Linkuri accesibilitate

Yoghinii și Comisarul, sau de ce candidata comisar Adina Vălean are dileme mai mari decât Siegfried Mureșan


Adina Vălean și Siegfried Mureșean
Adina Vălean și Siegfried Mureșean

Europarlamentara Adina Vălean e una din cele două propuneri ale României pentru funcția de Comisar (celălalt fiind colegul său de partid Siegfried Mureșan), dar ca să nu se afle în plin conflict de interese, Vălean ar trebui să se retragă pe loc, chiar astăzi, din funcția ei de șefă a Comitetului Parlamentar pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE), care în 14 noiembrie îl va audia pe candidatul comisar francez Thierry Breton.

Adina Vălean nu poate să aștepte să vadă dacă președinta Comisiei europene Ursula von der Leyen o va reține pe ea sau pe Siegfried Mureșan din partea României.

Comitetul pentru transporturi (TRAN) din parlamentul european a decis deja astăzi dimineață data audierii viitorului candidat comisar propus de România: după-amiaza zilei de joi 14 noiembrie.

Membrii comitetului au făcut asta înainte de a se anunța, de la București, aceste două propuneri ale României: europarlamentarii PNL Adina Vălean și Siegfried Mureșan.

Parlamentul îl va audia, desigur, doar pe cel sau cea care va fi reținut(ă) de președinta viitoarei Comisii Europene, care trebuie să își înceapă activitatea pe 1 decembrie, Ursula von der Leyen.


Cei doi candidați trebuie să însă să își trimită chiar astăzi declarația de avere și interese, astfel încât comitetul JURI, cel care a respins-o pe Rovana Plumb, să se poată pronunța rapid.

„La timp” e de altfel o formulare mult prea optimistă, într-atât întreaga procedură se arată în același timp accelerată și de mântuială, astfel încât Comisia să își poată începe activitatea în decembrie, după ce termenul inițial fusese prevăzut 1 noiembrie.

Din criză de timp și blocaje între diferitele forțe politice, care au dus la eliminarea a trei candidați din principalele trei grupuri: PPE, socialiștii și Renew Europe, ca un soi de război de represalii, s-a ajuns la o agendă ce nu ar putea funcționa decât dacă nu va interveni nici cea mai mică perturbare.

Pașii obligatorii sunt următorii:

-- 6 noiembrie 2019 (astăzi): Parlamentul European primește toate documentele necesare de la Vălean și Mureșan astfel încât comitetul juridic JURI să poată verifica inexistența conflictelor de interese;

-- Ursula von der Leyen alege până marți 12 noiembrie unul din cei doi candidați români;

-- 12 noiembrie 2019: comitetul JURI se reunește (luni 11 e vacanță) pentru a discuta cei trei candidați pentru cele trei posturi rămase neocupate (francezul Thierry Breton, maghiarul Olivér Várhelyi și candidatul român ce va fi fost reținut de von der Leyen);

-- 14 noiembrie 2019: audierile celor trei de către comitetele parlamentare care corespund domeniului atribuit lor; Adina Vălean este actualmente șefa comitetului ITRE care trebuie să-l audieze pe Thierry Breton; situație neprevăzută și chiar și fizic irealizabilă, dacă audierile au loc în aceeași zi;

-- 19 noiembrie 2019: Conferința președinților grupurilor politice din Parlament (Dacian Cioloș e președintele Renew Europe) care trebuie să evalueze audierile;

-- 21 noiembrie 2019: Conferința președinților trebuie să anunțe închiderea procedurilor;

-- 27 noiembrie 2019: vot în plenară.

După care, dacă totul merge fără poticneli, noua Comisie Europeană intră în vigoare pe 1 decembrie.


Problemele încep însă chiar cu simplul fapt că Ursula von der Leyen a promis Parlamentului European că va forma o Comisie cu un număr egal de femei și bărbați, dar acum are 15 bărbați și 11 femei și trebuie să mai decidă candidatul României.

Cu 11 femei, abia dacă se depășește proporția femeilor în Comisia Juncker (9 din 28), care promisese o treime femei, fără să facă mult caz de asta.

Von der Leyen nu se poate aștepta la simpatie și înțelegere din partea socialiștilor europeni, care au pierdut un post de comisar în favoarea PPE, odată cu schimbarea guvernului din România.


Ursula von der Leyen ar putea, desigur, fi imediat tentată să o aleagă pe Adina Vălean, pentru a ridica balanța femeilor la 12 (contra 15 bărbați). Dar, pentru a se prezenta, acceptând numirea, Adina Vălean ar trebui în prealabil să renunțe la funcția sa de șefă a Comisiei ITRE care trebuie să-l audieze pe Thierry Breton.

În volumul său clasic de eseuri politico-psihologice Yoghinul și Comisarul, Arthur Koestler dădea aceste două tipuri umane ca fiind extremele în atitudinea față de evenimentele politice și mersul lumii. Comisarul e pragmatic și se află la capătul material al spectrului, yoghinul e detașat și caută perfecțiunea și etica dincolo de contingențele practice imediate. În prezenta situație tensionată, cu acest orar aproape imposibil de realizat, fiecare candidat comisar va avea în fața sa un amfiteatru de yoghini.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG