În esență... | Paritatea diplomatică ca instrument de reducere a influenței ruse în R. Moldova

Comentatorul politic Anatol Țăranu, invitatul podcastului În esență de la Europa Liberă.

Limitarea numărului de diplomați ruși, la insistența Chișinăului, face parte din setul de măsuri care urmăresc reducerea influenței ruse în R. Moldova. În plus, disproporția numerică diplomatică între Chișinău și Moscova devenise „una, pur și simplu, frapantă”, observă Anatol Țăranu.

Your browser doesn’t support HTML5

Paritatea diplomatică ca instrument de reducere a influenței ruse în R. Moldova

Ambasador al R. Moldova în Rusia în perioada 1993-1994, comentatorul politic Anatol Țăranu a vorbit într-un nou episod al podcastului Europei Libere „În esență...” despre principiul parității diplomatice, aplicat de către decidenții politici de la Chișinău. Țăranu a admis că decizia de a reduce numărul diplomaților ruși a fost luată după consultările avute cu partenerii de dezvoltare, pe fundalul unei „situații geopolitice complicate” și în condițiile în care relațiile moldo-ruse au ajuns „la cel mai jos nivel.” Aplicând principiul parității diplomatice și nu cel al expulzărilor, Chișinăul a ales o formulă mai amiabilă în raport cu Rusia, a afirmat Anatol Țăranu.

La 14 august, 45 de diplomați, lucrători tehnici ai ambasadei ruse în R. Moldova și familiile acestora, în total circa 70 de cetățeni ruși, au părăsit teritoriul țării. Într-un răspuns dat Europei Libere de diplomația de la Chișinău se arată că în ambasada rusă de la Chișinău au rămas să activeze zece diplomați și 15 lucrători ai staff-ului tehnico-administrativ. De cealaltă parte, Ambasada R. Moldova în Moscova are zece posturi diplomatice și 15 tehnico-administrative. Din cele zece poziții diplomatice, numai șase sunt ocupate.


Principiul parității diplomatice, care poate fi aplicat de R. Moldova în raport cu oricare altă misiune diplomatică, a fost pus în uz de Chișinău în condițiile unei situații specifice în relația bilaterală moldo-rusă, a spus Anatol Țăranu în podcast.

Câteva declarații din acest episod:

  • Această decizie [aplicarea parității diplomatice] va crea un trend nou în relația moldo-rusă, chiar dacă acest episod, indiscutabil, va fi o pagină specifică în istoria relațiilor diplomatice între cele două țări.
  • În misiunile diplomatice ale Federației Ruse [și altor țări, de altfel] din majoritatea țărilor există reprezentanți ai serviciilor secrete, aceasta fiind o practică aplicată pe larg în relațiile diplomatice. Misiunile diplomatice sunt folosite de serviciile speciale pentru realizarea anumitor misiuni.
  • Orice țară care-și trimite agenții prin misiunile diplomatice încearcă să-și camufleze agenții cât mai bine.
  • Când am fost ambasador la Moscova era un singur exponent al serviciilor secrete [moldovene]. Despre el știau și autoritățile ruse.
  • Excesul numeric al componenței misiunii diplomatice ruse, care a existat la Chișinău, vorbește despre faptul că reprezentanții ambasadei erau preocupați nu doar de relația bilaterală, dar de un spectru mult mai larg de probleme. Ambasada rusă coordona o rețea de agenți într-un spațiu mult mai larg decât R. Moldova.
  • Rusia a încălcat sistematic acordul de parteneriat strategic cu R. Moldova prin sancțiuni și presiuni economice și energetice.
  • R. Moldova nu a avut niciodată relații atât de proaste cu Rusia. Poate doar în timpul războiului de pe Nistru, în 1992, dar chiar și atunci exista o comunicare la nivel de președinți ai statelor, ceea ce nu există azi.
  • R. Moldova ar putea rupe relațiile cu Rusia, însă acest lucru se poate întâmpla în cazul „unui atac fățiș militar”, fapt care nu poate fi exclus.
  • Rusia ar putea închide piața sa pentru produsele moldovenești. Da, o să avem probleme, dar nu critice. SUA și UE vor face tot posibilul ca Moldova să reziste economic în fața șantajului rusesc.
  • În prezent, numărul de diplomați ruși este suficient pentru îndeplinirea funcțiilor consulare la Chișinău. Rusia va face tot posibilul ca să creeze aparența unei probleme de ordin consular.
  • Cât durează războiul din Ucraina este puțin probabil să existe „o marjă mai largă” în relațiile dintre R. Moldova și Rusia. Încheierea războiului va conduce la relaxarea relațiilor moldo-ruse. Singurul lucru pe care nu-l cunoaștem e când se va termina acest război și care vor fi condițiile de pace.
  • Relațiile moldo-ruse vor putea fi relansate numai în condițiile când Rusia va respecta suveranitatea, independența și interesele R. Moldova.
  • Chișinăul, cred, a învățat temeinic lecția și nu se va mai întoarce la poziția sa obedientă în raport cu Rusia.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.