Linkuri accesibilitate

De ce e popular primarul Ion Ceban


Au fost oameni miraţi de ascensiunea primarului Ion Ceban în topul popularităţii realizat recent de CBS AXA, de faptul că primarul Chişinăului i-a depăşit niţel chiar şi pe preşedinta Maia Sandu şi pe fostul coechipier socialist Igor Dodon. Dacă ne gândim însă mai bine, există o explicaţie simplă şi evidentă.

Cea mai uşoară cale spre simpatia oamenilor e să faci ceva pentru comunitate, iar funcţia pe care o are acum Ion Ceban îi permite să se ocupe de lucruri palpabile, concrete, care au legătură cu viaţa de zi cu zi a oamenilor. Şi se pare că Ion Ceban a reuşit să facă ceva de vreme ce a urcat în topul popularităţii. Fireşte, e de discutat în ce măsură i-a reuşit să facă anumite lucruri, fireşte că sunt mereu o mie de lucruri de făcut sau chiar poate pe undeva Ion Ceban a eşuat. Dar la fel de adevărat e şi faptul că cetăţenii au remarcat anumite schimbări benefice de când Ceban e primar. Eu bunăoară am fost foarte mulţumit de primenirea unui părculeţ care e vizavi de Universitatea Pedagogică. Şi strada Creangă a fost reparată.

A avut de câştigat Ion Ceban şi de pe urma plecării din PSRM. Plecarea asta dă impresia că omul e preocupat mai mult de străzi şi parcuri decît de geopolitică, chiar dacă edilul şi-a făcut un partid nou.

Dinspre primărie vin spre noi mereu mesaje care ne descriu o activitate tumultuoasă. Iată de pildă ultima ştire: „Ion Ceban: lucrările de reabilitare a accesului din strada Melestiu către unul din lacurile din Valea Trandafirilor au început”. Primăria mereu ne informează că face câte ceva, că munceşte cu acribie. E o reţetă care are succes pe termen scurt.

Până la urmă, lucrurile sunt simple. Dacă oamenii vor fi mulţumiţi de ceea ce face Ion Ceban în capitală, primarul va avea de câştigat şi pe termen lung şi va rămâne popular. Dacă Ion Ceban chiar va primeni urbea, nu i se va mai reproşa că a fost socialist. Dar şi popularitatea poate fi pierdută repede, dacă la un moment dat nu ai rezultate mulţumitoare.

XS
SM
MD
LG