Ion Ceban sugerează că se poate răzgândi în privința deciziei de a nu candida la prezidențiale

Primarul Ion Ceban, reacționând la eșecul bugetului municipal Chișinău la votul din 24 iulie, într-un video filmat pe Șoseaua Hâncești, o zi mai târziu, și postat pe Facebook.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a amenințat partidul de guvernământ (Acțiune și Solidaritate) că se poate răzgândi în legătură cu decizia de a nu candida la prezidențiale împotriva președintei Maia Sandu, dacă PAS nu-l sprijină în Consiliul Municipal să adopte bugetul capitalei pentru anul curent.

Primarul Ceban a vorbit într-o postare video pe Facebook pe 25 iulie, la o zi după ce adoptarea bugetului capitalei pe 2024 a eșuat în Consiliul Municipal Chișinău, consilierii PAS abținându-se de la vot.

„Ei se gândesc că eu încă pot să accept să merg la prezidențiale, așa cum îmi cer foarte mulți oameni”, a spus Ceban, adăugând: „Dacă veți continua așa, îmi rezerv dreptul să mă mai gândesc ce voi face începând cu toamna acestui an”.

La sfârșitul lunii mai, Ceban a spus că nu este interesat să candideze la prezidențialele din acest an pentru că, „la această etapă”, prioritatea lui este să-și continue munca în calitate de primar general al municipiului Chișinău.

Proiectul de buget al capitalei pentru 2024, întârziat cu mult, a eșuat la vot, pe 24 iulie, fiind susținut de numai 24 de consilieri (din 51) din fracțiunea Mișcarea Alternativa Națională (MAN) a primarului, Partidul Nostru, Renaștere și Partidul Comuniștilor. În afară de consilierii PAS, s-au abținut de la vot consilierii Partidului Socialiștilor, iar alesul local din partea Platformei DA, Victor Chironda, a votat împotrivă.

Lidera PAS din CMC, Zinaida Popa, a declarat că fracțiunea ar fi votat bugetul municipal dacă administrația ar fi ținut cont de propunerile fracțiunii, care cerea între altele ca din proiect să fie excluse luarea de împrumuturi comerciale și vânzarea de terenuri municipale pentru completarea veniturilor.

În reacția sa, Ceban a spus că PAS ar vrea „intenționat ca mun. Chișinău să nu se dezvolte” pentru a avea argumente împotriva lui, în cazul candidării la prezidențiale.

Lidera fracțiunii PAS din CMC a spus la rândul său că Ceban ar „inventa dușmani și scenarii pentru a-și camufla incompetența”.

În lipsa unui buget municipal pe 2024, capitala funcționează conform prevederilor unui buget provizoriu bazate pe prevederile celui din 2023, dar nu poate lansa proiecte noi.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te