Noul premier Ion Chicu a plecat miecuri, 20 noiembrie, la Moscova, în locul fostei prim ministre, Maia Sandu, demisă cu tot guvernul pe 12 noiembrie după o moțiune de cenzură votată de noua majoritate informală PSRN - PD.
Guvernul de la Moscova a anunțat că premierul rus Dmitri Medvedev va discuta cu omologul său moldovean despre relațiile economice, comerciale, domeniul energetic, agricultura, relațiile culturale și umanitare, precum și alte teme de interes reciproc. Iar agenția rusă de stat Ria Novosti notează că premierul Ion Chicu va discuta la Moscova și despre extinderea listei de companii moldovenești ce vor putea exporta în Rusia fără taxe, tranzitul mărfurilor prin Ucraina și asigurarea Moldovei cu gaze naturale.
În ajunul acestei vizite, Europa Liberă a stat de vorbă cu Igor Munteanu, noul vicepreședinte al Partidului Platforma „DA” și despre interesele comerciale ale R.Moldova în relația cu Rusia și alți parteneri din est.
Europa Liberă: Noul premier a anunțat că pleacă la Moscova în vizita pe care așa și n-a apucat s-o facă dna Maia Sandu. A anunțat și o agendă, gazdele, alte lucruri, transportatori, unii însă vorbesc despre faptul că sarcina pe care o va avea acest guvern este ca să deschidă ușile pentru businessul rusesc aici, în R. Moldova, pentru că acest business rusesc ar fi interesat să profite de Acordul de Liber Schimb pe care îl are R. Moldova cu Uniunea Europeană. Acum, pentru că nu mai sunteți la guvernare, în ce mod v-ați putea opune, în ce mod ați putea lupta cu eventual astfel de planuri?
Igor Munteanu: „Sunt câteva linii principiale pe care noi le vom apăra. În primul rând, infrastructura strategică sau critică, așa cum se numește în literatura de specialitate, nu trebuie să fie transmisă sub nicio formă unor capitaluri sau businessuri din est...”
Europa Liberă: În cazul nostru fiind vorba despre aeroport, bănuiesc?
Igor Munteanu: „Evident. Noi vom lupta în continuare pentru ca aeroportul să revină în posesia și proprietatea, și administrația statului, iar statul trebuie să-și conducă businessul, managementul în condiții de transparență și responsabilitate față de cetățeni.”
Europa Liberă: Și Igor Dodon declara, când socialiștii erau în coaliție cu ACUM-ul, că ar putea fi interes din partea Federației Ruse pentru aeroport.
Igor Munteanu: „Sigur, dar să nu uităm că Igor Dodon este un simplu președinte, nu este prim-ministru și toate aceste tranzacții, dacă vor fi inițiate, vor fi supuse controlului legislativ.”
Europa Liberă: Dvs., în calitate de șef de comisie, ați simțit acest interes al Federației Ruse pentru aeroport, mai ales că v-ați ocupat de el?
Igor Munteanu: „Fără îndoială. Sigur, dar în acest moment nu cred că poți să atești un anumit rol sau interes al Federației Ruse, el a fost constant. Federația Rusă încearcă din răsputeri să mențină controlul exclusiv asupra infrastructurii critice, pornind de la faptul că securitatea energetică a țării, a R. Moldova, este puternic afectată de hegemonia statului rus.”
Europa Liberă: În cazul aeroportului credeți că s-ar putea întâmpla?
Igor Munteanu: „În cazul aeroportului în continuare cred că grupurile infracționale ale lui Plahotniuc și Ilan Șor ar dori să-și transmită mai departe iarăși drepturile de concesionare, așa cum au încercat cu dl Rothschild. În continuare aceste încercări se vor intensifica asupra Portului Giurgiulești, asupra câtorva aeroporturi existente în R. Moldova, secundare, neutilizate, dar care ar putea să însemne niște proprietăți, niște valori importante pentru Federația Rusă. Cel mai important lucru însă este că noi nu am reușit – și acesta este marele meu regret – anularea acestor contracte păguboase cu grupuri obscure cum este în privința Air Moldova, în privința aeroportului, în privința altor proprietăți, dar să avem un corp de manageri care să fie instalat în funcție și să înceapă a administra corect, în conformitate cu legislația și interesul public.
Aceasta este cea mai mare dezamăgire. Puteți spune că am avut un termen foarte scurt, până ne-am dezmetecit, până am reușit într-un fel să ducem aceste anchete parlamentare până la capăt, dar modelul de anchetă parlamentară ne-a demonstrat că, dacă ne mobilizăm, putem găsi sprijin și printre anumiți membri sau deputați onești ai Partidului Socialiștilor și deputați onești printre democrați și, evident, toți deputații din Blocul ACUM vor lupta în continuare pentru ca aceste rigori să fie întrunite și să recăpătăm controlul asupra acestor proprietăți.”
Europa Liberă: Deci, aceste proprietăți sunt vulnerabile în fața unor încercări?
Igor Munteanu: „Infrastructura critică este puternic vulnerabilă în R. Moldova, pentru că nimeni până în acest moment nu și-a bătut capul de integritatea procesului, de privatizare și concesionare. Foștii directori ai Agenției de Proprietate Publică intrau în funcție doar pentru ca să se îmbogățească.”
(Interviul integral cu deputatul Igor Munteanu a fost publicat pe 19 noiembrie 2019)