Linkuri accesibilitate

În esență... | Și unii milionari țintesc compensații din Fondul de vulnerabilitate energetică


Cererile de obținere a compensațiilor pot fi depuse până în data de 25 a fiecărei luni pe durata sezonului rece.
Cererile de obținere a compensațiilor pot fi depuse până în data de 25 a fiecărei luni pe durata sezonului rece.

Pentru sezonul rece curent, autoritățile fac mai multe verificări pentru a nu admite cazuri când unele persoane cu venituri mari vor să obțină compensații din Fondul de vulnerabilitate energetică, potrivit Corinei Ajder, secretară de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Și unii milionari țintesc compensații din Fondul de vulnerabilitate energetică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:40:53 0:00

Invitată a podcastului Europei Libere „În esență...”, Corina Ajder a spus că una dintre noutățile din acest an în sistemul de compensații la energie este și situația când persoanele cu dividende mai mari de 1 milion de lei nu vor putea beneficia de compensații. Nu vor putea obține compensații și gospodăriile a căror bunuri depășesc valoarea de 4 milioane de lei, indiferent ce venituri au fost declarate în cererea de obținere a gradului de vulnerabilitate.

Întrebată dacă, anul trecut, au fost înregistrate cazuri când persoane cu „venituri de milioane” au țintit obținerea gradelor de vulnerabilitate energetică, Corina Ajder a afirmat că „au fost cazuri când s-a încercat.” În acest an, potrivit invitatei podcastului, se iau măsuri pentru ca „să fie excluse aceste riscuri.”

„[...] Suntem mai stricți. Aplicăm mai multe filtre decât anul trecut”, spune Corina Ajder.

Secretara de stat a menționat, între altele, că, anul trecut, în jur de 30.000 de gospodării „au fost mutate”, în urma testelor antifraudă, de la o categorie de vulnerabilitate energetică la alta mai joasă.

În podcast, Corina Ajder a afirmat că în sezonul actual rece ar putea fi menținute la nivelul anului trecut plafoanele cantităților de energie compensate. Decizia urmează să fie aprobată în curând de către Guvern. Este vorba de volumul maxim compensat de 180 m.c. de gaze naturale per gospodărie; 75 kWh de energie electrică și 1,3 gigacalorii de energie termică.

În primele trei săptămânii ale lunii noiembrie, pe platforma de compensatii.gov.md („Ajutor la contor”) au fost depuse peste 330.000 de cereri de obținere a compensațiilor, dintre care în jur de 150.000 au fost înregistrate cu suportul asistenților sociali. Alte 100.000 de cereri, spune Corina Ajder, sunt pe cale de a fi înregistrate în sistem. Cererile de obținere a compensațiilor pot fi depuse până în data de 25 a fiecărei luni pe durata sezonului rece.

În acest an, programul „Ajutor la contor” include șapte categorii de vulnerabilitate. Cel mai probabil, după cum spune în podcast secretara de stat, majoritatea beneficiarilor se vor regăsi în primele patru-cinci categorii [extremă; foarte ridicată; ridicată; primară și medie].

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Cum decurge înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md și care e profilul solicitanților?
  • De ce s-a procedat la extinderea categoriilor de vulnerabilitate energetică?
  • Care ar putea fi cea mai „aglomerată” categorie de vulnerabilitate?
  • Câte persoane sunt implicate în asigurarea bunei funcționări a programului „Ajutor la contor”?
  • Câte gospodării vor beneficia de compensațiile lunare de 800 de lei pentru procurarea lemnului de foc și câți bani sunt rezervați în acest sens?
  • De ce e nevoie ca cetățenii să treacă prin procedură de înscriere la compensații, de vreme ce statul are acces la toate informațiile, inclusiv la cele privind veniturile și imobilele?
  • Care e numărul estimativ al cetățenilor care din varii motive nu-și pot completa singuri cererile pe platforma compensatii.gov.md?
  • Despre mărimea estimativă a bugetului Fondului pentru compensații și contribuțiile partenerilor de dezvoltare.
  • Ce s-ar întâmpla cu R. Moldova dacă nu ar exista sprijin din partea donatorilor internaționali?
  • Cum statul asigură echitatea între beneficiarii programului „Ajutor la contor”, în situația în care fiecare al patrulea lucrător activează „la negru”?
  • Care sunt proporțiile muncii nedeclarate și ce venituri ratează anual statul? În ce măsură fondurile ratate „trag la fund” serviciile sociale din țară, în special sistemul moldovean de pensii?
  • Cât de mult criza energetică a adâncit sărăcia în R. Moldova.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG