Ion Ceban: Evaluăm acum scenariile „de la cel mai pesimist până la cel mai optimist”

Ion Ceban

Primarul Chișinăului despre eforturile municipalității de limitare a răspândirii epidemiei de Covid-19 și măsurile de susținere a persoanelor vulnerabile.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu primarul general al Chișinăului, Ion Ceban - duminica 22 martie 2020



Europa Liberă: Domnule primar, contez pe răspunsuri sincere sau deloc în loc de unele evazive, de asta vreau să vă întreb pe șleau: în momentul acesta, Dvs. aveți suficiente mijloace și posibilități ca să știți exact câți oameni într-adevăr trebuie să urce în unitățile de transport, pentru cine este musai să meargă, dacă aveți o evidență de asta, ca să le dați tichete unora, fără de care să nu-i accepte nimeni în unitățile de transport?

Ion Ceban: „Până la urmă, asta a fost una dintre propunerile pe care le-am înaintat Comisiei naționale pentru situații excepționale, ca să existe acces în transportul public pe bază de permise, totodată, să putem să asigurăm instituțiile medicale cu tot efectivul ca să fie foarte direcționat și direct, adică adresat și cei care se află în suburbii să poată beneficia de un alt tip de comandă municipală sau de stat care să fie aduși tot direcționat către instituțiile strategice. Astăzi avem situația în care am restricționat transportul tot ca și rezultat al deciziei comisiei și, începând cu ziua de luni, transportul în municipiul Chișinău va funcționa de dimineață, începând cu ora 5.30 și până la ora 10.00, iar seara – de la 16.00 până la 20.00, astfel ca să se poată deplasa pasagerii cei care vin la muncă.”

Europa Liberă: Și atunci, peste cei care într-adevăr au treabă se vor urca iarăși gură-cască pe care i-am văzut azi pe internet bând și 40 de pahare. Despre ei vom vorbi ai târziu.

Ion Ceban: „Ține de responsabilitatea socială a fiecăruia. Totuși, până la urmă, noi avem un îndemn către oameni ca să stea acasă, ca să păstreze distanța de un metru, ca să se spele cât de des se poate pe mâini...”

### Vezi și... ### În Republica Moldova s-a ajuns la 94 de cazuri confirmate de Covid-19


Europa Liberă: Nu funcționează, dle primar, nu funcționează! Ce faceți cu ei?

Ion Ceban: „Până la urmă, noi am scos tot efectivul. Deci, niciodată atât de mult transport public nu a fost. Ideea este foarte simplă, că dacă noi avem transport foarte restricționat, atunci trebuie să asigurăm toate condițiile pentru cei care pleacă nemijlocit la serviciu sau cu orice altă treabă și am dispus să avem și dezinfectanți în transport, am rugat și suntem în legătură cu Ministerul de Interne pentru a restricționa încărcătura care nu ar trebui să depășească 50-60 la sută din capacitatea unei unități de transport public. În linii mari, parcă facem față.”

Europa Liberă: Dar de ce nu merge cu permisele? Dacă ați pune, de exemplu, 20 de lei intrarea în transport pe care să le primească într-adevăr la locul de muncă unde e obligatoriu să vină, nu ar funcționa oare?

Ion Ceban: „Dvs. trebuie să cunoașteți că astăzi avem pierderi foarte mari pe partea de transport public. Dacă la nivelul încasărilor obișnuite sunt 700 spre 900 de mii, astăzi de la 300 la 150 de mii și ca eventual să scoatem această taxă, pentru că ne-am gândit și la acest lucru, ar fi nevoie iarăși să convocăm Consiliul municipal Chișinău. Deja în prealabil am discutat nu doar pe această idee, dar și pe multe altele care ar trebui să fie evaluate împreună cu alți colegi din Consiliul municipal Chișinău și sper că în scurt timp vom putea avea o ședință în care să avem decizii.”

Transportul restricționat dimineața și seara, deocamdată suntem la această etapă...


