Ion Ceban cere explicații de la Ambasada SUA și îi dă în judecată pe premier și ministrul justiției

Ion Ceban, primarul Municipiului Chișinău.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, susține că informațiile din raportul Departamentului Trezoreriei americane ce vizează Mișcarea Alternativă Națională sunt „false și eronate”. El cere Ambasadei SUA să vină, în cel mult 10 zile, cu explicații și probe în ceea ce privește faptul că partidul pe care l-a creat ar fi primit ajutor din partea consilierilor politici apropiați Kremlinului.

Ion Ceban a anunțat vineri, 28 octombrie, într-o conferință de presă, că îi va acționa în judecată pe prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litivinenco, după ce aceștia au comentat sancțiunile americane, pomenind și Mișcarea Alternativă Națională. Primarul i-a acuzat de „declarații mincinoase și manipulatorii” și a menționat că, în cazul în care cei doi nu vor veni cu dezmințiri, va cere în instanță ca aceștia să măture Piața Marii Adunări Naționale timp de un an.

### Vezi și... ### Partidul lui Ion Ceban ar fi susținut de Moscova, potrivit Trezoreriei SUA

De asemenea, primarul susține că se va adresa Consiliului Audiovizualului, acuzând mai multe instituții media că ar fi scris materiale denigratoare la adresa lui și a formațiunii.

Natalia Gavrilița a declarat, pe 26 octombrie, într-o conferință de presă, că „în lista persoanelor sancționate de SUA sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale, ajutor care fură, de fapt, voturile cetățenilor - Igor Dodon și Mișcarea Alternativă Națională”.

„Principalii în această listă sunt beneficiarii furtului miliardului, Plahotniuc și Șor, care au utilizat și utilizează resurse pentru a submina securitatea R. Moldova. Pe lângă acești criminali cu acte în regulă la nivel internațional, în lista sancțiunilor sunt incluse mai multe personaje care au încercat să falsifice alegerile municipale, prezidențiale, parlamentare, inclusiv unele grupuri de inițiativă pentru constituirea de partide chipurile de sorginte proeuropeană, dar care au fost finanțate de către serviciile secrete rusești”, a spus, tot atunci, Sergiu Litvinenco.

Departamentul Trezoreriei SUA a impus sancțiuni împotriva oligarhilor moldoveni Vlad Plahotniuc și Ilan Șor și a altor persoane și entități asociate lor „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Moldova, susținută de Kremlin”.

În comunicatul de presă emis de instituție se menționează despre sprijinul oferit de consilieri politici de la Moscova pentru anumite partide și politicieni din Moldova, inclusiv pentru Mișcarea Alternativă Națională, lansată de Ion Ceban în luna august.

### Vezi și... ### Cum ar fi încercat Rusia să influențeze alegerile din Moldova și să-i deturneze parcursul european