„Noi așteptăm să fie cât mai multe livrări concrete care să convingă fiecare cetățean moldovean cât este de benefică relația noastră cu NATO. Să fie mai multe și mai concrete asigurările cu privire la garanțiile de securitate pentru Moldova”, a declarat ambasadorul.
Potrivit lui Cibotaru, Moldova înțelege că ar trebui să devină nu doar „consumator”, dar și „producător” de securitate: „Brusc, de la trei proiecte Moldova a trecut la 18 inițiative și asta presupune un cu totul alt nivel de angajare”.
După numărul de proiecte și inițiative comune cu NATO, Moldova a atins nivelul țărilor care fac parte din Programul Consolidat al Alianței (Suedia, Finlanda, Georgia, Ucraina, Australia, Iordan) și poate decide, dacă ar dori sau nu să facă parte din „clubul select” al partenerilor NATO.
„NATO va examina, sper eu, cu cea mai mare deschidere toate solicitările noastre de consolidare a necesităților în securitate și apărare”, a menționat șeful misiunii NATO Viorel Cibotaru.
Printre beneficiile aderării la Programul Consolidat al NATO ar fi un nou nivel de acces la informații, experiență și programele NATO.
„Summitul NATO de la Vilnius, dar și următorul de la Washington, vor fi extrem de importante pentru securitatea regională și pentru viitorul alianței”, a încheiat Viorel Cibotaru.
Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu. va participa la summit-ul de la Vilnius, organizat în zilele de 11 -12 iulie.
### Vezi și... ### Stoltenberg: NATO caută cum să ajute Moldova în apărarea spațiului ei aerian