Linkuri accesibilitate

Fermierii au pornit cu tractoarele spre Chișinău


Tractor în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul protestelor agricultorilor din iunie 2023.
Tractor în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul protestelor agricultorilor din iunie 2023.

Agricultorii organizează o nouă acțiune de protest și au pornit, miercuri dimineață, cu tehnica agricolă, din mai multe regiuni spre Chișinău. Potrivit organizatorilor, ei vor ajunge cu tractoarele în trei locații de la periferia orașului, pentru ca joi să protesteze în fața Guvernului.

După ce au avut o întrevedere cu premierul Dorin Recean, pe 7 noiembrie, Asociația „Forța Fermierilor” și Federația Națională a Fermierilor au anunțat că vor protesta masiv cu tehnica agricolă, nemulțumiți de rezultatele negocierilor de la Guvern.

Vineri, 17 noiembrie, reprezentanții fermierilor au discutat și cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, însă nu au renunțat la proteste. Ministrul a anunțat atunci că va fi creat un grup de lucru din care vor face parte reprezentanții mai multor ministere și care va examina fiecare dosar al producătorilor agricoli afectați de secetă și prețurile mici la cereale. Ulterior, grupul va decide cine și cum poate beneficia de ajutoare de la stat pentru compensarea acestor prejudicii.

Potrivit fermierilor, ministerul nu a spus nimic despre compensații pentru producătorii de cereale din Fondul de dezvoltare națională a agriculturii și mediului rural pentru anul 2024, iar propunerea lui privind crearea grupului de lucru este una „întârziată și insuficientă”.

Pe 20 noiembrie, „Forța Fermierilor” a prezentat un proiect de dispoziție care să fie aprobat de Comisia pentru Situații Excepționale, în care a inclus atât revendicările agricultorilor, cât și propunerile autorităților.

În primul rând, asociația cere să fie interzisă calcularea penalităților pentru achitarea întârziată a creditelor, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate agricultorilor care au cultivate 70% din suprafețe cu cereale și oleaginoase.

De asemenea, fermierii solicită ca o comisie, formată din reprezentanții instituțiilor responsabile și ai asociațiilor de producători, să examineze dosarele fermierilor și, dacă e cazul, să oblige Camera de Comerț și Industrie să elibereze avize care să ateste că fermierul nu-și poate achita datoriile, din cauza secetei și a altor circumstanțe obiective, și nu ar trebui să fie executat silit.

„Prezentul aviz nu anulează datoriile fermierilor, însă le permite restructurarea acestora pentru perioada de cel puțin un an fără nici o sancțiune pecuniară”, precizează „Forța Fermierilor”.

O ultimă solicitare a fermierilor se referă la alocarea a 50% din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural sub formă de plăți directe pentru suprafețele cultivate cu floarea-soarelui și porumb în 2023. Aceste plăți ar trebui să fie acordate până la 1 martie 2024 fermierilor mici și mijlocii care au fost afectați de secetă și prețurile mici.

Anterior, „Forța Fermierilor” mai cerea să fie interzise importurile de cereale și oleaginoase ucrainene și tranzitarea acestora pe teritoriul R. Moldova doar pe cale ferată, solicitări care lipsesc din declarația respectivă.

Potrivit asociației, agricultorii vor ajunge, cel mai probabil, mâine în fața Guvernului, unde va avea loc și un protest al transportatorilor de pe rutele interurbane, nemulțumiți de ultimele modificări ale legislației în domeniul transportului rutier.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG