„În esență...” | Sociologul Vasile Cantarji, despre fenomenul „voturilor de la buton” în scrutinele din R. Moldova 

Peste 400 de persoane sunt documentate de Poliție pentru că au primit bani în schimbul votului la primul tur al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie.

Sociologul Vasile Cantarji, de la Centrul sociologic CBS-AXA din Chișinău, vorbește la Europa Liberă despre fenomenul „voturilor de la buton” generat de „gruparea Șor”. Asta explică, în mare parte, discrepanțele dintre rezultatele sondajelor și rezultatele scrutinelor din 20 octombrie. 

Your browser doesn’t support HTML5

Sociologul Vasile Cantarji, despre fenomenul „voturilor de la buton” în scrutinele din R. Moldova 

Vasile Cantarji a explicat în podcastul „În esență...” că fenomenul a ceea ce numește „voturi de la buton”, ar fi generat o fraudă electorală de până la 20% din voturi.

După alegerile din 20 octombrie și „suprapunerea matematică” a rezultatelor, am constatat că între 200 și 300 de mii de voturi au fost decise, practic, în ultima zi, fiind direcționate țintit către anumiți candidați. „Pentru mine a devenit clar că alegerile au fost fraudate masiv, cu până la 20% din voturi, comandate «de la buton», dinspre gruparea Șor”, susține Vasile Cantarji.

Sociologul mai spune că gruparea Șor a jucat cartea pe seama indecișilor, numărul cărora a trecut în mod „miraculos” de 40%, față de 20% – în luna mai, potrivit sondajelor. Vasile Cantarji susține în podcast că, în anumite situații, voturile indecișilor pot „răsturna orice scrutin”.

Paradoxul din autonomia găgăuză

Vorbind pe tema distribuției voturilor printre cei 11 candidați din primul tur de scrutin, Cantarji observă că unii dintre ei au primit suport masiv din partea partidei Șor. În cursă au fost doi reprezentanți ai autonomiei – Alexandr Stoianoglo și Irina Vlah – dar pe locul doi în Găgăuzia s-a clasat fosta procuroare Victoria Furtună – „un succes remarcabil [...] imposibil de crezut”. Sociologul spune că în rezultatul analizelor sale a constatat că peste 40% din voturile obținute de Furtună au venit din Găgăuzia, Taraclia și Orhei, unde Șor, prin practici abuzive, a avut succese electorale anterior și unde administrațiile îi sunt docile.

„Luptă strânsă” în turul doi

Cu referire la bătălia din turul doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, în care se vor confrunta pro-occidentala Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, susținut de formațiunea pro-rusă a socialiștilor, Vasile Cantarji anticipează o „luptă strânsă”, dar și o participare activă a votanților la cel puțin nivelul prezidențialelor de acum patru ani. S-ar putea să se repete situația din primul tur – în cazul plebiscitului constituțional – să nu putem dormi noaptea, să butonăm pe F5 pentru actualizarea rezultatelor, opinează sociologul Vasile Cantarji.

Sociologul Vasile Cantarji, în redacția Europei Libere de la Chișinău.

Alte chestiuni discutate în podcast

  • Cum se explică discrepanța dintre datele sondajelor dinaintea alegerilor și rezultatele din 20 octombrie?
  • Cât de mult pot sondajele să „adoarmă” vigilența actorilor politici, să-i dezorienteze sau să-i facă să calculeze greșit?
  • Cine a fost mai abil în mobilizarea electoratului: partida pro-vest sau partida pro-est și ce rol au jucat în ecuația electorală „nehotărâții”? Unde au ajuns voturile acestora?
  • Ce spune felul în care s-au împărțit voturile în cazul celor 11 pretendenți la postul de președinte al R. Moldova?
  • Cât de mult Maia Sandu și-a crescut numărul de voturi pe seama referendumului pe care l-a inițiat?
  • Cum se explică faptul că Alexandr Stoianoglo a luat cu circa 10% mai mult decât arătau sondajele?
  • Explicații despre votul venit din regiunea separatistă transnistreană și din Diaspora – pro și contra în plebiscitul constituțional.
  • Ce efecte au produs îndemnurile unor actori politici fie de a boicota referendumul, fie de a vota contra?
  • Cum se explică că pentru pro-europeana Maia Sandu au votat aproape 657 de mii de alegători, iar pentru opțiunea DA de la referendum puțin peste 750 mii de votanți. 100 de mii de pro-europeni au votat contra pro-europenei Maia Sandu?
  • Cine dintre cei doi concurenți din turul doi este mai avantajat în sensul mobilizării electoratului pentru turul doi? Ce rol va juca diaspora și ce prezență la vot ar putea fi înregistrată?
  • Turul doi va însemna, de fapt, o bătălie între Est și Vest. În ce parte va înclina balanța?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.