Incendiul de la un depozit petrolier rusesc, lovit de drone ucrainene, face ravagii pentru a doua zi

Depozite petroliere în flăcări în regiunea rusă Rostov după un atac cu drone ucrainene

Incendiul izbucnit la un depozit petrolier în orașul Azov, regiunea Rostov din sudul Rusiei, continuă de mai bine de 24 de ore, a anunțat miercuri serviciul local pentru situații de urgență.

Mai multe rezervoare de petrol au fost cuprinse de flăcări marți dimineață după un atac cu drone despre care o sursă din serviciile de informații ucrainene a declarat pentru RFE/RL că a fost o operațiune specială a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Sursa a precizat că în atacul asupra instalațiilor de la Azov au fost folosite mai multe drone și că astfel de operațiuni vor mai fi desfășurate.

În general, Kievul evită să comenteze astfel de incidente, dar depozitele de petrol și instalațiile energetice rusești devin tot mai des ținte ale dronelor ucrainene, care parcurg, adesea, distanțe de sute de kilometri în adâncul teritoriului Rusiei. Kievul a declarat în repetate rânduri că atacurile asupra infrastructuri energetice, miliare și de transport a Rusiei subminează efortul de război al Moscovei.

Incendiul de la depozitul petrolier din Azov a fost „localizat” pe o suprafață de 3.200 de metri pătrați, în stingerea acestuia fiind antrenați peste 200 de pompieri și 49 de unități de tehnică specială, anunța, în dimineața zilei de 19 iunie, ministerul rus pentru Situații de Urgență.

În noaptea de marți spre miercuri, canalul de Telegram „Eto Rostov” a publicat o înregistrare video cu incendiul de la Azov. În ajun, guvernatorul regiunii Rostov spunea că flăcările s-au extins pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați.

RFE/RL nu a putut confirma în mod independent aceste declarații.

Depozitele de la Azov, un oraș situat la aproximativ 16 km de marea Azov, au 22 de rezervoare de combustibil în total, potrivit Reuters.

Zeci de atacuri ucrainene asupra rafinăriilor și depozitelor de petrol rusești

Rusia și Ucraina și-au intensificat atacurile aeriene în ultimele luni. Moscova țintește centralele electrice ucrainene, iar Kievul vizează mai cu seamă rafinăriile și depozitele de combustibil rusești.

De la începutul anului, forțele ucrainene au lansat zeci de atacuri asupra infrastructurii petroliere rusești, reușind să diminueze capacitățile de procesare ale Rusiei cu peste 15%, potrivit unor oficiali NATO.

Drone ucrainene reușesc să lovească ținte la distanțe de sute de kilometri în interiorul Rusiei. La începutul lunii aprilie, o dronă ucraineană a provocat un incendiu la rafinăria Taneco din regiunea Tatarstan, una din cele mai mari rafinării din Rusia, situată la peste 1.300 km de linia frontului. A fost unul din cele mai „profunde” atacuri cu drone ale Ucrainei asupra teritoriului rusesc.

Ministrul transformării digitale de la Kiev, Mihail Fedorov, anunța, cu puțin timp înaintea atacului din Tatarstan, că Ucraina a dezvoltat modele de drone care pot să parcurgă distanțe de peste o mie de kilometri. Fedorov a spus că Ucraina va crește de zece ori producția acestor de drone sau la peste un milion de unități în acest an. Potrivit lui, valul atacurilor ucrainene asupra infrastructurii petroliere ruseşti reflectă progresele guvernului de la Kiev în dezvoltarea dronelor cu rază lungă de acțiune, care conțin și elemente de inteligență artificială.

Experți afirmă că, în partea europeană a Rusiei, până la 20% din capacitățile de rafinare au fost blocate din cauza atacurilor ucrainene. Dronele ar ținti instalații specifice, numite „poarta rafinăriei”, care primesc țițeiul pentru rafinarea lui ulterioară, și care sunt foarte costisitoare și greu de restabilit.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te