Linkuri accesibilitate

Moldoveni în Italia, între riscul de a se îmbolnăvi sau de a-și pierde locul de muncă


Pe o stradă în Turin, Italia, 14 martie 2020
Pe o stradă în Turin, Italia, 14 martie 2020

Mii de femei din Republica Moldova care îngrijesc de persoane vârstnice în Italia sunt expuse riscului dublu - de a se îmbolnăvi și de a rămâne pe drumuri, fără bani și adăpost, dacă ori atunci când persoana îngrijită moare. Decât să ajungă în stradă și fără mijloace de existență „badantele” încearcă să se protejeze cum știu mai bine împotriva noului coronavirus și continua să își facă munca în condiții de restricții de circulație impuse de autorități. Sergiu Culeac a stat de vorbă cu câteva dintre femeile din Moldova devenite ostatice ale epidemiei Covid 19.

Moldoveni în Italia, între riscul de a se îmbolnăvi sau de a-și pierde locul de muncă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:15 0:00
Link direct



Italia, cu reputația ei de a șasea putere economică mondială, a atras milioane de imigranți. Brațele de muncă necesare în industria grea, construcții, agricultură și domeniul serviciilor proveneau din toată lumea, inclusiv din Republica Moldova. Un sector important pentru tradiția italiană erau „badantele”, adică persoanele, de cele mai multe ori femei, care îngrijesc în special de cei vârstnici, astfel încât rudele acestora să își poată trăi nestingherit viața. La nivel mondial, Italia are cea mai îmbătrânită populaţie, după Japonia. Cum majoritatea deceselor de noul coronavirus în peninsulă se înregistrează în rândul celor în vârstă cu diverse boli preexistente, „badantele” sunt cele care, deopotrivă cu medicii, sunt supuse riscului infectării. Nu avem o alternativă, spun câteva dintre „badantele” cu care am discutat, mai ales, afirmă ele, că părăsirea teritoriului italian este imposibilă.


„Situația e critică. Pericol este. De la comună [autoritățile locale - n.r.] au sunat și au întrebat despre starea de sănătate a bătrânei, dar de noi nu a întrebat nimeni”. Tatiana Ciobanu este una dintre cele în jur de 45.000 de „badante” originare din Republica Moldova, înregistrate oficial, potrivit datelor oferite de Asociația moldovenilor în Italia „AssoMoldave”. Femeia a luat calea străinătății în urmă cu un deceniu, când a renunțat la munca agricolă din sat. În prezent, la vârsta de 56 de ani, ea îi poartă de grijă, la Bologna, unei femei de 97 de ani, imobilizată.

Tatiana Ciobanu, „badantă”: „Pe mâini ne spălăm în continuu. Folosim dezinfectante, dar oricum nu pot să stau departe de bătrână. Eu o hrănesc cu lingurița, sunt permanent în apropierea ei. Mănuși și mască port numai când merg la cumpărături. Mulțumim că avem de lucru și că stăm în casă, dar sunt femei care au rămas fără lucru și se află într-o situație complicată. Primesc salariu, dar zilele de odihnă le lucrez gratis. Acum am mai lăsat și de la mine. Eu am un fecior și o fiică în Moldova. Ne auzim. Mama are 79 de ani, e acasă. Mai tare îmi fac griji pentru ei, că dacă așa ceva va fi în Moldova o să fie strășnicie”.

În noile condiții cu restricții de circulație în orașele și satele din Italia, cu excepția mersului la muncă, dacă nu se poate lucra de acasă, mersul la cumpărături alimentare și la farmacie, „badantele” originare din Republica Moldova se văd nevoite că muncească o zi în plus, pentru același salariu.

Stăm cu frica să nu ne îmbolnăvim și noi. Mai luăm vitamine pentru imunitate...


Galina Cerneleanu: „Nu sunt plătită suplimentar. Stau duminica în casă. Riști amendă dacă te prind în stradă. Cumpărăturile ni le aduc copiii. Azi fiul mi-a adus gențile cu cumpărături. M-a sunat să ies să le iau, să le golesc și să-i arunc gențile pe geam afară.”

