Your browser doesn’t support HTML5
Analizând în podcastul Europei Libere „În esență...” cum au decurs campaniile electorale pentru referendumul constituțional și alegerea președintelui, Nicolae Panfil, director de programe Promo-LEX, a spus că, în ciuda tensiunilor sociale și divizării între susținători ai vectorului estic și celui vestic, în aceste scrutine s-a văzut o „mobilizare exemplară.”
Votul „nu a fost întru totul liber”
Vorbind despre încălcările înregistrate în campaniile electorale, invitatul podcastului a menționat că cele peste două sute de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot au fost „un semnal îngrijorător”. Asta arată, potrivit lui Nicolae Panfil, că votul alegătorului „nu a fost întru totul liber” și sugerează că respectiva abatere se înscrie în lanțul de viciere a procesului electoral.
Printre gravele abateri de la normele electorale expertul a numit transportarea organizată, în premieră cu avioanele, a alegătorilor din Rusia și, deși nu este probat, putem presupune – spune invitatul podcastului – cine a stat în spatele acestor scheme.
„Neașteptat de multe cazuri” au fost cele când registrul electronic de stat al alegătorilor s-a blocat sau nu a funcționat.
În șirul factorilor care au afectat procesul electoral în ziua alegerilor din turul doi de scrutin prezidențial sunt și multiplele alerte cu bombă – un fenomen nou pentru alegerile moldovene, spune invitatul podcastului.
La 3 noiembrie, când moldovenii și-au ales președintele, au fost înregistrate cel puțin 15 alerte cu bombă la secții de votare din străinătate și două alerte la secții de votare din zona de securitate, inclusiv pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Toate alertele au fost false.
Acces disproporționat la vot în Diaspora
În podcast, Nicolae Panfil observă că accesul cetățenilor moldoveni la vot în Federația Rusă nu a fost „proporțional”. În această țară au fost deschise două secții de votare în loc de cinci, potrivit unei decizii a diplomației moldovene.
Șeful Misiunii de observare a alegerilor consideră în acest context că „o problemă a fost comunicarea între Ministerul de Externe și Comisia Electorală Centrală. Comisia ar trebui, de fapt, să fie responsabilă și ar trebui lăsată să adopte decizii cu privire la secțiile de votare”, a spus Nicolae Panfil.
PAS și utilizarea resursei administrative
Invitatul podcastului mai spune că fenomenul utilizării resursei administrative a fost observat și în alegerile din această toamnă, fiind constate mai bine de o sută de asemenea cazuri.
Marea majoritate a cazurilor sunt atribuite exponenților partidului de guvernare PAS. Este vorba de utilizarea resurselor financiare și materiale, dar și de transferul de imagine a unor înalți demnitari de stat. Resursa administrativă, potrivit lui Nicolae Panfil, a fost utilizată în favoarea Maiei Sandu atât de administrația prezidențială, cât și de Guvern și Parlament.
Alte chestiuni discutate în podcast
- Prin ce s-a remarcat campania electorală din turul doi al alegerilor prezidențiale?
- Topul abaterilor de la normele electorale în turul doi de scrutin.
- Ce indică amploarea tentativelor de corupere a alegătorilor și a cazurilor de transportare organizată a votanților?
- Cum s-a organizat și desfășurat scrutinul propriu-zis în data de 3 noiembrie?
- În ce măsură au afectat alertele cu bombă procesul electoral la secțiile de votare din străinătate și din R. Moldova?
- Asigurarea proporționalității accesului la vot al cetățenilor moldoveni de peste hotare.
- A fost o idee inspirată organizarea în aceeași zi a alegerilor prezidențiale și a referendumului? Cât de echilibrată a fost campania pentru referendum?
- Cum îi facem pe concurenții electorali să participe la dezbateri?
- În contextul intervențiilor pe cazurile de bănuială de corupere electorală, nu s-au trecut, oare, peste anumite linii roșii?
- La ce scară, conform estimărilor, au fost folosiți „banii murdari” în campania electorală?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.