În Grecia s-a deschis terminalul de gaz lichefiat de unde cumpără și R. Moldova

Vas cu gaz natural lichefiat american intrând în portul grecesc Alexandroupolis în aprilie 2024.

Un nou terminal de gaz natural lichefiat (LNG) a început marți să funcționeze în nord-estul Greciei, în contextul în care țările europene, inclusiv R. Moldova, caută să-și reducă dependența energetică de Rusia.

AFP relatează că instalația de LNG din portul Alexandroupolis, operată de compania elenă Gastrade, constă într-o unitate de stocare plutitoare de 44 de metri ancorată permanent în Marea Traciei și o conductă conectată la rețeaua de distribuție a gazelor din Grecia.

Sistemul poate livra ulterior gaze către Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Serbia, Moldova, Ungaria, Slovacia și Ucraina, a declarat Gastrade.

Terminalul va fi alimentat cu gaze din Statele Unite, dar și din Qatar și Egipt, a declarat Kiril Ravnaciki, șeful companiei bulgare Bulgartransgaz, care deține o participație de 20 % în Gastrade.

Moldova importă gaze lichefiate de la terminalul grecesc în baza unui contract între Energocom și compania grecească de stat DEPA Commercial.

Energocom deja a testat această rută de import, cu cantități mai mici de gaze, începând din 2023.

Traseul gazelor lichefiate importate de R. Moldova din Grecia.

Gastrade a declarat, în timpul unei vizite a ambasadorilor UE săptămâna trecută, că terminalul este o „inițiativă vitală” pentru consolidarea securității energetice a Europei centrale și de sud-est și a independenței regiunii față de gazul rusesc.

Terminalul de la Alexandroupolis urma să fie dat în folosință în luna aprilie, dar o defecțiune (o infiltrare de apă în conducta de gaze spre țărm) a făcut necesară amânarea cu câteva luni.

În decembrie, Serbia a inaugurat un interconector la o conductă din Bulgaria pentru a aduce gaze din Azerbaidjan și terminalul de la Alexandroupolis.

UE și-a redus drastic dependența de gazul rusesc de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022.

Rusia a reprezentat 15% din importurile totale de gaze ale UE în 2023, în scădere de la 45% în 2021, potrivit UE.

Luna trecută, Turcia a anunțat un acord pe 10 ani pentru a primi LNG de la firma franceză TotalEnergies, într-o vreme când Ankara, puternic dependentă de Rusia, încearcă, de asemenea, să își diversifice sursele de aprovizionare.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te