Associated Press scrie că această primă demisie legată direct de eșecurile structurilor de forță israeliene în toamna trecută ar putea fi urmată de altele.
„Directoratul de informații pe care l-am condus nu s-a ridicat la înălțimea misiunii care ni s-a încredințat. Voi duce acea zi neagră cu mine zi de zi, voi purta povara oribilă a războiului cu mine pentru totdeauna”, a scris Haliva în scrisoarea de demisie, publicată de armată.
La 7 octombrie, milițiile palestiniene Hamas, considerate organizație teroristă inclusiv de SUA și Uniunea Europeană, au pătruns dinspre Gaza în teritoriul Israelului, omorând și luând ostatici.
Israelul a răspuns cu o ofensivă militară în Gaza, soldată cu peste 33.000 de morți din rândul palestinienilor, cu mari distrugeri materiale și cu transformarea în refugiați a aproape tuturor localnicilor.
- Te-ar putea interesa și: O expertă ONU spune că Israelul a comis genocid în Gaza și cere embargou pe arme
În cele peste șase luni de război, forțele politice și o mare parte a societății israeliene s-au abținut să ceară pedepsirea oficialilor proprii care nu au fost în stare să prevadă tragedia din 7 octombrie, preferând să sprijine efortul militar care are scopul declarat de a distruge milițiile Hamas în Gaza și milițiile Hezbollah din Liban.
Unii experți militari israelieni citați de AP au spus că demisiile din posturi cheie ar fi iresponsabile într-un moment când Israelul luptă pe mai multe fronturi, dând impresia de „slăbiciune”.
Tot AP notează că dacă generalul Haliva și alții ca el și-au recunoscut după o vreme vina pentru că n-au anticipat atacul, alții nu s-au încumetat să facă asemenea gest, în frunte cu premierul de centru-dreapta Benjamin Netanyahu.
📰 Europa Liberă este și pe Google News