În România s-au găsit resturi de dronă după a doua noapte consecutivă de atacuri rusești la Izmail

Urmările atacului rusesc asupra portului ucrainean Izmail, 24 iulie 2024.

Autoritățile din România spun că au găsit ceea ce par să fie resturile unei drone într-o zonă rurală, în cel mai recent incident de acest fel provocat de atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

Resturile a ceea ce ministerul român al Apărării a numit o dronă „de proveniență rusească” au fost găsite într-o zonă nelocuită de lângă satul Plauru, din județul Tulcea. În cursul nopții, Rusia a lovit din nou portul Izmail, de pe malul ucrainean al Dunării.

Pe partea românească nu au fost afectate elemente de infrastructură. Populația din zonă a fost alertată, ca și noaptea dinainte, cu mesaje SMS.

Agerpres relatează că ministra de Externe din România, Luminița Odobescu, a reacționat printr-un mesaj pe rețeaua X.

„Mai multe atacuri odioase au fost comise de Rusia împotriva infrastructurii civile ucrainene. Au fost găsite resturi pe teritoriul României. Am informat și ne coordonăm cu aliații noștri pe această temă. #România condamnă ferm aceste acțiuni iresponsabile”, a scris șefa diplomației de la București.

Ministerul Apărării din România spune că va continua să caute resturi de drone.

De la începutul războiului din Ucraina, amintește Europa Liberă România, locuitorii din zonele de graniță cu Ucraina ale județelor Tulcea și Galați au fost avertizați de mai multe ori privind prezența dronelor rusești în vecinătate, deasupra spațiului aerian ucrainean.

În 2023 au existat mai multe episoade în care resturi de drone rusești au fost descoperite pe teritoriul României.

În septembrie 2023, Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta împotriva încălcării spațiului aerian al României de către drone rusești.

Tot în septembrie 2023, Ministerul Apărării a impus interdicții de zbor în nordul Dobrogei, pe un coridor de 30 de kilometri situat la granița cu Ucraina, după ce rămășițele a trei drone rusești au fost descoperite în județul Tulcea.

NATO, din care România face parte, a spus de mai multe ori că impactul din țările membre ale unor atacuri rusești asupra Ucrainei nu poate fi considerat atac deliberat asupra alianței. Asemenea incidente au mai avut loc și la granița Ucrainei cu Polonia. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te