Your browser doesn’t support HTML5
Ambasador al R. Moldova în Rusia în perioada 1993-1994, comentatorul politic Anatol Țăranu a vorbit într-un nou episod al podcastului Europei Libere „În esență...” despre principiul parității diplomatice, aplicat de către decidenții politici de la Chișinău. Țăranu a admis că decizia de a reduce numărul diplomaților ruși a fost luată după consultările avute cu partenerii de dezvoltare, pe fundalul unei „situații geopolitice complicate” și în condițiile în care relațiile moldo-ruse au ajuns „la cel mai jos nivel.” Aplicând principiul parității diplomatice și nu cel al expulzărilor, Chișinăul a ales o formulă mai amiabilă în raport cu Rusia, a afirmat Anatol Țăranu.
Principiul parității diplomatice, care poate fi aplicat de R. Moldova în raport cu oricare altă misiune diplomatică, a fost pus în uz de Chișinău în condițiile unei situații specifice în relația bilaterală moldo-rusă, a spus Anatol Țăranu în podcast.
Câteva declarații din acest episod:
- Această decizie [aplicarea parității diplomatice] va crea un trend nou în relația moldo-rusă, chiar dacă acest episod, indiscutabil, va fi o pagină specifică în istoria relațiilor diplomatice între cele două țări.
- În misiunile diplomatice ale Federației Ruse [și altor țări, de altfel] din majoritatea țărilor există reprezentanți ai serviciilor secrete, aceasta fiind o practică aplicată pe larg în relațiile diplomatice. Misiunile diplomatice sunt folosite de serviciile speciale pentru realizarea anumitor misiuni.
- Orice țară care-și trimite agenții prin misiunile diplomatice încearcă să-și camufleze agenții cât mai bine.
- Când am fost ambasador la Moscova era un singur exponent al serviciilor secrete [moldovene]. Despre el știau și autoritățile ruse.
- Excesul numeric al componenței misiunii diplomatice ruse, care a existat la Chișinău, vorbește despre faptul că reprezentanții ambasadei erau preocupați nu doar de relația bilaterală, dar de un spectru mult mai larg de probleme. Ambasada rusă coordona o rețea de agenți într-un spațiu mult mai larg decât R. Moldova.
- Rusia a încălcat sistematic acordul de parteneriat strategic cu R. Moldova prin sancțiuni și presiuni economice și energetice.
- R. Moldova nu a avut niciodată relații atât de proaste cu Rusia. Poate doar în timpul războiului de pe Nistru, în 1992, dar chiar și atunci exista o comunicare la nivel de președinți ai statelor, ceea ce nu există azi.
- R. Moldova ar putea rupe relațiile cu Rusia, însă acest lucru se poate întâmpla în cazul „unui atac fățiș militar”, fapt care nu poate fi exclus.
- Rusia ar putea închide piața sa pentru produsele moldovenești. Da, o să avem probleme, dar nu critice. SUA și UE vor face tot posibilul ca Moldova să reziste economic în fața șantajului rusesc.
- În prezent, numărul de diplomați ruși este suficient pentru îndeplinirea funcțiilor consulare la Chișinău. Rusia va face tot posibilul ca să creeze aparența unei probleme de ordin consular.
- Cât durează războiul din Ucraina este puțin probabil să existe „o marjă mai largă” în relațiile dintre R. Moldova și Rusia. Încheierea războiului va conduce la relaxarea relațiilor moldo-ruse. Singurul lucru pe care nu-l cunoaștem e când se va termina acest război și care vor fi condițiile de pace.
- Relațiile moldo-ruse vor putea fi relansate numai în condițiile când Rusia va respecta suveranitatea, independența și interesele R. Moldova.
- Chișinăul, cred, a învățat temeinic lecția și nu se va mai întoarce la poziția sa obedientă în raport cu Rusia.