Galina Cerneleanu e stabilită în Italia de 13 ani și tot de atâția ani este „badantă” pentru o femeie de 96 de ani, cu boli de inimă. Ea spune că, odată cu răspândirea noului virus, este sunată practic la fiecare oră de soț, frați și surori, rămași acasă, în Moldova.

„Ne expunem [riscului] pentru că nu avem alternativă. Trebuie să fiu foarte atentă cu ea. Ne temem pentru noi și pentru bătrâni. Lucrăm cu măști, ne apropiem cu mănuși, stăm la distanță. Suntem toți confuzi, nu știm ce să facem. Nu putem merge nici acasă [în Moldova]. Dacă ajungi acasă, spune lumea, că ești alungată din sat, din oraș. În fiecare zi vorbesc cu cei de acasă. Mă cheamă acasă, dar acum cum să venim? Ca să nu-i molipsim, stăm aici cu frica să nu ne îmbolnăvim și noi. Mai luăm ceva vitamine pentru imunitate”.

Tatiana Nogailîc (imagine de arhivă)
Tatiana Nogailîc (imagine de arhivă)

După decesele zilnice de ordinul sutelor de persoane, tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova ajung oameni ai nimănui, spune Tatiana Nogailîc, președinta Asociația moldovenilor în Italia „AssoMoldave”. Potrivit ei, numeroși conaționali îi solicită ajutor să le găsească un acoperiș temporar deasupra capului ori să le ofere un sfat cum să ajungă acasă, în Moldova, în cazul în care nu au rude sau apropiați stabiliți în Italia.

„Foarte mulți moldoveni și-au pierdut locurile de muncă în fabrici și uzine. În nordul Italiei, primele care au pierdut munca au fost femeile care fac babysitting și curățenie pe ore, fiindcă italienii aveau frica să nu le aducă virusul în casă. În momentul în care bătrânul este internat la spital, sunt familii care le cer badantelor să plece. Femeile noastre nu își cunosc drepturile în Italia. Chiar dacă muncesc la negru, dacă ești alungată, ai dreptul să chemi carabinierii și să inițiezi un proces verbal prin care denunți că ai fost dat afară din casă. Toți suntem sub restricții de circulație, de a rămâne fiecare la locul său”.

Primele care au pierdut munca au fost femeile care fac babysitting și curățenie...

Tatiana Nogailîc mai spune că, dacă în cazul moldovenilor rămași fără lucru în domeniile industriei grele sau turismului mai pot fi găsite unele alternative de cazare, în cazul femeilor care au îngrijit vreun bătrân sau vreo bătrână care au murit de coronavirus situația e foarte dificilă.

„Am văzut comunitatea românilor în Italia s-a organizat pe Facebook, cum a fost la noi „Adoptă un vot” în timpul alegerilor, cine poate să-i găzduiască pe câteva zile. Am avut un caz în nordul Italiei. Unei doamne i-a murit bătrâna de care îngrijea. Am întrebat-o de unde știe că nu sunteți bolnavă? Am sfătuit-o să meargă să treacă testul tampon. Este o frică oarecare. Problema lor este că uneori nu au nici bani. Ele spun că eu am trimis toți banii acasă”.

Radio Europa Liberă: Pe fondul acestei situații dificile, cetățenii Republicii Moldova dau dovadă de solidaritate?


Tatiana Nogailîc: „Aici pe loc, măcar să le dăm niște bani pentru celular, pentru mâncare. În acest moment de criză iese la suprafață puterea unui popor. Mesajul meu ar fi să ne ajutăm cum putem. Și un mesaj către cei care au rămas acasă. Nu ne catalogați ca untori. Untori erau cei care umblau prin Italia când era boala neagră. Nu suntem untori, suntem toți într-o criză mondială, într-o pandemie și să nu ne divizăm în moldoveni din Moldova și moldoveni din Italia.”

Oficial, în Italia, se află în jur de 150.000 de cetățeni cu pașaport moldovenesc, potrivit datelor Asociația „AssoMoldave”, dar, spune Tatiana Nogailîc, numărul în realitate ar putea fi mai mare, deoarece mulți dintre ei dețin pașapoarte românești sau, după 10 ani de ședere în peninsulă, au primit cetățenia Italiei. Statisticile oficiale de la București arată că un număr de un milion 200 de mii de români se află pe teritoriul italian.

Previous Next

XS
SM
MD
LG