În Ucraina, rebeliunea lui Prigojin provoacă speranțe, îngrijorare și ironii mușcătoare

Un bărbat ține steagul rusesc în fața unui vehicul militar al Grupului Wagner vopsit cu cuvântul „Rostov” în Rostov pe Don, la sfârșitul zilei de 24 iunie.

În timp ce mercenarii Wagner au intrat în Rusia, îndreptându-se spre Moscova, ucrainenii au urmărit evoluțiile dramatice cu un amestec de speranță și îngrijorare - și cu o doză mare de veselie.

Pe lângă căldura verii, atacurile rusești și urletul sirenelor antiaeriene fac ca în capitala Ucrainei să nu se poată dormi noaptea. În cursul nopții de sâmbătă spre sâmbătă, 24 iunie, au răsunat explozii puternice după ce Rusia a lansat peste 20 de rachete asupra Kievului, iar resturile de rachete au ucis cel puțin cinci persoane și au rănit alte câteva.

### Vezi și... ### Cine este Evgheni Prigojin, cel care a pornit o rebeliune militară în Rusia?

După ivirea zorilor, locuitorii, care s-ar fi putut odihni după alarma de peste noapte, au fost ținuți în alertă toată ziua - de data aceasta din cauza haosului din Rusia, unde o forță de mercenari puternic implicată în unele dintre cele mai atroce lupte din cadrul invaziei la scară largă a Ucrainei s-a întors împotriva propriilor militari ai Moscovei într-o revoltă șocantă și neașteptată.

Your browser doesn’t support HTML5

Putin numește ocuparea orașului Rostov-pe-Don de către Wagner „revoltă armată”

În timp ce forțele Wagner au ieșit din Ucraina și au intrat în Rusia, ocupând unități militare în orașul sudic Rostov pe Don și îndreptându-se spre Moscova, mulți ucraineni au stat lipiți de telefoanele lor, urmărind știrile cu un amestec de speranță și îngrijorare - și hohote de râs.

Pe rețelele de socializare, meme-uri batjocoritoare au proliferat, ucrainenii apelând la umor, una dintre armele pe care le-au folosit pentru a atenua efectul psihologic al atacurilor și a face față ororilor unei invazii totale neprovocate care a ucis zeci de mii de civili și soldați de când președintele rus Vladimir Putin a lansat-o la 24 februarie 2022.

O glumă a avut ca pretext tocmai această dată și evenimentele care se desfășoară în Rusia la 24 iunie: „Îmi place această zi de 24 mult mai mult decât cea de dinainte”, scria pe Facebook jurnalista de televiziune Nelli Kovalska.

Mai multe meme-uri cu popcorn au fost postate în timp ce ucrainenii urmăreau evenimentele dramatice - mai degrabă ca spectatori ai spectacolului din Rusia, decât ca ținte ale acesteia.

O înregistrare video arăta un bărbat care trebuia să fie un soldat ucrainean îmbrăcat în camuflaj, așezat pe un vehicul militar și ronțăind floricele de porumb care se revărsau din multele lăzi de muniție de lângă el.

În altă altă postare vedem o fotografie cu baloți mari de popcorn și cu legenda: „NATO se pregătește să lanseze mai mult popcorn în Ucraina".

Marele retailer online ucrainean Rozetka a intrat în acțiune, publicând o postare în care se spune că vânzările de popcorn au crescut vertiginos.

O altă memă viza armata rusă, sugerând că eșecul său de a opri luptătorii wagnerieni să intre în Rostov și să mărșăluiască spre Moscova a fost în concordanță cu performanța sa în Ucraina, unde s-a descurcat mult mai rău decât se așteptau mulți analiști și a suferit numeroase eșecuri din februarie 2022.

„Armata rusă: 2021, a doua cea mai bună din lume; 2022, a doua cea mai bună din Ucraina; 2023, a doua cea mai bună din Rusia”, se spune în postarea de pe Facebook a designerului Oleh Postyrnak.

Mai multe postări pe rețelele de socializare au pus în contrast rezistența aparent slabă cu care s-au confruntat luptătorii Wagner în timp ce se îndreptau spre Moscova cu modul în care Ucraina a anihilat înaintarea rusă spre Kiev la începutul invaziei, când Putin s-ar fi așteptat ca forțele rusești să captureze capitala și să subjuge țara în câteva zile sau săptămâni.

Un altul reamintea că mulți dintre mercenarii din trupele Wagner sunt criminali condamnați pe care Prigojin i-a recrutat din închisorile din Rusia și se întreba : „Dacă Prigojin înfundă pușcărie, pe el cine-l va recruta pentru compania Wagner?”

Se pare însă că Prigojin nu va fi încarcerat.

În dimineața zilei de 24 iunie, Putin a promis să zdrobească ceea ce a numit o „revoltă armată” și să îi aducă în fața justiției pe „trădătorii” din spatele acesteia. Dar seara târziu, după ce Prigojin a anunțat pe neașteptate că le-a ordonat forțelor Wagner să abandoneze marșul spre Moscova și să se întoarcă în taberele lor din părțile ocupate de Rusia în Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că s-a ajuns la un acord prin care liderul mercenarilor nu va fi urmărit penal și va părăsi Rusia pentru Belarus.

„Stăpânii Rusiei nu controlează nimic”

Rebeliunea, care a atras atât forțele Wagner, cât și forțele cecene de pe front în timpul unei contraofensive ucrainene incipiente, ar putea avea încă repercusiuni asupra cursului războiului.

„La început, am crezut că este o făcătură, dar după aceea am sperat să fie o lovitură de stat reală”, a declarat pentru RFE/RL, la 25 iunie, în centrul Kievului, Roman Ciulipa, în vârstă de 30 de ani, care lucrează în cadrul uneia dintre agențiile ucrainene de aplicare a legii.

„Cred că arată fragilitatea regimului lui Putin”, a adăugat el. „Semințele crizei au fost semănate, iar roadele le vom vedea în câteva săptămâni”.

În discursul său video din seara zilei de 24 iunie, președintele Volodimir Zelenski a sugerat că evoluțiile dramatice au subliniat pericolele pe care Rusia le reprezintă pentru regiune și pentru planetă.

„Lumea a văzut că stăpânii Rusiei nu controlează nimic. Absolut nimic. Doar un haos total. Absența completă a oricărei predictibilități. Și asta pe teritoriul rusesc, care este plin de arme”, a spus el.

Galerie foto | Cum au părăsit trupele Wagner orașul Rostov-pe-Don

Între timp, atât în guvern, cât și printre oamenii obișnuiți, domnește speranța că dezordinea internă ar putea slăbi efortul de război al Rusiei, ar putea duce la noi eșecuri pentru forțele invadatoare și ar putea aduce războiul mai aproape de final.

„Această poveste sporește speranțele pentru un sfârșit mai rapid al războiului și pentru întoarcerea soldaților noștri de pe linia frontului acasă”, spune Andri Romanovici, un director de vânzări în vârstă de 24 de ani, care afirmă că mulți dintre prietenii săi luptă în sudul și estul Ucrainei.

La rândul său, pensionara Natalia Osadcea, din Kiev, crede că revolta a fost pusă în scenă pentru a ascunde eșecurile rusești în război. „Situația de pe linia frontului nu este grozavă pentru Rusia, așa că au decis să distragă atenția de la ea”, a declarat Osadcea care are 72 de ani. „A fost o piesă de teatru în toată regula, dar ceva a mers prost”, a spus ea. „Cineva a mers un pic prea departe și au fost nevoiți să scurteze spectacolul”.