Linkuri accesibilitate

Analist: Primarul vrea să ajungă președinte


Veaceslav Berbeca, espert în politică la IDIS „Viitorul”
Veaceslav Berbeca, espert în politică la IDIS „Viitorul”

Mișcarea politică lansată de primarul capitalei, Ion Ceban, este o alternativă pentru PSRM și arată ambițiile politice mari ale edilului, inclusiv de a deveni președinte. De această părere este analistul politic Veaceslav Berbeca de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”.

„Probabil, Ceban a văzut că Partidul Socialiștilor este în cădere liberă, după ce a pierdut alegerile prezidențiale și parlamentare, și a decis să lanseze pe cont propriu un proiect alternativ la ceea ce există acum pe filiera pro-rusă”, a comentat pentru Europa Liberă expertul în politică.

În același timp, analistul crede că primarul încearcă să se disocieze de „poziția extremistă, marginală” a PSRM în ceea ce privește atașamentul față de lumea rusă.

„Ceban vrea să arate că este un politician pro-stânga, dar cu anumite veleități pro-occidentale. A avut anterior deplasări în România, de exemplu. Nu știu dacă îi va reuși să convingă că e așa. Oamenii au văzut că sub masca unui primar mai moderat se ascunde un cetățean legat de lumea rusă”, a explicat Berbeca.

În opinia lui, Ion Ceban are ambiții mari și folosește primăria drept o pistă de lansare în politica mare.

Va merge cu acest partid la alegerile locale din 2023 pentru a-și consolida pozițiile și de crea o bază pentru prezidențialele din 2024...

„Primăria este o platformă generoasă pentru lansarea în politică, iar Ceban, indiferent dacă asta place sau nu, este ambițios, bătăios și abil. Dacă ne uităm atent, el folosește din greu tribuna autorităților locale. Cred că va merge cu acest partid la alegerile locale din 2023 pentru a-și consolida pozițiile și de crea o bază pentru prezidențialele din 2024”, a mai spus expertul de la IDIS „Viitorul”.

El nu exclude, de asemenea, că Ion Ceban are sprijinul Kremlinului în acest demers, „având în vedere că Moscova susține orice mișcare filo-rusă din Moldova care are șanse de succes”.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a lansat marți, 23 august, Partidul „Mișcarea Alternativa Națională”, în opoziție cu actuala guvernare, dar care ar susține independența, neutralitatea și integrarea europeană a R. Moldova.

  • 16x9 Image

    Eugenia Crețu

    Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Sibiu (România) și lucrez în presa din R. Moldova din anul 2007. Am început ca reporteră la o agenție de presă, am scris pentru un site de știri, am fost editoare la ziar și am filmat reportaje și documentare TV. La Europa Liberă Moldova sunt din 2014, iar acum sunt editoare-șefă.

XS
SM
MD
LG