Europa Liberă: Nu, eu zic invers, dl primar, puneți ca în Europa să coste 2 euro sau 1,20 euro transportul, astfel omul să se gândească dacă într-adevăr trebuie să urce acum mai ales într-un transport și să se ducă în alt capăt de oraș. Poate să stea la alimentara care-i circumsrisă alături, la 200 de metri, așa cum îi obligă pe parizieni, să nu se ducă în alt capăt, dar într-adevăr să-i dovedească patrulei că este la 200 de metri și nu merge mai departe prin oraș. Asta-i sarcina acum, să nu circule oamenii aceștia, repet, aceștia cu 40 de pahare, pe care i-am văzut cu ochii mei.

Ion Ceban: „Bine, până la urmă nu suntem noi cei care putem decide exclusiv în aceste circumstanțe, este și comisia la nivel guvernamental, noi venim cu recomandările care sunt...”

Europa Liberă: Deci, asta cu permisele n-a mers?

Ion Ceban: „Am ajuns, iată, la transportul restricționat dimineața și seara, deocamdată suntem la această etapă.”

Europa Liberă: Am înțeles. Trecem la următorul capitol – evidența oamenilor în vârstă, pentru că ei acum sunt în pericol. Dvs. știți exact câți oameni aveți din aceștia și pe care trebuie să-i consiliați măcar sau să-i asistați prin asistență socială, să le duceți pachete alimentare?

Ion Ceban: „Da, vă spunem ce vom face începând cu ziua de mâine, deja unele lucruri am început să le realizăm în această privință. Avem 160.000 de persoane în etate, dar nu privind doar acest segment de vârstă din această perspectivă, dar și oamenii cu necesități speciale, cum ar fi oamenii cu dizabilități, familiile cu mulți copii, familiile monoparentale ș.a. Astăzi avem 160 de asistenți sociali, plus 380 de alți asistenți în domeniul asistenței sociale care sunt antrenați în teren. Deci, de două săptămâni de zile, practic, aproape două săptămâni de zile ducem acele pachete care urmau să ajungă pentru aceste persoane care se hrăneau în cantinele sociale, de cealaltă parte – ceea ce este foarte important –, de mâine am zis că împreună cu alți 250 de voluntari care deja s-au înscris la Primăria municipiului Chișinău ca să asiste în diferite circumstanțe începem să telefonăm în următoarele 10 zile aproximativ 35-40 de mii de persoane cu venituri mai mici de 2.000 de lei pentru a-i întreba în ce situație se află astăzi, dacă au nevoie de ajutor, și acest registru vrem să-l finalizăm în maximum 10 zile. Totodată, vreau să vă spun că 2.500 de persoane, cele mai dezavantajate pe care le avem în clasificatorul general, astăzi au asistență din partea Primăriei municipiului Chișinău și este o comunicare continuă. Tot aici avem și o relație specială cu cei care sunt cu nevoi speciale – aproximativ 5.600 de persoane – cu care de asemenea comunicăm practic zilnic în această privință ca să vedem dacă au nevoie de ceva special.”

### Vezi și... ### Stanislav Groppa: Trebuie să-i protejăm pe medici pentru că ei „ne-ar putea salva viața și asigura viitorul”


Europa Liberă: Pentru aceasta e nevoie de un buget mai mare, suplimentar?

Ion Ceban: „Noi încercăm acum să evaluăm scenariile 1, 2, 3. Ce ar însemna asta? De la cel mai pesimist scenariu până la cel mai optimist atât la capitolul venituri, cât și la capitolul de cheltuieli, plus că avem de gând să orientăm unele surse financiare, de exemplu, că astăzi nu alimentăm copiii și, respectiv, avem economii pe partea asta, dar de cealaltă parte avem cheltuieli foarte mari pe partea de transport și vom avea nevoi de alte cheltuieli pe partea de asistență socială legată de asistența la domiciliu.”

Europa Liberă: De ce buget suplimentar aveți nevoie?

Ion Ceban: „Deocamdată nu avem nevoie de ceva suplimentar în această privință, pentru că bugetele sunt corelate. Eu încă am capacitatea de decizie de sine stătător de redirecționare în cadrul unor și acelorași categorii de cheltuieli.”

Europa Liberă: Am înțeles.

Ion Ceban: „Dacă vom avea nevoie de bugete suplimentare, vom solicita Consiliul municipal să se convoace și atunci vom revizui partea de buget.”

