Larisa Turea: „Europa Liberă era cea care arăta drumul, era luminița din capătul tunelului”

Larisa Turea

Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru se desfășoară la București pană la 27 octombrie. Ediția din acest an a FNT este dedicată celor 30 de ani celebrati de la evenimentele din decembrie 1989, care au repus România pe harta democratică a lumii. Larisa Turea, critic de teatru este prezentă la acest eveniment cultural și-a mpărtășit impresiile pentru Europa Liberă.

Europa Liberă: Dna Turea, sunteți la București, la Festivalul Național de Teatru, acolo unde a avut loc și o dezbatere dedicată anul acesta libertății și aniversării a 30-a de la Revoluția din decembrie 1989. Care vă sunt impresiile?

Larisa Turea: „Festivalul este foarte interesant, este complex în acest an și această conferință care ne-a adus aminte de tinerețe și mie personal mi-a adus aminte și discursul lui Ion Druță atunci, în decembrie 1989, Cine a stins lumina în România? Am întrebat de domnii Hurezeanu și Munteanu cum a ajuns acest eseu al lui Ion Druță foarte important - mai circulă și astăzi pe YouTube - acolo. Și a fost o relatare foarte interesantă, foarte multă lume și-a adus aminte cu emoție de acele timpuri când Vocile nopții, cum se zicea, erau, de fapt, ca un far în depărtare, Europa Liberă era cea care arăta drumul, era luminița din capătul tunelului și chiar cei care au fost de față au zis că parcă nici nu-și imaginau că atât de repede se va dezagrega Uniunea Sovietică și această ideologie antiumană, mincinoasă.”

Europa Liberă: Dar și cei de peste Prut, de acolo din România ascultau acest post de radio pentru că...

### Vezi și... ### Radio Europa Liberă, vocea românilor în Decembrie 1989


Larisa Turea: „Și noi ascultam, în special în ’89, ascultam prin diferite metode mai puțin ortodoxe, cu antene fabricate, așa, rudimentar ascultam Europa Liberă, ascultam și concertele. Îl ascultam pe Mayer Bernard, era o mare bucurie pentru noi atunci.”

Europa Liberă: Și alte impresii cu care vă întoarceți acasă?

Larisa Turea: „Festivalul a ajuns la ecuator. Ceea ce mă bucură foarte mult este că avem foarte mulți originari din Republica Moldova aici, în acest festival, în selecție, așa ca în ajunul deschiderii festivalului Teatrul Național din București a programat spectacolul lui Slava Sambriș Regizorul, un spectacol multipremiat, un spectacol viu, care la fel ia în colimator birocrația zilelor de astăzi, este foarte actual. A doua zi, chiar în ziua deschiderii a fost spectacolul Irinei Nechit cu minunata Rodica Mandache Republica Melania; o sală plină. Printre spectatori erau și mulți critici de teatru, era dl Gheorghe Banu, era Matei Vișniec, care și-a exprimat încântarea față de ceea ce se întâmplă astăzi în teatrul din Republica Moldova. Mai apoi a fost un spectacol de asemenea foarte aplaudat, foarte bine lucrat, un spectacol semnat de Dumitru Acriș „Janna”, o piesă foarte activă din dramaturgia rusă, montată într-un ritm absolut amețitor despre acest capitalism sălbatic care este în Rusia, dar care, din păcate, se răspândește și la noi ca o boală periculoasă. Un spectacol dur, cu actorii de la Satu Mare, Teatrul de Nord din Satu Mare. Mai urmează un spectacol regizat de Petru Vutcărău la Oradea. Deci am avut o prezență masivă, mai mult ca oricând participăm. Chiar dacă nu participă teatrele noastre, deși dl Petru Hadârcă, directorul Naționalului din Chișinău, va fi aici la Conferința managerilor culturali, ne aliniem oarecum la acest mare festival, pentru că pentru mine personal și pentru colegii mei din teatru acest festival este o instituție specială, este o vitrină, un stimulent. Și pentru Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău este o platformă, pentru că, de fapt, nu poți călători în toată țara. Pe când la FNT vedem cele mai bune spectacole și ne bucurăm că unele dintre ele deja au fost la Chișinău. E vorba de Navigatorul de la Târgu Mureș, de Dansul Delhi, suntem uniți în sentimente și în cuget și încercăm să fim în pas cu ceea ce se întâmplă în teatrul românesc, aici înțeleg în teatrul european.”