În esență... | De ce fermierii își aduc din nou tractoarele în centrul Chișinăului

Agricultorii organizează o nouă acțiune de protest și au pornit, miercuri dimineață, cu tehnica agricolă, din mai multe regiuni spre Chișinău.

Fermierii micro, mici și mijlocii sunt nemulțumiți de reticența manifestată de autoritățile moldovene față de problemele lor. Ei spun că numai instituirea unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate, ar fi în măsură să-i salveze.

Your browser doesn’t support HTML5

De ce fermierii își aduc din nou tractoarele în centrul Chișinăului

De cealaltă parte, autoritățile afirmă că instituirea unui moratoriu în sectorul agrar ar bloca economia, după cum a afirmat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, într-o discuție recentă cu fermierii.

Unul dintre liderii Asociației Forța Fermierilor, Serghei Ivanov, un producător agricol din raionul Fălești, a explicat la Europa Liberă, în podcastul „În esență...”, că lipsa măsurilor din partea statului, condițiile meteo nefavorabile din ultima perioadă, precum și condițiile impuse de bănci i-au adus pe mulți fermieri în insolvabilitate sau în fază de pre-faliment.

Fermierii au protestat, aducându-și tractoarele în centrul Chișinăului, și în vara acestui an. Ei au avansat atunci cinci revendicări dar nici una dintre ele nu a fost îndeplinită integral, potrivit lui Ivanov.

Prima tranșă [118 milioane de lei] din cele 200 de milioane de lei, promiși vara de autorități a fost transferată abia zilele acestea. Restul banilor ar urma să ajungă în contul fermierilor până la sfârșitul acestei săptămâni. La fel, nici cantitățile de motorină, donate acum un an de România, nu au ajuns la agricultori.

Între timp, din vară și până acum, situația fermierilor s-a agravat și mai mult, spune invitatul podcastului. În lipsa unor reacții clare, după o serie de discuții cu factori guvernamentali, aceștia au decis să reia protestele.

Serghei Ivanov, unul dintre liderii Asociației Forța Fermierilor, în redacția Europei Libere

În podcastul „În esență...”, Serghei Ivanov povestește că „punctul de rupere” a relațiilor „constructive” cu autoritățile s-a produs în luna mai, când acestea nu au răspuns la semnalele transmise de fermieri în legătură cu situația în care „importurile au crescut de 78 de ori”, iar prețurile la producția agricolă locală „au început, brusc, să cadă alarmant.”

Vorbind despre revendicările agricultorilor, Ivanov a spus că soluționarea acestora nu comportă cheltuieli pentru stat și pot fi soluționate „în două ore” prin Comisia Situații Excepționale, care, în condițiile stării de urgență în toată țară, adoptă decizii prin derogare de la lege.

„Costul real financiar este zero, dar neimplementarea acestora va fi [în primăvară] pentru PIB-ul țării foarte costisitor. Țara noastră va fi nevoită să recurgă la [ajutorul] partenerilor externi, să înstrăineze ceva ca să suplinească bugetul. Noi credem că spre asta ne îndreptăm”, a afirmat Serghei Ivanov.

Invitatul podcastului s-a arătat convins că instituirea unui moratoriu ar putea salva fermierii de insolvență, iar Banca Națională a Moldovei ar trebui să revadă condițiile impuse agricultorilor de băncile comerciale.

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Câte dintre revendicările avansate vara de fermieri au fost realizate fie parțial, fie integral?
  • Despre motorina românească pentru fermierii moldoveni.
  • În ce măsură cele 200 de milioane de lei salvează fermierii ?
  • Cum decurge dialogul agricultorilor cu autoritățile?
  • Despre alocarea a peste 1,8 miliarde de lei prin Fondul de subvenționare și returnarea a 1,5 miliarde de lei prin Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.
  • Ce au dat discuțiile de săptămâna trecută cu ministrul Vladimir Bolea. Cât de mulțumitoare au fost aceste discuții?
  • Au culoare politică protestele fermierilor?
  • De ce e necesară instituirea moratoriului la calcularea penalităților, pe executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență față de agricultorii micro, mici și mijlocii care cultivă cereale și oleaginoase.
  • Despre cerința de a aplica din 2024 în R. Moldova schema europeană de finanțare directă la hectar.
  • De ce fermierii cer să fie interzis importul grâului, porumbului și florii soarelui cel puțin până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitului de culturi agricole din Ucraina numai cu transportul feroviar?
  • Ce ar obține fermierii dacă s-ar declara stare de urgență în sectorul agrar? Cât de justificată este această cerință în condițiile în care pe tot teritoriul R. Moldova e instituită stare de urgență?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”