Atacurile ucrainene cu drone asupra rafinăriilor de petrol din Rusia ar putea avea un impact mai mare decât sancțiunile occidentale asupra economiei ruse, estimează CNN. Potrivit postului american de televiziune, exportul produselor petroliere, gazelor naturale și țițeiului este cel care oferă Rusiei sprijinul economic pentru a continua războiul în Ucraina.
În ultimele luni, Kievul și-a intensificat atacurile cu drone în adâncul teritoriului rusesc, vizând atât obiective militare, cât și instalații energetice.
Cel mai recent atac a avut loc pe 2 aprilie. Drone cu rază lungă de acțiune au lovit rafinăria de petrol Taneko, una din cele mai mari din Rusia, aflată la mai bine de 1.100 de kilometri de granița ucraineană. Rafinăria din orașul Nijnekamsk (dincolo de râul Volga, în republica rusă Tatarstan), nu este prima țintă de acest fel a forțelor armate ucrainene. În ianuarie, terminalul Novatek din Ust-Luga, regiunea Leningrad, și-a întrerupt activitatea în urma unui atac, iar rafinăriile din regiunile Reazan, Rostov, Nijni Novgorod și Samara au fost, de asemenea, atacate.
- Te-ar putea interesa și: Ucraina lovește una din cele mai mari rafinării din Rusia, cu drona, la 1300 km de linia frontului
Oficial NATO: atacurile ucrainene au afectat 15% din capacitățile rafinăriilor rusești
Vineri, un oficial NATO a declarat presei, sub rezerva anonimatului, că loviturile ucrainene ar fi putut afecta peste 15% din capacitatea de producție a rafinăriilor din Rusia. „În ceea ce privește pagubele, loviturile au perturbat, probabil, mai mult de 10% din capacitatea rafinăriilor rusești, poate mai mult de 15%”, a spus oficialul NATO, citat de Reuters. El a adăugat că din ce în ce mai puține instalații de rafinare rusești sunt la adăpost de potențiale lovituri ucrainene.
Potrivit calculelor agenției Reuters, aproximativ 14% din capacitatea de rafinare a Rusiei a fost blocată din cauza atacurilor cu drone.
Rafinăriile rusești avariate vor reveni la operațiunile normale până la începutul lunii iunie, a declarat ministrul rus al Energiei, Nikolai Șulghinov, citat de agenția de presă Interfax.
Cum reacționează piața petrolului?
Publicația economică The Bell (declarată agent străin în Rusia) scrie că piața petrolieră a simțit deja „eforturile armatei ucrainene”: prețul petrolului Brent (țiței extras din nordul Europei şi destinat pieței europene) a crescut cu aproape 13% de la începutul anului.
Expertul în petrol și gaze, Mihail Krutihin, de la agenția de consultanță „RusEnergy”, nu împărtășește însă această opinie. Într-un interviu pentru postul nostru de televiziune în limba rusă Current Time, el a arătat că, în ciuda atacurilor asupra rafinăriilor, Rusia exportă țiței în același volum ca și înainte.
„Mă alătur opiniei acelor experți care spun că majorarea prețului global al petrolului se datorează revizuirii prognozelor privind dezvoltarea economică a Chinei, spune Krutihin. Experții estimează că această țară va avea nevoie de mai mult petrol decât se credea cândva. Acesta este motivul pentru care prețul petrolului a crescut.”
În orice caz, spune analistul, companiile petroliere rusești „ar putea chiar să fie mulțumite”: în loc să livreze petrol pentru rafinare și comercializare în interiorul Rusiei, ele vor putea să trimită mai mult țiței în străinătate, pe măsură ce prețurile cresc.
Krutihin remarcă faptul că atacurile ucrainene cu drone au schimbat situația pe piața internă a Rusiei. Moscova a fost nevoită să interzică exporturile de benzină, pentru trei luni, începând cu 1 martie. Dacă atacurile continuă în același ritm sau se intensifică, Rusia va trebui să interzică și exportul de motorină, spune expertul. În acest caz, pentru a suplini deficitul, Rusia ar putea procura mai multă benzină și motorină din Kazahstan și Belarus.
Dronele ucrainene lovesc „porțile” rafinăriilor rusești. În cât timp se vor reface acestea?
Analistul Mihail Krutihin spune că, înaintea atacului cu drone asupra rafinăriei Taneko din Nijnekamsk, una din cele mai mari din Rusia, aproximativ 11% din capacitatea de rafinare a țării ar fi fost afectată. Mai mult, în partea europeană a Rusiei, a fost blocată până la 20% din capacitatea rafinăriilor, estimează expertul.
Mihail Krutihin afirmă că atacurile ucrainene sunt efectuate cu „multă competență”. Ele țintesc instalații specifice, numite „poarta rafinăriei”, cea care primește țițeiul pentru rafinarea lui ulterioară. Aceste instalații sunt foarte costisitoare și greu de restabilit. Potrivit lui, reparația unei singure astfel de instalații poate dura și un an de zile, iar costurile s-ar putea ridica și la un miliard de dolari.
- Te-ar putea interesa și: UE se dezlipește de energia rusească, dar cu greu. Cine mai este dependent de Gazprom?
Capacitatea primară de prelucrare a rafinăriilor rusești este acum de 340 de milioane de tone. Capacități mai mari au numai SUA (900 de milioane de tone) și China (860 de milioane de tone). În 2023, rafinăriile rusești au procesat 275 de milioane de tone de petrol.
Potrivit Forbes, în 2023, industria rusă de rafinare a petrolului, în ciuda sancțiunilor, a reușit chiar să-și consolideze poziția pe piețele mondiale: exporturile de benzină au crescut cu 22%, de păcură - cu 4%, de motorină - cu 2%.