În timp ce tinerii se bat pentru un loc la Stomatologie, în sate lipsesc dentiști  

În acest an, pentru un loc la buget la Facultatea de Stomatologie s-au bătut 36 de tineri. Interesul sporit pentru această specialitate se datorează faptului că este prestigioasă, spun profesorii, însă doar cinci din 10 absolvenți merg să lucreze în raioane, acolo unde există un deficit de cadre.

Pentru cele 10 locuri oferite la buget la Facultatea de Stomatologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au concurat 356 de absolvenți de licee. Alte 118 locuri au fost oferite în bază de contract. Candidații admiși la buget au avut medii la Bacalaureat între 9,97 și 8,69, iar cei care vor plăti, în timpul celor 5 ani de studii, o taxă anuală de 42.300 de lei au avut medii între 9,72 și 8,69.

Decanul Facultății de Stomatologie, Oleg Solomon spune că specialitatea a fost dintotdeauna la mare căutare. „Eu nu văd interesul sporit pentru că este o activitatea bănoasă. Stomatologia este prestigioasă pentru că este interesantă, ca orice altă profesie medicală. Stomatologii sunt și psihologi, și neurologi”, a declarat acesta Europei Libere.

Your browser doesn’t support HTML5

Medicina pe patru roți, singura șansă pentru copiii din sate de a fi văzuți de stomatolog


Decanul explică interesul pentru această facultate și prin faptul că Universitatea „Nicolae Testemițanu” este singura din Europa care deține acreditarea americană, ceea ce le oferă studenților moldoveni posibilitatea să meargă în SUA pentru un program de practică, iar celor din America - să facă studii în R. Moldova.

„Noi avem două programe de studii: programul integrat de 5 ani și programul de secundariat clinic. În cadrul programului de secundariat clinic, medicii din California vin și lucrează timp de 2 ani în R. Moldova. Ei tratează pacienții gratis, la clinica facultății, unde se poate adresa orice om. Avem și indieni în acest program”, precizează Oleg Solomon.

Ar fi nevoie măcar de 25 de locuri la buget

El recunoaște că în R. Moldova există un deficit de cadre medicale în domeniul dentar și spune că autoritățile din sănătate ar trebui să ofere măcar 25 de locuri pe an la buget pentru a suplini lipsa specialiștilor din raioane.

„În sate nu avem stomatologi. Vă imaginați că o bunică care a rămas cu nepoții acasă trebuie să meargă cu ei până la centrul raional pentru un consult. Asta nu e normal. Compania Națională de Asigurări în Medicină acoperă cheltuielile pentru tratamentul unui copil cu 28-32 de lei per vizită. Un stomatolog poate doar să îl examineze cu acești bani. Metode radiologice nu există în raioane. Nu se tratează dinții de lapte, dar de la ei încep toate maladiile din cavitatea bucală. Nu se dezvoltă corect ocluzia, dentiția”, explică specialistul.

Potrivit lui, din cei 10 tineri care absolvă anual Facultatea de Stomatologie și și-au făcut studiile la buget, doar cinci-șase sunt repartizați în raioane. 10% din absolvenți pleacă din țară.

În 2023, au absolvit Facultatea de Stomatologie 173 de studenți, dintre care 16 erau din SUA.

Datele statistice arată că în orașele din R. Moldova sunt aproximativ 300 de cabinete dentare particulare. În anul 2021 existau 1.540 de stomatologi angajați în cabinetele de stat sau cinci medici reveneau la 10.000 de locuitori.

Your browser doesn’t support HTML5

Stomatolog în raion: „Oamenii de la sate vin la medic doar când au o durere acută”