Cristian Preda: „Sub presiunea dlui Plahotniuc, se încearcă evitarea unei poziții a Parlamentului European”

Europarlamentarii conservatori români au încercat fără succes să mustre guvernarea moldoveană în Parlamentul European.

Parlamentul European a respins propunerea să se stabilească noi condiții pentru ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro promis de Uniunea Europeană Chișinăului. Nicio tranșă din ajutorul anunțat la începutul lui 2017 încă nu a venit la Chișinău, plățile fiind întârziate între altele de reforma electorală adoptată de puterea moldoveană în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția. Valentina Ursu l-a întrebat pe autorul propunerii eșuate, europarlamentarul conservator român Cristian Preda, de ce ar mai fi fost nevoie de înăsprirea condițiilor:

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu europarlamentarul Cristian Preda

Europa Liberă: Dle Preda, Dvs. ați fost eurodeputatul din grupul PPE, Partidului Popular European, care ați inițiat proiectul acestei rezoluții critice la adresa Republicii Moldova, dar acest proiect de lege a fost respins de către Parlamentul European. Ce urmează?

Cristian Preda

Cristian Preda: „Să vă spun povestea pe scurt. În toamna trecută, în septembrie noi am discutat despre o dezbatere și o rezoluție despre Republica Moldova. S-a convenit atunci în Conferința președinților, care e forul care decide în Parlament ce se pune pe agendă, că vom avea o dezbatere și o rezoluție. Ulterior, sub presiunea Grupului socialist, s-a convenit să avem doar o dezbatere și, ulterior, o rezoluție. Eu am pregătit această rezoluție și de șase luni de zile am tot încercat să o readuc pe agenda plenarei, așa cum se decisese în toamna trecută. Luni s-a pus și la vot această solicitare și, din păcate, am pierdut. Culmea e că argumentul care a fost adus în discuție de către Grupul socialist a fost: „Păi e o rezoluție veche”. Era veche, pentru că o respinseseră până acum, de aceea era că, dacă se accepta ceea ce eu am propus, fiecare grup politic ar fi avut posibilitatea să facă o rezoluție foarte la zi; nu era niciun fel de impediment. Problema este că, sub presiunea dlui Plahotniuc, se încearcă evitarea unei poziții a Parlamentului European peste Republica Moldova. Eu nu sunt critic la adresa Republicii Moldova. Îi critic pe unii dintre politicienii din Republica Moldova, pe corupți, pe oligarhi și doresc să sprijinim Republica Moldova. Demersul meu, așa cum l-am și explicat, nu era altceva decât de a da un semnal din partea Parlamentului European pentru a consolida ideea unei

De teamă ca nu cumva să fie atins oligarhul Plahotniuc, unii s-au trezit să voteze împreună...

perspective europene pentru Republica Moldova. Acesta era sensul demersului meu, dar de teamă ca nu cumva să fie atins oligarhul Plahotniuc, unii s-au trezit să voteze împreună. Și, din păcate, asta s-a întâmplat și cu complicitatea Partidului Social Democrat din România, care crede că poate să ascundă gunoiul sub covor, sub preș, cum se zice în România, așa cum fac și acasă, așa vor să facă și cu prietenii lor din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Și acum, Republica Moldova urmează să primească această asistență macrofinanciară a Uniunii Europene, pentru că chiar premierul moldovean Pavel Filip s-a arătat încrezător că țara va primi în curând prima tranșă de asistență macrofinanciară din partea UE și acest lucru se va întâmpla, așa cum spune șeful Cabinetului de miniștri, dacă nu în aprilie, atunci în mai?

Cristian Preda: „Și eu, și grupul meu politic dorim să sprijinim Republica Moldova, dar nu putem să sprijinim Republica Moldova dacă nu avem garanția că, pe de o parte, banii sunt cheltuiți cu măsură și pentru obiective europene, nu pentru îmbogățirea unor oameni politici și nu vrem ca banii să fie aruncați pe fereastră în condițiile în care Guvernul din Republica Moldova nu vrea să lucreze cu noi. Or, Parlamentul European, Comisia Europeană au spus anul trecut foarte clar că e bine ca ceea ce a spus Comisia de la Veneția în privința legii electorale să fie respectat și nu să fie călcat în picioare. Chiar ieri s-a discutat în Parlament din nou în Comisia de afaceri constituționale împreună cu reprezentanții Comisiei de la Veneția despre valoarea profesională, înainte de toate, a expertizei pe care o pune la dispoziție Comisia de la Veneția. Și s-a citat și cazul Moldovei. S-a spus foarte clar că Guvernul de la Chișinău, forțele politice trebuiau să țină seama de ceea ce a recomandat Comisia de la Veneția. Și au fost exprimate nemulțumiri legate de faptul că avizul Comisiei de la Veneția a fost ignorat de Chișinău. Noi am spus de asemenea în Parlamentul European acest lucru și, din păcate, până în ziua de astăzi am fost tratați cu dispreț, ni s-a spus că de fapt s-a ținut seama când orice copil de școală vede că au fost ignorate cu

Dacă ar fi ascultat ce li s-a spus acum un an, asistența macrofinanciară ar fi fost deja la Chișinău...

bună știință recomandările. Și s-a făcut acest pact între Plahotniuc și Dodon pentru a confisca jocul politic din Republica Moldova. E absolut regretabil că se întâmplă asta și personal cred că bunăstarea cetățenilor din Republica Moldova este pusă sub semnul întrebării chiar de forțele politice pe care le-am numit – de Plahotniuc și de Dodon. Dacă ar fi ascultat ce li s-a spus acum un an, asistența macrofinanciară ar fi fost deja la Chișinău, în Republica Moldova, dar n-au vrut să asculte acest lucru și iată că ne trezim acum fără acești bani. Deci, nu avem nevoie de cuvinte frumoase și de așteptări luminoase, avem nevoie de acțiune și de încredere. Dacă au promis că fac ceva, trebuie să facă.”

