În esență... | Procurori și ofițeri anticorupție ar putea fi audiați în contextul mușamalizării unor abuzuri din sectorul de gaze

Sergiu Tofilat, expert în energetică și membru al Consiliului de Observatori al S.A. „Moldovagaz” în redacția Europei Libere

La Chișinău ar putea fi creată o comisie de anchetă pentru audierea unor responsabili din Procuratura Anticorupție (PA) și Centrul Național Anticorupție (CNA) care ar fi mușamalizat, anterior, cazuri de abuz comise în sectorul de gaze, a spus la Europa Liberă expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Membru al Consiliului de Observatori al S.A. „Moldovagaz”, expertul Sergiu Tofilat, a afirmat în podcastul „În esență...” că au avut loc în această privință „discuții prealabile” la Parlament.

Tofilat a explicat că, anterior, la PA și CNA au fost depuse mai multe sesizări legate de gestionarea defectuoasă a sectorului de gaze, inclusiv a SA „Moldovagaz”, dar că acestea nu au mai ajuns să fie examinate de oamenii legii.

„Scopul este să audiem persoanele responsabile din Procuratură și CNA la care au ajuns materialele, inclusiv deciziile, hotărârile aprobate de ANRE [...pe cazul] fraudelor de 20 mil. de dolari, materiale transmise la Procuratură”, spune Sergiu Tofilat, potrivit căruia „dosarele au fost închise”.

În opinia expertului, viitoarea comisie ar urma să stabilească câți dintre procurorii și ofițerii anticorupție implicați în mușamalizarea cazurilor mai activează în sistem. Aceștia, spune Tofilat, trebuie trași la răspundere ca și complici în comiterea abuzurilor.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.