Linkuri accesibilitate

Facebook confirmă Europei Libere că a înlăturat o postare a lui Ion Ceban pentru folosirea „limbajului urii”


Compania Meta, care deține Facebook, a spus Europei Libere că a înlăturat o postare a primarului Chișinăului, Ion Ceban, pentru că încălca politica rețelei de socializare împotriva „limbajului urii”. Este primul caz cunoscut în care o mare rețea de socializare înlătură postarea unui politician moldovean de talia primarului Capitalei.

În postarea din 31 mai pe una din paginile sale de Facebook, Ion Ceban insista că primăria va interzice un marș în sprijinul comunității LGBT+ planificat în capitală pe 19 iunie, trezind reacții critice din partea apărătorilor drepturilor omului.

„Am înlăturat această postare pentru încălcarea politicii noastre contra limbajului urii și anume pentru că postarea exclude o caracteristică protejată”, se spune într-o declarație în scris făcută Europei Libere de o purtătoare de cuvânt de la META.

Potrivit definiției general acceptate în țările democratice avansate, „caracteristicile protejate” sunt: vârstă, dizabilitatea, schimbarea de gen, căsătoria și parteneriatul civil, sarcina și maternitatea, rasa, religia sau confesiunea, sexul și orientarea sexuală.

Politicile Facebook interzic folosirea limbajului urii definit drept „atac direct împotriva oamenilor” în baza caracteristicilor protejate.

Angelica Frolov, coordonatoare de programe la Genderdoc-M, principala organizație moldoveană care apără drepturile comunității LGBT+, a spus Europei Libere că declarațiile publice ale primarului Ceban reprezintă „instigare la discriminare”. „Vom discuta cu avocata noastră dacă putem să-l acționăm în judecată. Cu siguranță, ne vom adresa la Consiliul pentru Asigurarea Egalității”, a spus Frolov.

Genderdoc-M este și organizatoarea marșului din 19 iunie, care urmează să aibă loc în cadrul Festivalului „Moldova Pride”. Ar fi primul mars după o pauză de doi ani cauzată de pandemie, dar și primul de când primar în Chișinău a devenit Ceban, fost fruntaș al Partidului Socialiștilor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG