Linkuri accesibilitate

Italia și Franța cer UE să sprijine financiar masiv țările membre afectate de Covid-19


 Spitalul Spallanzani din Roma, secția specială pentru cei care suferă de Covid-19, 17 martie 2020
Spitalul Spallanzani din Roma, secția specială pentru cei care suferă de Covid-19, 17 martie 2020

Dacă Uniunea Europeană va lăsa Italia să se prăbuşească, Europa nu-şi va mai reveni, a avertizat vineri ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire într-un interviu radio.Dacă nu suntem capabili să ne unim, proiectul politic european este cel care va fi doborât de această criză", a adăugat el, îndemnând UE să ia exemplul Băncii Centrale Europene (BCE), care a anunţat miercuri un plan de urgenţă de 750 de miliarde de euro.

Italia este cea mai afectată țară europeană de pandemia de coronavirus, cu peste 35.700 de contaminări și mai bine de 3.400 de decese.

Tot vineri, într-un interviu acordat cotidianului „Financial Times”, premerul italian Giuseppe Conte a cerut UE să folosească „toată puterea" Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, pentru a face faţă crizei „fără precedent" a coronavirusului.

Potrivit lui Conte, trebuie deschise toate liniile de credit ale fondului pentru toate statele membre, „cu condiţia ca fiecare stat să fie transparent şi să dea socoteală de modul în care sunt cheltuite aceste resurse".

Acest mecanism a fost pus în practică în 2012 în timpul crizei datoriei zonei euro. Dotat cu 410 miliarde euro, MES furnizează credite ţărilor în dificultate. În schimb, statele - cum a fost cazul Greciei - trebuie să pună în practică reforme.

La Bruxelles este programată vneri o videoconferință a miniștrilor europeni de finanțe despre cum pot fi limitate efectele economice negative ale epidemiei de coronavirus.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG