Linkuri accesibilitate

UE: presa pro-Kremlin dezinformează cu privire la coronavirus


Bruxelles - Instituțiile media pro-Kremlin răspîndesc în mod activ dezinformări despre coronavirus într-o încercare de a „submina încrederea opiniei publice” în țările occidentale, se spune într-un document intern al Uniunii EUropene.

Documentul, datat 16 martie, a fost întocmit de Serviciul european de acțiune externă (EEAS), divizia pentru comunicare strategică a corpului diplomatic european.

În el se spune că instituțiile media pro-Kremlin „au ieșit în evidență prin răspîndirea de dezinformări cu privire la coronavirus, cu scopul de a agrava criza de sănătate publică în țările occidentale, în mod specific prin subminarea încrderii opiniei publice în sistemele naționale de sănătate”.

Documenul notează de asemenea că pandemia coronavirus e un „subiect constant și cotidian în media pro-Kremlin.”

Comentînd anumite părți ale raportului apărut în presă în presa din Occident în 18 martie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că aceste critici se bazează pe „acuzații nefondate”.

„Din punctul de vedere al bunului simț, nu pot să comentez”, a spus Peskov, adăugînd că raportul nu conține exemple și nici nu citează insituții media anume, deși în documentul european se spune că East StratCom Strat Task Force, un grup EEAS care monitorizează dezonfirmarea rusească, a adunat în baza sa de date 80 de cazuri de dezinformare legate de coronavirus, din 22 ianuarie încoace.

În document se mai spune că serviciul în spaniolă de la Russia Today a fost una din sursele de conținut importante legate de coronavirus, cu aproape 7 milioane de share-uri pe Facebook, Twitter și Reddit, înre 1 ianuarie și 12 martie.

EEAS spune că tacticile surselor pro-Kremlin au evoluat. Ele „nu par a fi ele însele la originea dezinformării, ci doar amplifică teorii care provin” din China și Iran sau de la grupări de extremă-dreapta din Statele Unite.

Observatorii europeni mai spun că noile tactici permit media pro-Kremlin să nege că ele crează dezinformare, și să pretindă că ele „doar relatează ce afirmă alții”.

În raportul UE se mai spune că „scenariile de dezinformare subliniate de observatori includ și afirmațiile că noul coronavirus a fost adus la noi de migranși, sau că e o armă biologică creată sau de Statele Unite, Marea Britanie, sau de China”.

EEAS mai spune că dezinformarea pro-Kremlin despre această pandemie are ca țintă audiența internațională în mai multe limbi.

În Italia, spune grupul, mesajele „au ca obiectiv să exacerbeze temerile legate de [in]capacitatea autorităților naționale și internaționale de a face față crizei”.

Se dau ca exemplu scenarii ce sugerează că „capacitatea UE de a face față eficient virusului este îndoielnică”, sau că „medicii italieni decid cine trăiește și cine moare, iar spitalele nu-i pot salva pe toți pacienții”.

În raportul EEAS se mai spune că mesajele în spaniolă ale presei pro-Kremlin au promovat „scenarii apocaliptice, i-au acuzat pe capitaliști că încearcă să profite d epe urma virsului, și au scos în evidență ce bine se descurcă Rusia și Putin în fața crizei.”

Raportul spune la sfîrșit că marile platforme de socializare „au luat măsuri considerabile împotriva dezinformării și a informării greșite legate de coronavirus.”

Documentul afirmă însă că e dificil de evaluat impactul campaniilor de dezinformare ale presei pro-Kremlin din cauza restricțiilor de confidențialitate legate de informațiile pe care firme ca Facebook le împărtășesc autorităților.

(traducere de Lucian Ștefănescu)

XS
SM
MD
LG