Your browser doesn’t support HTML5
Directoare a publicației „Ziarul de Gardă” de la Chișinău, care se editează de aproape două decenii, Alina Radu a vorbit în podcastul Europei Libere „În esență...” despre cât de mult afectează presa tipărită decizia „subită” luată de monopolistul de stat „Poșta Moldovei”.
Ea spune că majorarea taxei de distribuție e „o măsură care va diminua din forța jurnalismului critic” și care „ne va lăsa cu foarte puțini abonați”. În cele din urmă, spune Alina Radu, va avea de pierdut și „Poșta Moldovei” pentru că, pe fondul unei posibile reduceri a tirajelor, va avea de distribuit mai puține gazete și reviste, „iar asta va bate în poștaș”, deci „Poșta Moldovei” nu și-a calculat riscurile.
Toți banii vor ajunge la „Poșta Moldovei”
Pe exemplul „Ziarului de Gardă”, Alina Radu a spus că dacă până la majorarea taxei redacția își acoperea cheltuielile de producție, ieșind „la zero”, acum toți banii vor ajunge la „Poșta Moldovei”.
Când un exemplar de ziar costa 5 lei pentru abonați, poșta își lua 1,8 lei. Cu restul, spune Alina Radu, „plăteam tiparul și hârtia. Acum, fiind nevoiți să ridicăm prețul pentru abonați la 5,8 lei – toți banii vor reveni poștei. Va trebui să obțin de undeva mai mulți bani ca să acopăr tirajul”, afirmă directoarea „Ziarului de Gardă.”
Alina Radu mai spune că „Poșta Moldovei” a operat cu o majorare de 40% a taxei respective anul trecut, iar în octombrie a.c. redacțiile au fost anunțate despre o posibilă altă majorare de 40%, ca la finele lunii noiembrie să fie anunțată o creștere de 341%.
Ce spun „Poșta Moldovei” și Guvernul
Tatiana Gangan, purtătoarea de cuvânt a ÎS „Poșta Moldovei”, a spus Europei Libere că „actualizarea” tarifelor a fost „o măsură necesară” ca să fie posibilă, între altele, creșterea salariilor celor peste 2 000 de poștași. Instituția a fost constrânsă să ajusteze tarifele la nivelul costurilor reale, dar concomitent a fost inițiat de către autorități un mecanism de susținere a redacțiilor.O altă măsură examinată este instituirea unei „vacanțe de trei luni” la achitarea serviciilor de distribuție a presei. Tarifele pentru prestarea acestui serviciu au fost neschimbate vreme „de mai bine de 10 ani”, spune Gangan.
„Poșta Moldovei” afirmă că a informat redacțiile despre măsură în timp util și că deja are încheiate 25 de contracte pentru campania de abonare. Instituția poștală colaborează cu circa 80 de publicații.
Premierul Dorin Recean susține că, pe de o parte, trebuie ajutată „Poșta Moldovei”, dar, pe de altă parte, să fie susținută și presa tipărită.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, afirmă că autoritățile vor să aplice un mecanism de sprijin financiar pentru presă, însă nu pentru toate redacțiile. „Diferența de cost care este impusă de rațiunile economice să fie acoperită printr-un mecanism financiar implementat de către o organizație credibilă cum este Asociația Presei Independente, în baza unor criterii foarte clare, pentru că este important ca statul să se implice în susținerea unor instituții credibile, unor instituții care se raliază la Codul deontologic și care subscriu acestor valori”, a spus Vodă.
Despre soluții: o vitamină minusculă pentru o cangrenă
În contextul soluțiilor ce ar diminua efectele creșterii taxei pentru distribuție, inclusiv cea privind instituirea unei „vacanțe de trei luni” discutată de presă și poștă, Alina Radu spune că ar fi „o vitamină minusculă pentru un picior bolnav de cangrenă”.
Cât despre instituirea unui posibil „mecanism de sprijin financiar pentru presă” anunțat de autorități, jurnalista afirmă: „pe termen lung nu vreau ca presa să devină dependentă de stat, eu vreau ca presa să devină dependentă de cetățean, ca cetățeanul să plătească și să-i dicteze [presei] ce vrea el să afle din mass media și cum să fie informat.”
Totodată, invitata podcastului spune că problema în care s-a pomenit presa tipărită nu e doar a poștei sau a redacțiilor, ci „e o problemă națională.”
Alina Radu sugerează că decizia autorităților, în condițiile unui război informațional, nu a fost inspirată. [Când] „...ceva funcționează – nu strica! Mai bine ajută, adaugă, fă ceva mai bun, dar nu strica”, afirmă directoarea „Ziarului de Gardă” în podcastul „În esență...”
Alte chestiuni discutate în podcast:
- Cât de justificată e măsura impusă de „Poșta Moldovei” și ce efecte va avea creșterea taxei de distribuție?
- Despre comunicarea proastă între poștă și redacții.
- Cea mai grea pierdere pentru un ziar sunt cititorii. Cum sunt afectați ei de decizia ÎS „Poșta Moldovei”?
- Poziția instituției poștale și a Guvernului. În ce măsură un mecanism de sprijin financiar al statului poate afecta independența și politicile editoriale ale ziarelor, astfel încât să le facă mai loiale puterii?
- Autoritățile vor să creeze un „Fond de subvenționare în domeniul mass-media”. Care sunt pericolele camuflate sau pietrele ascunse pentru presă?
- Pot, oare, ocupa ziarele tipărite o nișă constantă în era digitală?
- Cât de salvatoare e publicitatea pentru presa tipărită?
- Este fezabilă o rețea proprie de distribuție a ziarelor?
- Câte ziare se vor menține pe linia de plutire în rezultatul aplicării măsurilor dictate de „Poșta Moldovei”?