficialilor străini în regiune.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG