Linkuri accesibilitate

Ucraina lovește una din cele mai mari rafinării din Rusia, cu drona, la 1300 km de linia frontului


Ruine în urma atacului asupra întreprinderii din Alabuga, Tatarstan, 2 aprilie 2024
Ruine în urma atacului asupra întreprinderii din Alabuga, Tatarstan, 2 aprilie 2024

Ucraina a lovit cu o dronă, marți, una din cele mai mari rafinării din Rusia, situată la 1.300 km de linia frontului, și spune că a provocat daune semnificative unei ținte militare.

Dronele ucrainene au atacat la primele ore ale dimineții obiective din Tatarstan, o regiune rusească puternic industrializată, situată la sud-est de Moscova, iar unele persoane au fost rănite, a declarat liderul Tatarstanului, Rustam Minnihanov.

Sistemele rusești de apărare electronică au interceptat o dronă ucraineană în apropierea rafinăriei Taneco, ce aparține Tatneft, una din cele mai mari din Rusia, din Nijnekamsk, a relatat agenția rusă de stat RIA.

La rafinărie a izbucnit un incendiu care a fost stins în 20 de minute, iar producția nu a fost întreruptă, potrivit RIA.

Imaginile de la fața locului arată că drona a lovit unitatea primară de rafinare, CDU-7, de la rafinăria Taneco.

Acesta a fost unul din cele mai „profunde” atacuri cu drone ale Ucrainei asupra teritoriului rusesc, notează Reuters.

Rafinăria de petrol Taneco este una dintre cele mai mari și mai noi rafinării din Rusia. Capacitatea sa de producție se ridică la aproximativ 360.000 de barili pe zi.

Minnihanov a declarat că au fost atacate întreprinderi din Elabuga și Nijnekamsk.

Două drone au atacat un cămin de pe teritoriul zonei economice speciale Alabuga, unde s-ar fi produs drone de tip Shahed. Cel puțin șapte persoane au fost rănite, a anunțat presa rusă.

„Nu există pagube grave, procesul tehnologic al întreprinderilor nu este perturbat”, a declarat Minnihanov.

Imagini neverificate pe rețelele de socializare au arătat o explozie puternică și oameni care alergau să se adăpostească.

Pe teritoriul zonei economice speciale Alabuga se află o fabrică pentru producția de drone kamikaze Shahed, pe care armata rusă le folosește aproape zilnic pentru a ataca teritoriul Ucrainei.

Presa ucraineană a relatat, citând surse din cadrul serviciilor secrete de la Kiev, că atacurile asupra companiilor din Tatarstan ar fi fost efectuate de către Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

Interlocutorii agenției RBK-Ucraina au precizat că atacul a provocat „pagube semnificative la instalațiile de producție”. Oficial, Kievul nu a comentat atacurile din Tatarstan.

Luni, 1 aprilie, Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, a declarat că un nou transport militar a sosit din Iran în Rusia, care ar putea conține drone Shahed și componente pentru producerea lor. „Am observat recent un zbor cargo de la Teheran la Moscova, care indică sosirea atât a dronelor Shahed finalizate, cât și a componentelor pentru acestea, deoarece inamicul continuă să asambleze aceste UAV-uri pe teritoriul său”, a declarat Humeniuk.

Drone ce lovesc ținte la peste 1000 de kilometri

Ucraina a dezvoltat modele de drone care pot să zboare mai mult de o mie de kilometri, a declarat ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihail Fedorov, cu puțin timp înaintea incidentului din Tatarstan.

„Majoritatea dronelor utilizate au o rază de acțiune de cel mult 700 - 1.000 de kilometri. Dar acum există modele care pot zbura mai mult de 1.000 de kilometri”, a declarat ministrul pentru ziarul german Die Welt.

Potrivit lui Fedorov, în 2024 Ucraina va crește de zece ori producția de drone cu rază lungă de acțiune față de anul trecut. În plus, a precizat el, până la sfârșitul anului 2024, primele prototipuri de drone cu inteligență artificială ar putea să apară pe linia frontului. Ucraina vrea să construiască peste un milion de drone în acest an, a mai spus oficialul de la Kiev.

