Linkuri accesibilitate

Laura Kovesi va fi primul procuror-șef al Parchetului European: echipele de negociere au ajuns la un acord


Laura Codruța Kovesi (imagine arhivă)

Echipele de negociere ale Parlamentului și Consiliului European au ajuns la un acord în privința numirii Laurei Codruța Kövesi în fruntea noului Parchet European, anunță un comunicat de presă al legislativului comunitar.

Președintele Comisiei pentru libertăți civile, Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES) a declarat, marți, despre Kovesi că este „alegerea perfectă pentru funcția de procuror-șef european” și că fosta șefă a DNA din România „are competențe profesionale desăvârșite”. El a mai spus că România nu deține pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar Codruța Kovesi va deveni astfel „una dintre femeile-lider ale Uniunii”.

Acordul asupra numirii doamnei Kövesi ca procuror-șef trebuie formalizat acum de către Parlament și Consiliu.

Negocierile între Parlamentul European și Consiliu asupra noului procuror-șef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Echipa de negociere a Parlamentului a susținut-o pe Laura Kövesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opoziției miniștrilor UE până de curând.

Comunicatul citat precizează că Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă sunt Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg și va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante.

XS
SM
MD
LG