Europa Liberă: Alt subiect: biserica sau, mai curând, mitropolia nicidecum nu acceptă măsuri radicale și nu-mi imaginez că la fel ca în Grecia ar putea fi arestat un preot, pentru că nu respectă dispozițiile autorităților. Totuși, ce e de făcut?

Ion Ceban: „Dvs. știți că este interacțiunea directă guvernul nemijlocit cu biserica. Am făcut și noi recomandările de rigoare. Apropo, astăzi am văzut pentru prima dată că, în pofida faptului că ploua în Chișinău, oamenii au respectat în fața bisericii, în fața catedralei această distanță de un metru, slujbele s-au desfășurat afară, dar evident că trebuie maximă prudență atât de la catedrala nr. 1 și finalizând cu orice biserică din localități și aici chiar acest îndemn față de preoți este unul foarte insistent: „Haideți să avem grijă unii de alții”!”

Europa Liberă: Și doar îndemn, nimic altceva nu puteți face?

Ion Ceban: „E ceea ce pot face eu pe partea asta de capacitate, pentru că nu pot influența într-un fel sau altul, nu suntem cei care reglementează activitatea bisericilor. Îndemnul este singurul lucru pe care îl putem face.”

### Vezi și... ### Mitropolia Moldovei mută slujbele în curtea bisericilor


Europa Liberă: Premierul Chicu, disperat, a încercat să convingă oamenii în vârstă că nici măcar n-o să aibă cine să-i petreacă pe ultimul drum, de asta să stea acasă. Nu cred că asta are efect. Astăzi am văzut foarte multe exemple că oamenii continuă să aibă o atitudine nepăsătoare.

Ion Ceban: „Până la urmă, ține și de partea de informație, pe de altă parte, cum putem penaliza lucrurile care nu sunt realizate corect.”

Europa Liberă: Nu penalizați, pentru că nu aveți forțe sau pentru că face parte din filozofie?

Ion Ceban: „Nici municipalitatea nu poate. Eu știu că sunt foarte multe amenzi aplicate acum, începând cu agenții economici și finalizând cu persoanele fizice, pentru nerespectarea unor sau altor recomandări.”

Europa Liberă: Eu, de exemplu, nu cunosc detalii. Când se spune că s-au dat 80 de amenzi sau că s-au colectat atâtea sume, nu mi se pare edificator. Eu aș vrea, de exemplu, să văd patrule care opresc gură-cască lângă primărie. Eu personal am văzut grupuri de plimbăreți care mergeau foarte strâns unii lângă alții și nimeni nu i-a oprit pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Ion Ceban: „Am înțeles. Cred că ei comunică, dacă îmi dați și aceste exemple suplimentare pentru dl ministru Voicu, noi încercăm să ținem această comunicare permanentă și eu știu că atunci când am avut o problemă cu agenții economici cu certitudine s-au implicat și au ajuns până la a aplica amenzi, dar și la persoane fizice care au încălcat regimul nemijlocit recomandat.”

### Vezi și... ### Viroza economică a Republicii Moldova naște la Chișinău dispute politice


Europa Liberă: Dar ați avea efectiv pentru o asemenea patrulare, cum vedem la televizor în orașele europene?

Ion Ceban: „E o chestiune care nu ține nemijlocit de municipalitate, dacă vreți părerea mea, am zis-o întotdeauna că mi-aș dori foarte mult ca poliția municipală să revină, atunci avem directă responsabilitate și comunicare, dar vreau să vă spun că și la acest capitol astăzi noi comunicăm foarte bine cu Ministerul de Interne și acolo unde îi rugăm – ei intervin.”

Europa Liberă: În parc, de exemplu, îi trimiteți? Că în parc astăzi au filmat televiziunile și am văzut oameni care destul de obraznic spuneau că ei sunt antrenați, ei sunt imunizați.

Ion Ceban: „Nu putem să-i trimitem în parc nemijlocit sau să-i trimit eu în general, deci, noi putem să facem solicitări la Ministerul de Interne. Acolo unde am făcut solicitări, de exemplu, cum s-a întâmplat ieri în Parcul La Izvor, unde oamenii au ieșit la șașlâc, așa-numit, masa de sărbători, și acolo au fost penalizați.”

