Linkuri accesibilitate

Transnistria anunță că ar fi dejucat un atac terorist pus la cale de Ucraina. Kievul dezminte


Punctul de control de la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană, de lângă Bender.
Punctul de control de la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană, de lângă Bender.

Așa-numitul minister al securității de stat al Transnistriei (MGB) anunță că ar fi prevenit atac terorist împotriva mai multor „oficiali” din republica nerecunoscută, care ar fi fost pregătit la indicația Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Actualizare 14:10 Autoritățile de la Kiev au dezmințit informațiile lansate de Tiraspol. Într-un comunicat plasat pe pagina sa de Facebook, Serviciului de Securitate al Ucrainei numește declarațiile reprezentanților din regiunea transnistreană o provocare regizată de Moscova, care „a ocupat și controlează” Transnistria.

MGB susține că ar fi reținut mai mulți suspecți și ar fi pornit dosare penale privind „pregătirea unui act terorist” și „pregătirea omorului a două sau mai multe persoane, în legătură cu activitatea lor oficială, săvârșită de un grup de persoane, într-un mod periculos”.

Așa-numitul procuror al regiunii, Anatoli Gurețki, a spus pentru postul TV Pervîi Pridenstrovski că atacul ar fi urmat să se producă într-un loc aglomerat, în centrul orașului Tiraspol, și că ar fi avut drept scop nu doar „lichidarea primelor persoane din stat, dar și un număr mare de victime”.

Pe canalul său de Telegram, televiziunea a postat imagini din timpul interogatoriului unuia dintre suspecți. Acesta ar fi un bărbat originar din Tiraspol, stabilit în Odesa, cu antecedente penale, care s-ar fi înrolat, în februarie 2022, în forțele de apărare teritorială din Ucraina, iar apoi – în Serviciul de Securitate. „Acolo a fost învățat să folosească explozibil și a primit indicații să urmărească și apoi să lichideze conducerea republicii”, afirmă Pervîi Pridenstrovski.

El ar fi povestit că i-ar fi filat pe liderii transnistreni cu ajutorul unei camere montate în tetiera unei mașini.

Citând surse anonime, agenția de presă rusească RIA Novosti scrie că presupusa tentativă de asasinat ar fi avut loc pe 6 martie și l-ar fi vizat pe liderul separatist, Vladimir Krasnoselski.

Chișinăul verifică informațiile

Biroul politici de reintegrare a declarat că „autoritățile naționale competente investighează informația despre un presupus atentat terorist în regiunea transnistreană a R. Moldova și că organele competente vor reveni cu detalii”.

La sfârșitul lui februarie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că Ucraina ar pregăti o provocare armată împotriva Transnistriei, sub pretextul unei pseudo-ofensive a trupelor ruse în regiunea transnistreană.

Chișinăul a negat această informație și a făcut apel la calm.

XS
SM
MD
LG