Linkuri accesibilitate

Candidata României la funcția de comisar european, Rovana Plumb, respinsă de Comisia juridică a PE


Rovana Plumb,fost ministru al transporturilor în guvernul PSD-ALDE
Rovana Plumb,fost ministru al transporturilor în guvernul PSD-ALDE

Actualizat 12.00:

Comitetul pentru afaceri juridice din Parlamentul European (JURI) a respins-o pe candidata României la funcția de comisar european, relatează corespondentul Europei Libere la Bruxelles. Rovana Plumb urma să preia portofoliul transporturilor. În aceste condiții, Guvernul de la București trebuie să înainteze o nouă candidatură.

-------------------------------------------------------------

Comitetul pentru afaceri judiciare din Parlamentul European (JURI) le-a cerut Rovanei Plumb și candidatului maghiar pentru postul de comisar, László Trócsányi, să se prezinte la o audiere extraordinară, joi, 26 septembrie, la Bruxelles, să dea informații suplimentare în legătură cu declarațiile lor de avere și interese.


În cazul Rovanei Plumb, este vorba despre două credite, unul de 800 de mii de euro și altul de circa 160 de mii de euro, pe care le-a trecut în declarația de avere și interese din România, dar nu și în cea completată pentru Bruxelles. Explicația Rovanei Plumb, care ar urma să preia portofoliul transporturilor a fost că aceste credite, unul personal și unul donat partidului său, PSD, înainte de europarlamentare, nu trebuiau declarate potrivit regulilor europene. Comisia juridică are cel puțin două semne de întrebare, care ar putea deveni un conflict de interese: cum va plăti aceste credite și pentru ce anume au fost luate, relatează Politico.eu.

Audierile „normale” încep pe 30 septembrie şi vor dura până pe 8 octombrie (Rovana Plumb se va prezenta în teorie pe 3 oct.). Dintre cei 26 de candidați comisari, parlamentarii ceruseră ca zece să dea explicații în scris în legătură cu declarațiile lor de avere şi conflictele de interese. Explicațiile trebuiau furnizate înainte ca audierile să poată avea loc.

Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG