Your browser doesn’t support HTML5
În editorialul semnat de Valérie Toranian în respectabila Revue des Deux Mondes (publicație fondată în 1829 !), autoarea se întreabă dacă francezii sunt într-adevăr, așa cum pretind guvernanții, protejați indiferent de costuri de efectele pandemiei. Răspunsul nu e simplu. Costurile reprezintă 9% din PIB iar economia a fost aruncată într-o comă artificială. Dar mai grav e, spune Toranian, că strategia vaccinală nu este la înălțime, deși au fost înființate mai multe organisme care ar fi trebuit să vegheze la buna desfășurare a operațiunilor.
### Vezi și... ### UE acuză fabricantul AstraZeneca de nerespectarea contractului de livrare a vaccinurilorPunctele nevralgice ? Veți vedea imediat că vă sunt familiare. Mai întâi, faptul că vaccinurile nu sunt în cantități suficiente. Uniunea Europeană a trebuit să negocieze cu firmele producătoare pentru toate cele 27 de state ceea ce a dus la întârzierea semnării contractelor. Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Japonia au comandat cantități uriașe de vaccin încă din iulie și august, Uniunea Europeană a început acest proces abia în noiembrie. Apoi: personalul medical nu este plătit corespunzător pentru munca suplimentară depusă. Și încă: paturile de la terapie intensivă sunt în număr insuficient. Dacă adăugăm și diferite disfuncționalități precum și lentorile administrative, atunci – conchide jurnalista – în nici un caz nu se va atinge, în ritmul actual, obiectivul de vaccinare a 50% din populație până în vară.
Aspectele consemnate mai înainte sunt valabile și pentru situația din România (și, cu siguranță, nu numai în România). Iată că o țară cu un sistem medical incomparabil mai dezvoltat se izbește de aceleași obstacole și este ezitantă în ce privește drumul care trebuie urmat. Se vorbește în Franța de o nouă carantină generală, a treia, dar numeroase sunt vocile care afirmă că asta ar determina o catastrofă economică și ar avea consecințe grave asupra moralului populației. România este și ea nehotărâtă. E multă confuzie și printre specialiști. De când au ajuns parlamentari social-democrați, Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel își exprimă sistematic dezacordul cu toate măsurile pe care le ia actuala guvernare. Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, are și el unele păreri diferite de cele pe care le îmbrățișează colegii lui din guvern.
### Vezi și... ### Sondaj IRES: Doar 4 din 10 români vor să se vaccineze anti-CovidProblema e că România adoptă acum niște măsuri de relaxare tocmai în momentul când alte țări înăspresc restricțiile. Sigur, e o strategie riscantă dar sectoare întregi din economie și din industria divertismentului erau amenințate de faliment. Școlile trebuie redeschise, oricum jumătate din anul școlar a fost practic compromis. Campania de vaccinare dă unele rateuri dar se desfășoară, totuși, acceptabil. Responsabilul campaniei, Valeriu Gheorghiță, ne dă asigurări că obiectivul principal va fi atins, imunizarea – până în septembrie – a 70% din populație. Următoarea lună va arăta dacă acest obiectiv este plauzibil. Să nădăjduim că da, pentru că, din nefericire, nu avem alternativă.