Intră în vigoare certificatul Covid pentru accesul în locuri publice

În România se cere deja certificatul Covid pentru accesul în restaurante sau cafelenele, Timișoara, septembrie 2021.

De la 1 octombrie intră în vigoare regimul de acces în spațiile închise, inclusiv restaurante și instituții culturale, în baza certificatelor Covid. Acestea arată că posesorul este vaccinat anti-Covid, are un test negativ recent sau este imun natural, după boală.

Șefa guvernului, Natalia Gavrilița, a spus joi, că verificarea autenticității acestor certificate va fi în grija angajatorilor și că: „Statul nu poate să stea cu bâta în fiecare restaurant. Sunt reguli de bun simț întâi de toate”.

### Vezi și... ### Problema falsificării certificatelor de vaccinare riscă să submineze eforturile de control a pandemiei COVID-19

Joi s-au înregistrat 1553 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în R. Moldova.

În spitale sunt internate 2185 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 156 în stare extrem de gravă și 20 pacienți sunt supuși ventilării mecanice. Totodată, au fost înregistrate 24 de decese, numărul acestora ajungînd la 6.777.

Cu o rată de vaccinare de numai 22%, în R. Moldova cresc exponențial numărul de noi contaminări și decese. Datele din ultimele zile sunt asemănătoare cu cele din noiembrie anul trecut sau de la începutul lunii aprilie anul curent, de când nu s-a mai depășit cota de peste 1500 de cazuri noi înregistrate. În plus, cazurile letale au trecut de 20 pe zi.

### Vezi și... ### În Olanda au loc proteste față de obligativitatea pașaportului sanitar

Joi, în ședinţa în plen a parlamentului, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco le-a spus deputaților, argumentând necesitatea ratificării unui credit de la Banca Mondială pentru măsuri de combatere a Covid 19, că autoritățile au în vedere ca persoane împuternicite și dotate să meargă din poartă în poartă, ca „într-un soi de electorală” pentru a convinge lumea să se vaccineze.

R. Moldova va împrumuta aproape 25 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru a accelera campania de vaccinare.

Your browser doesn’t support HTML5

De ce se vaccinează unii elevi anti Covid-19?

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că executivul a decis să acorde două zile de concediu celor care se vor imuniza, mai exact guvernul va plăti subvenții angajatorilor în acest sens. Acest lucru însă va fi adoptat într-o altă ședință al cabinetului de miniștri. „Putem trece împreună cu cele mai mici consecințe dacă vom fi solidari, solidari înseamnă să nu ne gândim doar la propria persoană, dar să ne gândim la interesul public. Aceasta înseamnă vaccinare”, a mai spus premierul Gavrilița.