Europa Liberă: Dar premierul știe deja că acești bani vor ajunge în haznaua statului, prima tranșă.

Cristian Preda: „Premierul spune de șapte luni asta. Trebuie îndeplinite niște condiții, noi vrem să vedem acele condiții îndeplinite. Vorbele aruncate în vânt nu au niciun fel de valoare.”

Europa Liberă: Autoritățile de la Chișinău au declarat în nenumărate rânduri că acele recomandări ale Comisiei de la Veneția au fost îndeplinite aproape în totalitate.

Cristian Preda: „Și noi am constatat că n-au fost îndeplinite, și Comisia de la Veneția a constatat că nu au fost îndeplinite. De ce? E neseriozitate aici. Dacă nu suntem în continuare tratați în mod serios, banii iarăși vor întârzia, iarăși se vor face amânări, iarăși vor fi găsite condiții. Deci, stilul acesta propagandistic de a face politică pe care îl găsim și la Chișinău, și la București nu este o parte a culturii politice a Europei. Propaganda ține de trecut, e nevoie acum de reforme și de ținerea cuvântului dat. Păi, dacă nu-ți respecți cuvântul dat și dacă încerci să te minți în primul rând pe tine însuți și pe urmă să-i minți pe cetățeni, nu ajungi prea departe.”

Europa Liberă: Și totuși eu îl citez pe dl Pavel Filip, care conduce Guvernul de la Chișinău și care spune că: „Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile pentru a obține asistență din partea UE, dar această chestiune a fost politizată și unul dintre partidele de opoziție din Republica Moldova ar fi reușit să exporte”, așa cum spune el, „disputele politice interne către Parlamentul European și să ridice problema acolo cu ajutorul partenerilor lor, partidelor-surori”. Așa spune dl Filip.

Cristian Preda: „Regret că dl Filip se complace în condiția pe care i-a acordat-o dl Plahotniuc. Îmi amintesc atunci când au venit la Parlamentul European, dl Plahotniuc era liderul delegației și Pavel Filip, ca un simplu grefier sau asistent, era aruncat la marginea mesei. Eu îi urez dlui Pavel Filip să aibă mai multă demnitate și să conducă responsabil treburile publice, nu ca un subordonat al dlui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Îl mai citez o dată că el spune: „28 de condiții tehnice de finanțare au fost îndeplinite, doar că au apărut condiții politice care se referă la această lege privind alegerile și respectarea principiilor democratice”.

Dacă dl Plahotniuc, șeful suprem al premierului, nu ar fi bătut palma cu Dodon pentru a-și asigura supraviețuirea politică, nu s-ar fi ajuns aici...

Cristian Preda: „Ei au forțat acest lucru, dacă dl Plahotniuc, șeful suprem al premierului, nu ar fi bătut palma cu Dodon pentru a-și asigura supraviețuirea politică, nu s-ar fi ajuns aici. Nu PPE-ul, nu Parlamentul European a inventat această politizare, ci, repet, domnii Plahotniuc și Dodon. Deci, dacă doriți să știți cine e responsabil pentru faptul că nu au ajuns banii, asistența macrofinanciară în Moldova, vă dau aceste două nume: îi cheamă Dodon și Plahotniuc. Nu-i cheamă nici Hahn, nici Preda, nici Parlamentul European... Dacă cineva a blocat asistența macrofinanciară, aceștia sunt șeful Partidului Democrat și președintele Dodon.”

Europa Liberă: Guvernanții spun că o evaluare corectă va putea fi făcută dacă aceste condiții sunt îndeplinite, condiții politice, doar după ce au loc alegerile parlamentare.

Cristian Preda: „Eu regret să reamintesc ceea ce le-am spun chiar lor, și anume că vor fi primele victime cei din Partidul Democrat ale sistemului pe care ei l-au conceput. Regret, pentru că personal cred că trebuie să punem împreună aspirațiile europene ale cetățenilor Republicii Moldova, iar asta poate fi făcut cu partide responsabile și nu cu partide controlate de oligarhi.”

Vor fi primele victime cei din Partidul Democrat ale sistemului pe care ei l-au conceput...

Europa Liberă: Și în concluzie, Dvs. ziceți că mai departe ce urmează?

Cristian Preda: „Eu sper ca într-o bună zi banii să ajungă la Chișinău, dar sper ca, de asemenea, mintea românului cea de pe urmă să le vină acestor guvernanți și să facă o politică pentru cetățeni, nu pentru propriile lor interese și cu atât mai puțin pentru interesele lui Dodon, care este vândut Moscovei.”

Europa Liberă: Dar banii vor ajunge?

Cristian Preda: „Sper ca într-o bună zi să ajungă.”

Europa Liberă: Dar nu ne spuneți ziua?

Cristian Preda: „Doamnă, banii nu-s la mine…”