Europa Liberă: Ultimul lucru pe care vreau să vă întreb: ați avea posibilitate acum, imediat, să dați niște adaosuri la salariile medicilor sau personalului medical? Știți că este o discuție despre surori medicale, despre femeile de serviciu care sunt disperate, pe măsură ce o să se contamineze doctorii ele o să fie tot mai speriate și salariul modest pe care îl au nu le determină să stea alături?

Foarte multă lume a acceptat să susțină campania „Stai acasă”...


Ion Ceban: „Eu știu că guvernul a făcut în acest sens demersurile necesare și urmează acțiuni concrete în această privință. Municipalitatea, chiar dacă și-ar dori, adică mecanismul pe care îl aveam anterior, spre exemplu, de adaos la salarii, începând cu bucătarii, cu dădacele, cu asistenții medicali, cu asistenții sociali care au avut 50, 40, 30 la sută, noi nu le putem face astăzi, pentru că legea nu ne permite. Pentru ca să putem face acest lucru, legea trebuie modificată. Ce putem face în acest sens și ceea ce urmărim este ca să ajutăm la maximum posibil cu acele necesități de primă urgență pentru instituțiile medicale de municipalitate. Acum ne gândim în totalitate formula de transportare a medicilor către unele instituții medicale, am făcut aceste solicitări, sunt peste 1.300 de oameni, pentru primii 70-100 o să începem deja din ziua de marți să vedem această formulă, iar restul, am zis, sunt în competența administrației publice centrale și eu știu că ei se gândesc la acest capitol.”

Europa Liberă: Sunteți totuși un comunicator eficient, s-a văzut asta și în timpul campaniei de alegere a primarului, dar stați acum în umbră. Vi s-a recomandat cumva să nu ieșiți în față, ca să nu smântâniți Dvs. oala asta de publicitate?

Ion Ceban: „Eu nu cred că aici există smântână, aici există lucruri foarte responsabile.”

Europa Liberă: Dar fiți de acord că oamenii care v-au ales s-ar putea să vă asculte. Și dacă Dvs., cu firea Dvs. hotărâtă le-ați spune: „Stați dracului acasă!”, poate, jumătate v-ar asculta?

Ion Ceban: „Dar le spunem asta și de la televizor, le spunem asta și din spoturile sociale. Apropo, primăria are o campanie foarte mare de comunicare, începând cu video și finalizând cu panourile publicitare pe care le avem amplasate… Apropo, prin, ca să știți că eu nu sunt prieten deloc cu companiile de publicitate, ținând cont de faptul că am scos peste 600 de panouri din acest oraș...”

Europa Liberă: După ce le-ați făcut și cu gherete, și cu panouri, sigur că...

Ion Ceban: „Dar vreau să zic că absolut toată lumea a reacționat pozitiv și, mai mult decât atât, ne ajută pe partea asta de panotaj extern, avem în stații, avem în alte părți; plus că avem acele automobile care circulă prin Chișinău, plus pe rețele de socializare oameni din artă, din cultură, din sport care au acceptat să susțină campania „Stai acasă”, avem foarte multă lume. Încercăm să comunicăm cât se poate de eficient și asta aducem oamenilor ca și mesaj – stați acasă!

Europa Liberă: Dvs., dacă ați apărea lângă Viorica Dumbrăveanu, poate ar fi și mai eficient?

Ion Ceban: „Nu cred că este nevoie, asta e părerea mea, până la urmă, da...”

Europa Liberă: Dvs. personal purtați mască?

Ion Ceban: „Da, foarte des.”

Europa Liberă: Astăzi când vă căutam erați la zoo... Și acolo e coronavirus?

Ion Ceban: „La grădina zoologică, da, n-am vrut să se cunoască acest lucru. Într-adevăr am fost și am verificat volierele pentru urși și pentru lupi, sunt în fază de finalizare, cred că în decurs de o lună de zile putem să mutăm urșii care stau în acele cuști de 3x4 m de ani buni de zile în voliere noi…”

Europa Liberă: Adică, totuși nu-i coronavirus?

Ion Ceban: „E închis acolo. Activitatea grădinii zoologice este închisă, am mers doar în inspecție pentru lucrările care se fac acolo.”