Linkuri accesibilitate

NATO începe cel mai mare exercițiu militar de la Războiul Rece. Scenariul: apărarea Europei


Exercițiul militar „Steadfast Defender”, cea mai mare simulare de război organizată de NATO de la sfârşitul Războiului Rece, a început miercuri la Norfolk, în Virginia, SUA.
Exercițiul militar „Steadfast Defender”, cea mai mare simulare de război organizată de NATO de la sfârşitul Războiului Rece, a început miercuri la Norfolk, în Virginia, SUA.

Aproximativ 90.000 de soldați din state NATO vor participa la exercițiul militar care se va desfășura până în luna mai. Vor participa peste 50 de nave, peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone și cel puțin 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv tancuri.

Exercițiul militar „Steadfast Defender”, cea mai mare simulare de război organizată de NATO de la sfârșitul Războiului Rece, a început miercuri la Norfolk, în Virginia, Statele Unite.

USS Gunston Hall, o navă americană de transport şi debarcare, a părăsit miercuri portul pentru o traversare a Atlanticului către Europa, anunță alianța militară.

USS Gunston Hall va fi urmată de o navă canadiană înainte de sfârșitul lunii, a precizat NATO.

Exercițiul „Steadfast Defender 24”, care va implica până la 90.000 de soldați de pe ambele părți ale Atlanticului, va testa capacitatea Alianței de a mobiliza și transporta rapid trupe americane pentru „a consolida apărarea Europei”, potrivit comunicatului NATO.

Aceste manevre, care se vor întinde pe parcursul mai multor luni urmează un scenariu de război împotriva unui „adversar de dimensiuni comparabile”, potrivit terminologiei Alianței.

La exercițiul NATO vor participa peste 50 de nave, de la portavioane la distrugătoare, precum şi peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone şi cel puţin 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv 133 de tancuri şi 533 de vehicule de luptă de infanterie, transmite Reuters.

Exercițiile vor fi un prilej pentru a repeta executarea de către NATO a planurilor sale regionale, primele planuri de apărare pe care alianța le-a elaborat în ultimele decenii, care detaliază modul în care ar răspunde la un atac rusesc.

„Steadfast Defender 2024 va demonstra capacitatea NATO de a desfășura rapid forțe din America de Nord și din alte părți ale alianței pentru a consolida apărarea Europei”, a transmis NATO.

Chiar dacă NATO nu menționează Rusia explicit, alianța a identificat deja Rusia ca fiind cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securităţii membrilor NATO.

Exerciţiul vine într-un moment important, după ce invazia Rusiei în Ucraina a declanşat cel mai sângeros război pe teritoriul european din ultimii peste 70 de ani.

Amploarea exerciţiilor NATO Steadfast Defender 2024 marchează o „întoarcere irevocabilă” a alianţei la manevrele din timpul Războiului Rece, a comentat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksandr Gruşko.

Ultimele exerciții de dimensiuni similare au fost Reforger (în 1988, cu 125.000 de participanți) - și Trident Juncture (în 2018, cu 50.000 de participanți).

În a doua parte a exercițiului Steadfast Defender, un accent special va fi pus pe desfășurarea forței de reacție rapidă a NATO în Polonia pe flancul estic al alianței.

Alte locații majore ale exercițiilor vor fi statele baltice - considerate cele mai expuse riscului unui potențial atac rusesc, Germania - un centru pentru întăririle primite și țările aflate la granița alianței cu Rusia, cum sunt Norvegia și România. Moldova, țară neutră, dar în relație de parteneriat cu NATO, va găzdui și ea activități în cadrul manevrelor, anume în luna mai.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG