Noul candidat propus de Ungaria pentru postul de comisar european responsabil cu Extindere și Vecinătate, maghiarul Olivér Várhelyi, e pe cale de a nu trece prin filtrul întrebărilor deputaților europeni care l-au audiat astăzi.
Cel mai probabil, lui Olivér Várhelyi i se vor pune întrebări suplimentare. Predecesorul său nu trecuse nici de verificarea declarației de avere și de posibilele conflicte de interese.
Cu toate astea, Olivér Várhelyi a căutat astăzi, în răspunsuri sale la întrebările deputaților, să arate preocupare pentru problemele specifice ale țărilor din vecinătate, precum Moldova.
Voi lucra cu Moldova și pentru Moldova, astfel încât reformele să nu se oprească sau să dea înapoi...Olivér Várhelyi, candidat pentru postul de comisar european pentru extindere și vecinătate
„Cunosc, desigur, ultimele evoluții, care nu sunt foarte bune pentru Moldova, dar voi lucra cu Moldova și pentru Moldova, astfel încât reformele să nu se oprească sau să dea înapoi. Trebuie să avem garanția că și dacă există o criză internă, reformele vor continua. Dacă nu, atunci va trebui să suprimăm asistența financiară, așa cum s-a mai făcut în trecut. Este limpede că asistența financiară e legată în mod clar și necondiționat de progresul reformelor.”
Despre Parteneriatul Estic, Olivér Várhelyi a spus:
„Tocmai s-au încheiat consultările între colegii din Comisia Europeană, iar Comisia reflectează acum la ce va propune legat de viitorul Parteneriatului. Ideea mea privind relansarea și întărirea Parteneriatului Estic ar fi să ajutăm partenerii să creeze o economie de piață, care le va spori șansele de a rezista presiunii externe, creând însă și un climat pentru investiții, ceea ce ar favoriza prosperitatea națiunilor. Indiferent însă dacă ei doresc să interacționeze cu noi acum, fie în domeniul dezvoltării economice, fie în chestiunea infrastructurilor elementare din transport şi energie sau pentru reducerea emisiilor de gaze, sau în digital ar trebui să putem să colaborăm mult mai eficient în toate aceste domenii.”
Olivér Várhelyi a mai vorbit si despre Ucraina.
„Ucraina ar dori să se integreze cu totul în Uniunea Europeană, dar trebuie să îi ajutăm pe ucraineni să își recapete suveranitatea asupra întregului teritoriu. Trebuie să îi sprijinim și să îi apărăm, inclusiv prin prelungirea sancțiunilor impuse Rusiei, câtă vreme nu vedem vreun progres în implementarea procesului de la Minsk. Desigur, voi colabora cu Josep Borrell, șeful diplomației europene, cu toate instrumentele portofoliului meu pentru a duce acestea la capăt și voi sprijini toate acțiunile pentru a ajuta Ucraina să își recapete suveranitatea.”
Eurodeputații nu au fost însă cu totul convinși de independența lui Olivér Várhelyi față de premierul de la Budapesta care l-a numit, Viktor Orban, mai ales după ce el a evitat, presat de întrebări, să emită cea mai mică critică privind derivele autoritare și iliberale ale lui Orban, care, pe deasupra, își exprimă pe față admirația pentru Vladimir Putin și puterea de la Moscova. Se așteaptă, așadar, ca Olivér Várhelyi să trebuiască să răspundă unor întrebări suplimentare.