Your browser doesn’t support HTML5
Statele Unite, Franța și Marea Britanie au lansat în zorii zilei de sâmbătă 14 aprilie atacuri cu rachete împotriva a trei obiective militare din Siria, ca răspuns la presupusul atac cu arme chimice chimice al regimului de la Damasc împotriva locuitorilor din localitatea Douma, controlat la vremea atacului din 7 aprilie de rebelii sirieni. Anunțînd atacul în itmpul nopții trecute, președintele american Donald Trump a spus că îl va face pe președintele sirian Bașar al-Assad - pe care l-a numit un „monstru”, un „criminal” și un „dictator asasin” - să plătească un preț scump pentru atacul chimic care a ucis cel puțin 43 de civili în 7 aprilie. Trump a cerut Rusiei și Iranului să nu mai acorde sprijin regimului președintelui Assad. Moscova si Teheranul au condamnat atacul occidental, acuzîn țările participante că au încălcat legislația internațională. Corespondentul Europei Libere Carl Schreck a stat de vorba despre evenimentele din Siria cu Dan Smith, director la Institutul internațional de cercetări pentru pace de la Stockholm, pe care l-a întrebat mai întii ce crede despre amploarea acestor atacuri:
„Este o amploare care era într-un fel de așteptat. E un incident important, pentru că sînt implicate trei țări, nu una singură. Din acest punct de vedere, e o amploare ce putea fi anticipată. Iar dacă ne gândim la atacul american din 2017 împotriva unor obiective siriene, putem spune că și acesta a fost potrivit. Întrebarea care se pune însă e dacă există o strategie, un obiectiv care trebuie atins, pentru că una este să spui că acest atac a fost un avertisment că atacurile chimice nu vor fi tolerate fără a fipedepsite, și alta e să ai o strategie. Acestei întrebări legată de strategie nu i s-a dat încă un răspuns.”
Expertul de la Stockholm a fost întrebat dacă aceste atacuri au șubrezit capacitățile regimului de la Damasc ?
„Nu cred. Va trebui să așteptăm pentru a afla mai multe despre natura pagubelor și cît de importante erau țintele care au fost atinse. Există relatări că personalul ar fi fost evacuat, dar nu se știe dacă au fost mutate și echipamentele, e posibil ca unele dintre ele să fi putut fi mutate, cum ar fi gazele toxice de care se vorbește. Nu cred deci că a fost o lovitură grea dată capacitățiii lui Assad de a fabrica de arme chimice. Și dacă ne uităm la întreaga putere militară a regimului sirian, nu cred că a ea a suferit pagube care să nu îi mai permită lui Assad să facă rău în continuare în mod oribil populației civile, cu covorul de bombe, cu înfometarea eu, cu asediile localităților și așa mai departe.”
Ce opinie are expertul de la Stockholm despre răspunsul Rusiei ?
„Cred că ne putem aștepta la mai multe declarații încinse și la acțiune militară mai puțină. Ar putea apărea probleme dacă vor exista ciocniri nedorite în spațiul aerian sau pe teren cu soldați sau oficialități rușe, caz în care escaldarea conflictului ar fi foarte dificil de oprit, în acest moment însă ne putem aștepta la mai multă retorică înflăcărată și la mai puțină acțiune militară.” (OS)