Linkuri accesibilitate

Atacuri cu drone asupra porturilor din Ucraina. Avioane F16 au decolat pentru cercetarea spațiului aerian al României


Nu este pentru prima dată când Rusia atacă obiective ucrainene de la granița cu România.
Nu este pentru prima dată când Rusia atacă obiective ucrainene de la granița cu România.

Rusia a atacat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, porturile din Ucraina, iar autorităţile române au transmis mesaje RO-Alert în judeţele Tulcea şi Galaţi. Șapte persoane au fost ucise la Harkov, în estul Ucrainei. 

Trei mesaje Ro-Alert au fost trimise după ce, în cursul nopții de 9/10 februarie, forțele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail și Reni, în apropierea graniței dintre Ucraina și România.

Mesaj Ro-Alert primit în noaptea de 9 spre 10 februarie 2024 de către locuitorii din Chilia Veche, jud. Tulcea
Mesaj Ro-Alert primit în noaptea de 9 spre 10 februarie 2024 de către locuitorii din Chilia Veche, jud. Tulcea

„La trei - cinci minute după mesajul Ro - Alert s-a auzit și zgomotul dronelor. Niciuna nu a căzut în zona noastră sau cea ucraineană din apropiere”, a declarat primarul localității Chilia Veche, Alexandru Timur Ceauş, pentru Europa Liberă România.

La ora 01:15, aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce, de la Feteşti, au fost ridicate în aer pentru a verifica spaţiul aerian, nefiind raportate pătrunderi neautorizate.

Sâmbătă dimineață, la 05:30, după ce rușii au reluat atacurile în zona portului ucrainean Reni (pe malul Dunării opus celui unde se află portul Galați) a fost transmisă o nouă alertă către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și au fost emise noi mesaje Ro-alert pentru județele Tulcea și Galați.

Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliție aeriană, însă evoluția situației aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor, spune ministerul român al Apărării.

Starea de pre-alertă aeriană pentru județele Tulcea și Galați a încetat la ora 06:20.

Ministerul român al Apărării Naționale anunță că, deși în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene, „sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național și nu au fost raportate căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri, pe teritoriul național, începând cu ora 8, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea”.

Sistemul de apărare ucrainean a reușit să intercepteze și să distrugă o dronă în largul Mării Negre, însă multe au intrat deasupra teritoriului ucrainean și au lovit ținte la Ismail și Reni, potrivit informațiilor furnizate de canalul Odesa Info, preluat de publicația locală Info Tulcea.

În Ucraina, la Harkov în estul țării, șapte persoane - printre ei, și copii - au murit în urma unui atac cu drone rusești, a declarat șeful administrației militare regionale, Oleh Siniehubov, potrivit Serviciului Ucrainean al Europei Libere.

Cadavrele a cinci persoane, spune Siniehubov, au fost găsite într-una dintre locuințele particulare lovite, printre care trei copii de 7 și 4 ani și un bebeluș de aproximativ 6 luni. Alte două persoane au fost găsite într-un alt imobil.

„De la ora 22:46 (vineri, 9 februarie - n.r.), ocupanții au lovit Harkovul cu drone kamikaze de tip Shahed. O lovitură a fost înregistrată în cartierul Nemișliansky din oraș. Infrastructura civilă a fost avariată. Au izbucnit mai multe incendii de amploare. 15 case particulare rezidențiale au fost arse până la temelii", a scris oficialul ucrainian într-o telegramă făcută publică.

Articol preluat de la Europa Liberă România.
XS
SM
MD
LG