Intenţia lui Igor Dodon şi a lui Ion Chicu să construiască până în 2021 alte două aerogări internaţionale în R. Moldova, una în nord şi alta în sud, stârneşte controverse la Chişinău. Acestea pornesc de la o aparentă lipsă de justificare economică a ideii şi ajung până la suspiciunea că guvernarea socialistă de la Chişinău ar vrea să deschidă calea pentru „omuleţii verzi” ai Rusiei.
Your browser doesn’t support HTML5
Ideea este privită cu bănuială din cauza insistenţei cu care este promovată de cei doi, chiar de la începutul mandatului noului guvern socialist, fără vreo încercare serioasă de justificare economică şi fără claritate de ce asta ar constitui o prioritate.
Vreau să văd argumentarea economică: de unde o să avem pasageri?...Al.Slusari
Igor Dodon spune că vrea ieftinirea călătoriilor, ca pasagerii să nu prefere Chişinăului zborurile din Bucureşti sau alte capitale, iar Ion Chicu a explicat şi el că un singur aeroport înseamnă monopol şi că, pentru preţuri mai bune, e nevoie de spargerea acestui monopol.
Opoziţia sugerează însă că într-o ţară de dimensiunile R. Moldova şi un aeroport este prea mult, ca să fie sustenabil, şi că Igor Dodon şi guvernul său ar putea în realitate să urmărească altceva decât declară. De această părere este bunăoară deputatul partidului platforma demnitate şi adevăr, Alexandru Slusari:
„Ţara la noi e foarte mică şi un singur aeroport nu a fost foarte profitabil, dar dacă mai construim încă două, vreau să văd argumentarea economică: de unde o să avem pasageri? Apoi, apare a doua întrebare, securitatea naţională: cine va fi investitorul şi cine o să construiască aceste aeroporturi. Şi aici îi mare, mare problemă - să nu dea Domnul să nimerească la ruşi treaba asta. Asta nu se face când vrea Dodon. Noi o să cerem calcule, o să cerem justificările economice şi o să scoatem oamenii la protest în caz de necesitate. Dacă cineva crede că această idee trece cu uşurinţă, se înşeală amarnic.”
Your browser doesn’t support HTML5
Dumitru Mînzărari, un fost demnitar din ministerul moldovean al apărării, acum expert în securitate, avertizează că opţiunea subită a lui Igor Dodon şi a lui Ion Chicu pentru apariţia unor noi aeroporturi în R. Moldova ar putea ascunde o strategie rusească, care să urmărească de a-i asigura lui Igor Dodon stabilitate la putere în Chişinău şi o nouă vulnerabilitate R. Moldova în faţa Moscovei:
„Din motivul că nu avem frontiere terestre cu Rusia, așa cum are Ucraina, o invazie ascunsă, prin proxy, prin omuleți verzi pe calea terestră, așa cum a fost în Ucraina, este mai puțin probabilă, însă pe calea aerului este chiar foarte posibilă. Vorbesc despre un scenariu foarte negativ, unul din cazurile worst-case scenario, însă în condițiile existente, în condițiile riscului că PSRM pierde puterea, aceste scenarii ar putea fi aplicate. Și celor sceptici vreau să le aduc aminte anul 2014 în Ucraina, când oricine ar fi spus că Rusia va agresa militar Ucraina ar fi fost trimis la psihiatru...”
În 2014, oricine ar fi spus că Rusia va agresa militar Ucraina ar fi fost trimis la psihiatru...D.Mînzărari
Alţi critici, care la fel au îndoieli privind oportunitatea economică a proiectului, cred că Rusia ar avea nevoie de un aeroport internațional în Tiraspol, pentru rulajul de tehnică şi militari, şi le-a cerut demnitarilor de la Chişinău să pregătească terenul, ca atunci când ideea se va realiza să nu pară o noutate fără nici o fundamentare.
Solicitat de Europa Liberă, Oleg Tofilat, un proaspăt consilier al premierului Chicu pentru domeniul transporturilor, s-a ferit să ne ofere date despre proiectul guvernamental, dar ne-a spus că îl sprijină şi a promis să revină cu amănunte săptămâna viitoare, când se va întoarce dintr-o deplasare din străinătate.
Participând ieri seara la o emisiune de televiziune, premierul Chicu a declarat că deja caută, la antreprenori din Germania, soluţii financiare pentru realizarea proiectului şi că îşi rezervă maxim un an pentru a-şi duce la bun sfârşit intenţia.