Linkuri accesibilitate

Coronavirus: vârsta medie a românilor infectați este de 41 de ani


București, dezinfectarea autobuzelor , 17 martie 2020.
București, dezinfectarea autobuzelor , 17 martie 2020.

În România vârsta medie a celor infectați cu COVID-19 este de 41 de ani. Dintre cei circa 250 de români depistați pozitiv până acum, doar 20 sunt cu vârste de peste 60 de ani. Cei mai mulți au între 31 și 49 de ani (circa 40%), de aceea e posibil ca modelele matematice prezentate până acum să nu se potrivească neapărat cu situația de pe teren, iar viitorul să fie mai optimist decât îl prevăd statisticienii.

România, vîrsta medie a celor infectați cu noul coronavirus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00

România a testat ceva mai mult decât 3.000 de suspecți, cu toate că în utlimele două săptămâni s-au întors din zone care actualmente sunt roșii în jur de 100.000 de români. În jur de 25.000 se află deja în izolare. Problema e, în continuare, că cei aflați în izolare nu pot fi monitorizați, iar măsurile luate până acum nu pot compensa întru totul insuficiența testelor.

Procurorii au deschis azi încă un dosar penal pe numele unui tânăr de 21 de ani întors duminică de la Roma și care nu s-a izolat la domiciliu, ci s-a plimbat cu autobuzul prin Capitală. Procurorii spun că la întoarcerea în țară bărbatul avea simptome specifice COVID-19. Există mai multe cazuri de acest fel, unele foarte grave, cum e cel al polițistului care a infectat 50 de persoane și nu a recunoscut că venea dintr-o zonă contaminată, românul întors marți din Spania cu certificate pozitiv de Covid-19 într-o aeronavă cu 60 de pasageri sau senatorul liberal, care și-a expus colegii din conducerea PNL și alte 400 de persoane.

Toate aceste exemple i-au determinat pe parlamentarii juriști liberali să propună modificarea Codului penal pentru introducerea de pedepse între 5 și 7 ani, dar care să poată ajunge până la 15 ani în cazul în care persoanele contaminate ascund datele necesare unei anchete epidemiologice sau transmit boala mai departe intenționat, din neglijență, încălcând legile.

România nu a luat încă măsurile dure pe care statele din jur le exersează deja, ci pare să rămână cumva la mijloc: între Olanda, care consideră că imunizarea populației prin contaminare și punerea la adăpost a celor vulnerabil ar putea fi o soluție și Ungaria, de pildă, care și-a închis granițele când avea doar 13 persoane infectate.

România, spre deosebire de alte state, are peste 3 milioane de cetățeni plecați la muncă în afara țării, în special în Italia și Spania, iar cei care nu au asigurări medicale sau care se simpt psihologic mai confortabil acasă, continuă să vină. Azi dimineață au intrat peste 3000 de persoane prin granița de vest, iar în acest moment alte mii se află la frontiera dintre Austria și Ungaria. Premierul român Ludovic Orban a vorbit miercuri cu omologul său de la Budapesta, Viktor Orban și l-a convins să lase deschis tranzitul prin țara lui. Astfel transportul de călători va fi permis spre România doar noaptea între orele 21 și ora 5 dimineața, însă mărfurile ar putea trece mai ușor.

În această seară guvernul român este așteptat să anunțe măsurile economice care ar putea să ajute companiile nevoite să-și închidă porțile. „Sunt efecte negative în economie, din ce în ce mai clare” a subliniat premierul român: transporturile, industria turismului și a restaurantelor sunt cele mai afectate.

Vor fi măsuri de sprijinire a acestor domenii, a promis Ludovic Orban, care susține că România trebuie să se inspire de la celelalte țări încercate de coronavirus și să ia modelele economice cele mai eficiente

XS
SM
MD
LG