Cele trei instituții principale ale UE (Consiliul European, Comisia Europeană, Parlamentul European) au ajuns la un acord privind asistența financiară de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova și precondițiile pentru furnizarea ei. Decizia vine după ce în mai grupări de centru-dreapta din Parlamentul European au reușit să amâne discuțiile pe această temă invocând derapaje politice la Chișinău, în frunte cu tentativa de schimbare a sistemului electoral în interesul principalului partid de guvernământ, PD. Printre cei care au provocat acea amânare a fost europarlamentarul Petras Austrevičius, care a acordat astăzi un interviu corespondentului nostru la Bruxelles, Rikard Jozwiak.
Europa Liberă: În mai ați favorizat o amânare a discuțiilor („trialogului”) privind asistența pentru Moldova, dar ele au avut totuși loc acum, în iunie. De ce a fost amânarea așa de scurtă?
Petras Austrevičius: „Eu nu văd vreo mare schimbare. Noi ne așteptam de la Consiliul European să accepte această decizie bazată pe considerente pur macro-economice, dar avem și o înțelegere politică între noi și - sper eu - toate instituțiile UE că nu mai putem ignora criteriile politice (pentru acordarea ajutorului). Ajunși la sfârșitul „trialogului”, așteptăm să fie publicată deja vineri recomandarea finală a Comisiei de la Veneția, iar apoi vom vedea cum se comportă Chișinăul. Noi ne așteptăm ca - cu toată această decizie (de acordare a asistenței) - să avem suficient loc de manevră pentru a ajunge la propriile noastre concluzii... Eu mă aștept ca Comisia Europeană să nu se grăbească să furnizeze prima tranșă înainte să vadă răspunsul Chișinăului la recomandările Comisiei de la Veneția.”
Europa Liberă: Dar aveți asigurări că Comisia Europeană va onora cu adevărat acordul politic dintre cele trei instituții europene?
Petras Austrevičius: „Avem anumite contacte cu Înaltul Reprezentant (șefa politicii externe europene, Frederica Mogherini – n. trad.) și din câte știu avem aceeași percepție asupra importanței criteriilor politice. Mă aștept ca această înțelegere și această percepție să fie principiul comun al comportamentului tuturor instituțiilor UE față de Moldova, iar aceasta va fi numai și numai pentru un viitor mai bun al Moldovei.”
Europa Liberă: S-a căzut însă de acord să nu se facă nici un fel de plăți pentru Moldova înaintea lunii septembrie?
Petras Austrevičius: „Am înțeles că există în acest sens un acord deplin între toate instituțiile UE, iar apoi în septembrie vom vedea ce va întâmpla mai târziu.”
Europa Liberă: Deci e limpede că nu va fi nici o plată către Moldova mai devreme de septembrie?
Petras Austrevičius: „Asta este limpede și desigur depinde de răspunsul Chișinăului la recomandările Comisiei de la Veneția... Dacă se va face că nu vede recomandările, atunci vom avea o anume evoluție a evenimentelor, iar dacă va fi un dialog constructiv cu Comisia de la Veneția, cu Comisia Europeană, cu alte instituții, atunci ne vom putea aștepta la ceva diferit.”