Anterior, Fedorov declara că Ucraina va produce anul acesta mii de drone cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească ținte în adâncimea teritoriului Rusiei, și că are deja până la 10 companii care produc drone ce pot ajunge la Moscova și Sankt Petersburg.

Într-un interviu pentru Reuters, ministrul spunea, în februarie, că valul atacurilor ucrainene asupra infrastructurii petroliere ruseşti reflectă progresele înregistrate de guvernul de la Kiev pentru liberalizarea rapidă a pieței dronelor şi pentru sporirea finanțării în această privință. „Categoria dronelor-kamikaze cu rază lungă de acțiune este în creștere, cu o rază de 300, 500, 700 şi 1.000 de kilometri. Acum doi ani, această categorie nu exista deloc”, a precizat oficialul.

În vârstă de 33 de ani, Mihailo Fedorov se află în centrul eforturilor Kievului de a încuraja startup-urile militare private să inoveze și să dezvolte industria dronelor, notează Reuters. În Ucraina, marea majoritate a producătorilor de drone sunt privați, spre deosebire de Rusia, unde producția de drone este dominată de stat.

CNN: Atacurile ucrainene cu drone asupra rafinăriilor rusești afectează economia Rusiei mai mult decât sancțiunile occidentale

Atacurile ucrainene cu drone asupra rafinăriilor de petrol rusești au devenit posibile datorită utilizării dronelor cu rază lungă de acțiune, dotate cu capacități mai avansate, dintre care unele sunt bazate pe inteligența artificială, a relatat CNN, citând o sursă apropiată programului ucrainean de drone.

Potrivit sursei citate, Ucraina și aliații săi stabilesc în avans planul de zbor al dronelor, iar utilizarea inteligenței artificiale le permite să atingă țintele „cu o precizie de câțiva metri”.

CNN citează mai mulți experți care afirmă că atacurile cu drone ucrainene sunt efectuate cel mai adesea nu împotriva instalațiilor de depozitare a combustibilului, ci împotriva rafinăriilor unde țițeiul este rafinat și transformat în combustibil.

Experții consideră că aceste atacuri ar putea avea un impact mai mare asupra economiei rusești decât sancțiunile actuale.

Atacurile ucrainene asupra rafinăriilor rusești au dus deja la creșterea prețului petrolului la nivel mondial, prețul țițeiului Brent crescând cu aproape 13% în acest an.

Oficialii americani sunt îngrijorați de impactul acestor lovituri asupra economiei globale, dar „impasul de la Washington în privința finanțării Ucrainei și posibilitatea unor schimbări la Casa Albă anul viitor ar putea da Kievului o anumită marjă de manevră”, transmite CNN.

O dronă rusească doborâtă deasupra Mării Negre

Între timp, armata ucraineană a anunțat că a doborât una din cele mai scumpe drone de atac rusești deasupra Mării Negre. Este vorba despre drona „Forpost”, a declarat șeful serviciului de presă al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Ilia Evlaș, în cadrul unui telemaraton național.

„Forțele Aeriene au reușit să lovească o țintă destul de bună astăzi, nu avem foarte des astfel de ținte, dar totuși am reușit să doborâm una dintre cele mai scumpe drone de atac de tip „Forpost”. Este vorba despre o dronă rusească, al cărei preț estimativ este de șapte milioane de dolari. A fost doborâtă de brigada de rachete antiaeriene din Odessa deasupra apelor Mării Negre”, a declarat Evlaș.

El a spus că drona este suficient de mare, „seamănă cu un model similar al Bayraktar”, poate efectua operațiuni de recunoaștere și poate transporta suplimentar două rachete sau alte arme pentru a ataca ținte terestre.

Potrivit oficialilor ucraineni, nivelul producţiei şi livrările de drone ucrainene au crescut de peste 120 de ori în 2023. Guvernul de la Kiev ar fi procurat peste 300.000 de drone de diferite tipuri, dintre care cel puţin 100.000 au fost trimise pe front. Dar aceste cifre nu reflectă „livrările voluntare”, care au o „contribuție semnificativă”, mai spun oficialii de la Kiev.

XS
SM
MD
LG