Ion Ceban spune că nu a semnat pentru desfășurarea marșului LGBTQ+ din 19 iunie

Primarul socialist al Chișinăului, Ion Ceban a reluat atacurile la adresa paradei LGBTQ+ , care urmează să aibă loc în capitala pe 19 iunie, marcând încheierea săptămânii Moldova Pride 2022. „Parada LGBT, cine vrea, s-o organizeze fiecare acasă. Nu am semnat pentru desfășurarea paradei și nu voi semna. Îmi asum în totalitate această decizie” a scris din nou Ceban pe pagina sa de Facebook, de unde recent, administratorii rețelei sociale i-au șters un mesaj din cauza limbajului agresiv.

Mesajui Ion Ceban de pe Facebook, 13 iunie 20200

Interzicerea marșului fusese cerută și de Mitropolia Moldovei, dar Alexandru Postică, director al Programului Drepturile Omului în cadrul Asociației Promo-LEX atrage atenția că primarul nu poate interzice manifestația.

„Este o opinie a primarului, care nu coincide cu legislația”, pentru că doar instanța de judecată poate interzice o întrunire, a explicat la începutul lunii Alexandru Postică, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit legii, sunt interzise întrunirile care îndeamnă la agresiune, ură naţională, rasială, etnică sau religioasă; cele care incită la discriminare, violenţă publică sau reprezintă un risc de securitate națională.

Nu este clar dacă Ceban va încerca să blocheze Marșul Pride de la Chișinău, dar într-o altă postare pe Facebook, luni, 13 iunie, a anunțat lansarea unui program de weekend „Dialogurile Culturale”. „Aceste evenimente adună atât copiii talentați împreună cu profesorii-coordonatorii lor, cât și artiști care comunică direct cu locuitorii”, pentru o serie de evenimente pe străzile orașului pentru că, argumentează Ceban, „Chișinăul este despre familii, copii, oameni talentați în domeniile - artă, cultură, sport, pictură, dans și multe altele. Este despre tradiții și cultura care o învățăm și o transmitem generațiilor mici”.