Linkuri accesibilitate

Când psihiatrul e în burnout: Cine are grijă de sănătatea mintală în R. Moldova?


Imagine generică a unui proiect de sănătate mintală din Georgia.
Imagine generică a unui proiect de sănătate mintală din Georgia.

În R. Moldova, cinci psihiatri au grijă de 100.000 de locuitori. Deficitul de cadre se resimte și printre psihologi, asistenți sociali și asistente medicale psihiatrice, arată datele statistice.

Lucrurile nu s-au schimbat aproape deloc față de acum un deceniu, când la 100.000 de persoane reveneau șase psihiatri. În 2020, în R. Moldova activau 156 de specialiști, iar sistemul mai avea nevoie de 21, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

În prezent, 17 tineri fac rezidențiatul în domeniul psihiatriei. Printre aceștia este Lidia Sanduleac, medic psihiatru rezident la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru. Chiar dacă a făcut studii în SUA, în China și în România, tânăra a ales să profeseze și să se dezvolte în R. Moldova.

Visul de a deveni medic i-a surâs încă prin clasa a noua, dar faptul că a câștigat o bursă în China i-a schimbat traiectoria. A studiat Științe politice și internaționale în orașul chinez Wuhan, însă, după 3 ani, a ales Medicina, pe care a făcut-o la Iași, în România.

Lidia Sanduleac
Lidia Sanduleac

„Am făcut îngrijiri paliative în anul II de facultate, la Institutul Socola din Iași. Am avut posibilitatea, din fragedă studenție, să cunosc ce înseamnă psihiatrie. În anul IV, am câștigat o bursă la Istanbul, la o clinică privată. Acolo am făcut o pasiune aparte pentru psihiatrie, pentru că am fost implicată într-un studiu cu colegii din Turcia. Sunt și absolventă a Facultății de Drept, iar psihiatria cu dreptul se pliază foarte bine”, povestește Lidia Sanduleac.

Pacienții ajung la psihiatru în stări acute

Tânăra spune că profesia pe care și-a ales-o implică multă responsabilitate, dar și riscuri. „Atunci când notăm în fișa medicală, nu notăm pentru noi, dar pentru procuror. Pacienții pot fi implicați în dosare penale. Dacă au altercații în secție, noi trebuie să colaborăm cu organele de drept. Unii pacienți sunt agresivi, brutali, în crize. Respectiv, trebui să-i abordăm în timpul crizelor, ceea ce implică riscuri”, explică Lidia.

Ea mai observă că domeniul este stigmatizat: încă există stereotipul că toți cei care apelează la psihiatru sunt nebuni. Astfel, oamenii ajung la psihiatrie deja în stări acute, după tratamente care au fost urmate mulți ani, uneori abandonate sau nu cele corecte.

„Simptomatica pacientului cu tulburări psihice începe chiar de la somn. Pacientul nu doarme bine noaptea, ba din contra, vrea să doarmă toată ziua, are hipersomnie. Acesta este un semnal. Are tulburări de dispoziție, tulburări de gândire, haos sau lentoare în gândire, sau, din contra, o explozie de gânduri, senzația că starea ta zilnică este diferită de ce ai experimentat până acum. Sunt o mulțime de simptome care ar trebui să fie cunoscute și înțelese de pacient. O altă lacună este faptul că noi nu avem inteligență emoțională și, atunci când trecem printr-o criză, ni se poate părea că este ceva normal”, precizează medicul.

Rezidenți epuizați, pe punctul de a renunța la medicină

Din cauza salariilor mici, mulți tinerii specialiști pleacă din țară. „Suntem achitați cu 400 de euro lunar. Or, în România, un rezident la psihiatrie are un salariu de 1.200 de euro, adică de trei ori mai mare și nu are un volum atât de mare de muncă. Personal, am un credit ipotecar, care, împreună cu serviciile comunale, depășește salariul pe care îl primesc ca medic rezident. Din acest motiv, trebuie să îmi caut un alt job, pentru că programul meu este de la 8:00 la 15:00”, afirmă Lidia.

Recent, rezidenții la psihiatrie au participat la un sondaj referitor la arderea profesională, care a arătat că:

  • 53% sunt în burnout sever;
  • 33% sunt în burnout scăzut;
  • 64% au locuri de muncă suplimentare;
  • 43% ar părăsi țara, dacă ar avea oportunități;
  • 29% ar renunța la studiile de rezidențiat.

„Acest studiu arată că peste 60 la sută din rezidenți au alte joburi și nu vorbesc doar de unul. Unii fac gărzi de asistenți medicali ori joburi care nu au tangență cu medicina. De asemenea, mulți dintre colegii mei ar vrea să părăsească țara sau și-ar schimba jobul. Văd cum sunt majorate salariile funcționarilor publici și mă îndoiesc că nu există bani și pentru medicii rezidenți, pentru că suntem o mână de oameni”, spune Lidia.

Pe lângă munca de la Spitalul de Psihiatrie, tânăra este directoare executivă a Consiliilor americane pentru educație internațională, coordonatoarea unui program de comunicare și dezvoltare profesională pentru absolvenții schimburilor de experiență în SUA, coordonatoarea unui grup de fete de 13-17 ani într-un proiect de leadership, profesoară de engleză la Universitatea de Studii Europene din Moldova și trainer național în proiectul moldo-elvețian „Mensana”.

„Odată ce am ales să fac rezidențiatul în R. Moldova, voi profesa aici. După rezidențiat, voi fi repartizată la Institutul de Medicină Urgentă. Cu siguranță, o să-mi deschid o clinică de psihiatrie privată, aceasta este intenția mea. Un staționar cu paturi, unde se va face terapie”, spune Lidia Sanduleac, care, în timpul liber, este și apicultoare.

Datele Ministerului Sănătății arată că, pe fondul lipsei specialiștilor psihiatri, problemele de sănătate mintală se evidențiază tot mai mult în rândul populației R. Moldova. Unul din 12 adulți prezintă semne caracteristice pentru depresie, cu o frecvență de două ori mai mare în rândul femeilor (10,8%) decât în rândul bărbaților (5,8%).

În timpul documentării acestui articol, Lidia Sanduleac a anunțat că va candida la funcția de primar al orașului Ungheni, din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova. Europa Liberă precizează că a discutat cu ea strict în context profesional, nu și electoral. Campania electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie încă nu a început, iar candidații nu au fost înregistrați la Comisia Electorală Centrală.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG