Your browser doesn’t support HTML5
Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, expertul a spus că autorii legii privind unele măsuri de sprijin al fermierilor în legătură cu seceta din 2024 [legea specială], votată, la finele săptămânii trecute, prin „procedură de urgență”, s-au inspirat din ordonanța de urgență adoptată în România încă la începutul acestui an. Numai că, spre deosebire de documentul din țara vecină, autoritățile de la Chișinău au evitat să includă războiul din Ucraina în șirul factorilor ce au cauzat declinul sectorului agrar.
Între altele, de prevederile legii speciale pot beneficia fermierii cu credite luate în ultimul an; cei în privința cărora nu a fost pornită procedura de insolvabilitate și cei ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă în proporție de cel puțin 60%, iar terenurile lovite de intemperii constituie nu mai puțin de 50% din suprafața prelucrată.
Implicare întârziată a statului
Viorel Chivriga afirmă în podcast că anul agricol 2024 „a fost anormal din toate punctele de vedere”, iar statul a întârziat adesea să se implice și să vină cu soluții. Expertul consideră că, totuși, legea specială, considerată de fermieri discriminatorie, stopează procedurile de insolvabilitate în privința unei părți a agricultorilor.
Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a criticat, într-o declarație pentru Europa Liberă, felul în care autoritățile au elaborat și aprobat legea specială, spunând că documentul este „discriminatoriu” și care a fost adoptat „după bunul plac” al autorităților. Peste 70% din agricultorii din R. Moldova nu vor fi eligibili de prevederile legii, potrivit liderului fermierilor. Alexandru Bădărău a numit „absurdă” măsura de suspendare sau amânarea a plăților numai pentru șase luni de zi. În România, amânarea plăților a fost stabilită până la sfârșitul lunii octombrie 2025.
În podcast, Viorel Chivriga observă că nu există un dialog productiv între guvernanți și fermieri. Cât despre apelul vicepremierului moldovean pentru Agricultură, Vladimir Bolea, adresat oficialilor europeni, în care a cerut susținere pentru crearea unui Fond de dezvoltare și solidaritate destinat agriculturii moldovene, Viorel Chivriga admite că „o să fie auzit”, dar asta nu înseamnă că „fondul de stabilizare o să apară mâine”.
Protestele fermierilor și politica
Nemulțumiți de măsurile luate de autorități în contextul compensării pierderilor cauzate de secetă, fermierii protestează, începând cu 17 septembrie, în mai multe regiuni ale R. Moldova. Într-o toamnă electorală [la 20 septembrie începe campania electorală pentru alegerea președintelui și plebiscitul constituțional], Viorel Chivriga consideră că este „foarte mare” riscul ca anumite forțe politice să folosească protestele în folosul lor. Lideri ai fermierilor au respins categoric politizarea protestelor, însă au admis, la 4 septembrie, într-o scrisoare adresată unor misiuni diplomatice occidentale, că acestea „pot fi speculate de forțele anti-europene”. Expertul spune că e și în interesul agricultorilor ca în țară să fie stabilitate. „Fermierii trebuie să țină cont de faptul că cele mai bune lucruri pentru agricultură au fost [făcute] în anii de stabilitate și economică și politică”, susține invitatul podcastului. Actualul guvern, în opinia lui Viorel Chivriga, reușește, în linii mari, să gestioneze situația cu agricultorii, deși ar fi admis „unele scăpări” și ar fi aplicat acțiuni „întârziate.”
Alte chestiuni discutate în podcast:
- Cât de mult legea specială ușurează situația fermierilor? De ce autoritățile au optat pentru termenul de răgaz de șase luni pentru renegocierea contractelor de creditare?
- Aprecieri ale modului în care autorii legii au impus condițiile de selectare a beneficiarilor legii speciale.
- Cât de salvatoare sunt cele 100 de milioane de lei oferite de Guvern fermierilor afectați de secetă?
- Cum trebuie înțeles coraportul dintre suportul de 100 de milioane de lei și pierderile de peste 10 miliarde de lei invocate de fermieri?
- Apelul de la Bruxelles al ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, privind crearea unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultura moldoveană nu este, oare, tardiv? Încă anul trecut fermierii îl îndemnau pe ministru să solicite ajutor de la UE
- Cât de eficient și echitabil este sistemul de subvenționare a agriculturii moldovene?
- Ce ar da instituirea stării excepționale în sectorul agrar al R. Moldova?
- Deja vu? Proteste ale fermierilor în toamna anului 2020, după alegerile prezidențiale și demisia guvernului Chicu. Proteste și 2024, în ajunul alegerilor prezidenție și referendumului constituțional. Pe fondul protestelor fermierilor există riscuri la adresa Guvernului Recean?
- Cât de eficient a gestionat PAS sectorul agrar în cei peste trei ani de guvernare?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.